Mali Müşavirlik Bürosunda Aylık Rutin Olarak Yapılan İşlerin Genel Çerçevesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan buddqa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar;

Bir SMMM bürosunda rutin olarak aylık ve sene içinde yapılan işler nelerdir?

Bu soruyu soruyorum çünkü bir yakınımla yıl sonu itibariyle onun belgesini kullanarak Mali Müşavirlik bürosu açmak istiyoruz ve ben onun yanında staja başlamak istiyorum.

Fakat kendisi şu ana kadar olan kariyerinde sürekli bağımlı çalıştığı için piyasa içinde işleyiş ve yapılan işler konusunda kafamızda bazı soru işaretleri var. Bu soru işaretlerini çözmek için siz üstadların yardımına başvurmak istedik. Genel olarak bir fikrimiz var elbet fakat sırasıyla ay içinde neler yapıldığını ve yıl içinde ne gibi işlemler yapmamız gerektiği konusunda bilgilendirilirsek çok seviniriz.

Şimdiden teşekkürler ve iyi çalışmalar...

Ynt: Mali Müşavirlik bürosunda aylık rutin olarak yapılan işlerin genel çerçevesi

Bir mali müşavirin yanında en az 1 ay kadar ücretsiz çalışın.

Ynt: Mali Müşavirlik bürosunda aylık rutin olarak yapılan işlerin genel çerçevesi

fatura,fiş,banka ve carilerin işlenmesi kontrol edilmesi
kdv beyanı,ba-bs formları, stopaj beyanı ve sgk bildirgelerinin gönderilmesi
3 ayda bir geçic vergilerin beyanı.

Bir de sonraki yıl gelir vergisi ile kurumlar vergisi yapılıyor, oda , müşteri, vergi levhası listeleri falan var.

Aklıma geldi, acaba hiç bir avukata sorulmuş mudur , avukatlık bürosunda yapılan işler nelerdir vb... diye? cevabı var mıdır?

bu şekilde söylenipte yapılacak işler olduğunu sanmıyorum.. çok farklı sorularla karşılabilirsiniz.. ama yeni açacağınız için boş vaktiniz çok olur bol bol okursunuz..

Büro deneyimi olmadan ve başınızda bilen biride olmadan büro açmak ve forumlarda cevap aramak buda yeni birşey galiba.

Defterini aldığınız insanlara ne diyeceksiniz

Bürolardaki herşey düzenli olarak yapılan işler değil ki benim bildiğim o işler en basit, en az zaman yiyen işler. Arkadaşlarımdan biliyorum piyasada o kadar alakasız abuk subuk işler çıkıyor ki büronun vaktini zaten onlar yiyor yoksa ayda 2 faturayı ile bayannameleri çıkar 3 ayda bir geçici yılda 1de kurumlar ne ala memleket.

Örnek isterseniz, Müşteri geldi büroya dediki elektrik indiriminden faydalanıcam ne kadar tutar, ne lazım dedi adama ne diyeceksiniz hangi evrakları hazırlayıp nereye başvuracaksınız yada normal al-sat yapan bir firma geldi ihraç kayıtlı satış yapacağım ne lazım dedi ne yapacaksınız, adam arkadaş benim ihracat işlemlerim var kdv iadelerimi ssk yada stopajdan mahsup etmek istiyorum yada ssk borcum var şunu taksitlendir ancak teminatım düşük expertizi yükseltebilirmisiniz gibi hadi farazi konuşuyorum bu tarz sorular geldiğinde durun bir dakika foruma danışayım şimdi cevap gelirmi diyeceksiniz. ;D ;D :D :D.

Şirkette staj yapmış birinin büro açması için ya o şirketin çok kapsamlı bir şirket olması lazım yada dışardan profesyönel bir yardım almanız lazım bu işler forumlarda en temel soruları sormakla olmazzzzz ;) ;)

Bir marangoz rutin olarak ne işler yapar, veya bir manav, veya bir diş doktoru rutin bir dolgu tedavisini nasıl yapar. Rutin meslek ne olacak ki. Mesleğe en büyük ihaneti yine biz yapıyoruz, sonra mükelleflerden dert yanıyoruz.

hep diyorum önce eyvah eyvah filmini seyredin sonrada anı yaşayın cezaların tadını çıkarın bu fasulya yedi buçuk liraaa ;D ;D ;D

bizim mesleğimizdeki işler rutin değilki bilakis okyanus gibi maşallah bir sürü uzmanlık alanı var.. Mesela bilmiyorum emin değilim ama bu sitedeki kaç kişi Muhasebe standartlarını okuyor bilen var mı? Bu nun gibi mesela... sadece günlük işler değil mevzuat takibi de çok önemli

kanunkaide ' Alıntı:
Bir mