Mal alımından sonra gelen kur farkı faturası....

Üyelik
25 Eki 2007
Mesajlar
83
Konum
istanbul
Arkadaşlar geçmişte forumda işlenmiş bir konu olmasına rağmen hala tereddüde düştüğüm bir uygulama konususur.

Özetle mükellef dövize endeskeli mal alımında bulunuyor. Mal ve faturası işletmeye geliyor. Alınan bu malın ödeme tarihine ( 1 ay yada 2 ay sonra) kadar kurda bir artış meydana geldiği için satıcı kur artışından doğan farkı " kur farkı " adıyla alıcıya fatura ediyor... (mal alımıda ve mal alımı ardından gelen kur farkı faturası aynı dönem içinde 2011 yılı içindedir...)

Şimdi alıcı müşteri malı 2 ay önce almış ve belkide çoktan satmış.... ardından gelen bu " kur farkı " faturası kambiyo zararına mı yoksa ilgili malın maliyetine mi atılmalıdır....

Araştırmalarımda kambiyo zararıdır diyen görüşüde rastladım, maliyettir diyen görüşlere var hatta bu noktada mükellef serbesttir (ister maliyete ister gidere atılması noktasında) diyen değerlendirmelere de rastladım...

Siz değerli meslekdaşlarımın konuya ilişkin görüşleri nasıldır.....
Kolaylıklar dileğiyle....
 
Ynt: Mal alımından sonra gelen kur farkı faturası....

Merhabalar,
Ben de kambiyo kar/zararı dır diyen taraftayım.
Maliyet nedir? sorusunun cevabını verdiğinizde durum gayet net bir şekilde ortaya çıkmaktadır.
Mal ya da hizmet üzerinde alıcının tasarruf hakkı oluşuncaya kadar,başka bir ifadeyle belki de daha doğru olan ifadeyle "teslim" gerçekleşinceye kadar katlanılan bedeller alınan mal ya da hizmetin maliyetini oluşturur.
Dolayısıyla teslimden sonra ortaya çıkan kur farkları tamamen cari hesap ilişkisini ilgilendirdiğinden ben kambiyo kar/zararı olarak değerlendiriyorum.
Selamlar
 
Üst