fonradar

Mali Müşavirlere İkinci Araçları Yasak (mı) ?

teknogs

Katkı Sunan Üye
Üyelik
5 Ocak 2011
Mesajlar
137
Konum
İSTANBUL
Mali Müşavirlere Maliye'den Tokat Gibi Yanıt!

Bilindiği üzere mali müşavirler GVK 66. Maddesine istinaden serbest meslek erbabı sayılmakta ve şahıs işletmesi olarak faaliyet göstermektedirler. Serbest meslek erbaplarının sahibi oldukları taşıtları mesleki faaliyetlerinde de kullanmak şartıyla bu taşıtları VUK 313. Maddesine istinaden amortisman ayırmak suretiyle giderleştirebileceklerdir.

Çok yakın bir zamanda bir Mali Müşavirin iş yoğunluğundan dolayı envanterine kaydettiği ve şirketinde çalışan stajer mali müşavirlerin kullanımına tahsis ettiği ikinci bir aracın amortisman ve masraflarını gider yazılıp yazılmayacağı Bakanlığa sorulmuştur.

Bakanlık tarafından 31.07.2013 tarih ve 38418978-120(68-12/9)831 sayılı özelge ile adeta TOKAT gibi bir cevap gelmiştir.

Buna göre, faaliyetini tek başına yürüten serbest meslek erbapları iş yoğunluğundan veya işlerinin büyümesinden kaynaklansa dahi envanterlerine aldıkları ikinci bir otomobilin hiçbir masrafını gider yazamayacakları gibi söz konusu araca amortisman ayırmaları da mümkün değildir.

Bakanlığın verdiği bu özelge hem VUK 313 hem de GVK 68. Maddesine apaçık aykırıdır. Serbest meslek erbabının envanterine kaç adet araç kaydedeceğine yönelik kanunda herhangi bir şekilde düzenleme yer almamaktadır.
Zira, durum dava konusu edildiği takdirde bu davanın mükellef lehine sonuçlanma olasığı son derece yüksektir.

Alıntıdır.
 
Ne istiyorlar bu serbest meslek erbabından. Pekala sigortalı çalışanı için araç tahsis edebilir. Giderini de kullanır, amortismanını da.
 
Mali Müşavirlere Maliye'den Tokat Gibi Yanıt!

................................. şirketinde çalışan stajer mali müşavirlerin kullanımına tahsis ettiği ikinci bir aracın amortisman ve masraflarını gider yazılıp yazılmayacağı Bakanlığa sorulmuştur.

Sayın teknosg ;

Sorulan özelgenin orjinalinde bu ibareyi ben göremedim ?
 
...........:magazin gazetesine döndü :) Başlıklar fln
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Özelgeyi eklemediği için o ibareyi göremiyoruz. Koray ateş in makalesinde alıntısı bu.
 
Sayın teknosg ;

Sorulan özelgenin orjinalinde bu ibareyi ben göremedim ?

Özelge talep formunu göremediğimizden içeriği nasıl olduğunu bilemeyiz. Ama cevap olarak net şekilde aşağıda belirtilmiştir.

Stajer veya kendisi yada bir başkası kim olursa olsun indirim yapılamayacağını belirtmiştir. Yani konuya çeşitlilik bakımından da yazmış olabilir. Sadece oraya mı takıldınız?

Başlık
Serbest meslek erbabının faaliyetinde kullanmak üzere satın aldığı ikinci aracı için amortisman ayırıp ayrımayacağı ile giderlerini indirim konusu yapıp yapmayacağı hk.
Tarih
31/07/2013
Sayı
38418978-120[68-12/9]-831


T.C.GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞIANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞIMükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
Sayı

:​
38418978-120[68-12/9]-831

31/07/2013​
Konu

:​
Serbest meslek erbabının faaliyetinde kullanmak üzere satın aldığı ikinci aracı için amortisman ayırıp ayrımayacağı ile giderlerini indirim konusu yapıp yapmayacağı

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, serbest meslek defterinize kayıtlı bulunan bir aracınızın dışında ikinci bir araç daha satın aldığınızı ve serbest meslek faaliyetinde kullandığınızı, faaliyetinizi tek başınıza icra ettiğinizi belirterek, söz konusu ikinci aracı defter kayıtlarına almanız durumunda bu araca ilişkin amortisman, yakıt ve bakım giderlerini kazancınızın tespitinde indirim konusu yapıp yapamayacağınız hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 65 inci maddesinde; "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır. Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır..." hükmü yer almıştır.

Aynı Kanunun 67 nci maddesinde; "Serbest meslek kazancı bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyet dolayısıyla yapılan giderler indirildikten sonra kalan farktır." hükmüne yer verilmiştir.

Yine aynı Kanunun "Mesleki Giderler" başlıklı 68 inci maddesinin birinci fıkrasının 4 numaralı bendinde; mesleki faaliyette kullanılan tesisat, demirbaş eşya ve envantere dahil taşıtlar için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanların (amortismana tabi iktisadi kıymetlerin elden çıkarılması halinde aynı Kanunun 328 inci maddesine göre hesaplanacak zararlar dahil), aynı fıkranın 5 numaralı bendinde ise; kiralanan veya envantere dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderlerinin serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirileceği hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, 221 seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 4.2 Binek Otomobillerinin Amortismanları ve Giderleri başlıklı kısmında da; "34. Gelir Vergisi Kanununun 68 inci maddesinin 10 numaralı bendinde yapılan değişiklik ile 1.1.1999 tarihinden itibaren serbest meslek erbabı, envantere dahil olan binek otomobillerinin giderlerini ve Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanlarını gider olarak hasılattan indirebileceklerdir. Bu nevi giderlerin hasılattan indirilebilmesi için söz konusu binek otomobillerin envantere dahil edilmesi şarttır.
...
39. Yapılan düzenleme sonucu serbest meslek erbabı binek otomobillerinin amortismanlarının yanı sıra bu araçların akaryakıt, bakım, onarım ve sigorta gibi giderlerini hasılatlarından gider olarak indirebileceklerdir. Ancak, bu taşıtların motorlu taşıtlar vergisi, gider olarak dikkate alınmayacaktır." şeklinde açıklama yapılmıştır.

Netice itibariyle, serbest meslek faaliyetinin ehemmiyet ve genişliği ile mütenasip olan ve işte kullanılan envantere kayıtlı araçların giderleri ile amortismanlarının indirim konusu yapılabileceği hususu dikkate alındığında,
"tek başınıza icra ettiğiniz serbest meslek faaliyetine ilişkin envantere kayıtlı olsa dahi ikinci bir araca ait gider ve amortismanların indirim konusu yapılması mümkün değildir."

Bilgi edinilmesini rica ederim.


(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
clear.gif
 
İyide özelgeyi siz almış olsanız dahi uyma zorunluğunuz yok ki! Eğer kanuna aykırı olduğunu düşünüyorsanız kendi bildiğinizi yapmakta özgürsünüz. Ancak incelenir ve mahkemelik olursanız kendi görüşünüzün kanunlara uygun olduğunu verilen özelgenin ise hatalı olduğunu ispatlamanız gerekir.
 
Merhaba ;

Evet Sn Teknogs,özelgede böyle bir ibare olmadığı halde yazarın neden böyle bir ekleme yaptığına hatta başlıkta Mali Müşavirler'e demesine takıldım. Oysaki özelgede serbest mesleğin hangi iş kolu olduğu da belli değil.

Dolayısıyla doktor,mimar,mühendis,...v.s. tüm serbest meslek mensuplarını ilgilendirmektedir.

Mesleğini tek başına icra ettiğini belirten özelge sahibine verilen bir yanıt ile genelleme yapılmamalı ve Sn.merkur'ün de dediği gibi kendi iş hacminize göre ispatı size ait olmak üzere harcamaların indirim konusu yapılabileceğini düşünüyorum.
 
Yazarımız :p her ne kadar mali müşavir mesleğini baz alarak cevaplamış olsa da; bitiş cümlesi ''... Zira, durum dava konusu edildiği takdirde bu davanın mükellef lehine sonuçlanma olasılığı son derece yüksektir.'' şeklinde açıklamayla konuyu sonlandırmış.
 
Ben mi yanlış yorumluyorum acaba, Özelgede, "İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, serbest meslek defterinize kayıtlı bulunan bir aracınızın dışında ikinci bir araç daha satın aldığınızı ve serbest meslek faaliyetinde kullandığınızı, faaliyetinizi tek başınıza icra ettiğinizi belirterek, söz konusu ikinci aracı defter kayıtlarına almanız durumunda bu araca ilişkin amortisman, yakıt ve bakım giderlerini kazancınızın tespitinde indirim konusu yapıp yapamayacağınız hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir." diye bir ibare var. Tek başına çalıştığını belirttiği için böyle bir red cevabı verilmiş olabilir. Bence mantıklı giderlerin kaydedilmesine kimse birşey diyemez. Yani tek kişilik bir büroda birden fazla aracın kayıtlı olması mantıklı gibi gelmiyor. Elbette çok istisnai durumlar vardır ya da olabilir ama istisnalar kaideleri bozmaz. Ve onların da mutlaka mantıklı bir nedeni vardır.
 
"Serbest meslek mensuplarıda bir mükelleftir."
Bi konu açtık herkes üzerimize geliyor ben anlamadım bu işten, birisi onu der birisi şunu der diğeri nerede mali müşavir yazıyor bir başkası ben yaparım diyor.
Ben kimseye ne yaptığını sormadım herkes istediğini yapabilir boşverin bu özelgeyi takmayın gereksiz bir yazı.
yani kim nasıl yorumlamak isterse o yöne çok rahatlıkla çekilebilir. vayy neymiş efendim mali müşavir nerede yazıyor. tamam sen kullan dişçi kullanmasın onlar için soru sorulmuş.
Yazarın kendisi SMMM olduğu için kendi mesleğine kendi mesleğini yapan meslektaşlara konuyu çekmek istemiş.
 
Ha smmm olsun ha dişçi olsun. Faaliyet konusu serbest meslek ise ve kendi haricinde bu mesleği icra edecek ikinci kişi/kişiler olmuyorsa, bu mükellef in ssk dosyası açılmasın, açmasınlar.
Meğer bu adam bu işe haiz, yemeğini de kendi yapsın, temizliğini de ve sayamadığım bir sürü ıvır zıvır işler.... hı bu arada asıl olan, mesleğini de icra etmekten men olmasın.
 
Şükrü kızılot hoca tarzı hatayı aslında göze sokmak için korkutuyorlar. Şükrü hocada kira gider pusulası için yazdı ya
 
Burada mesleğin tek başına icra edilmesinden bahsedilip açıklamada ona göre yapılmış zaten.Yanında işçi çalıştırman durumunu kapsamıyor ki bu açıklama.
 
Üst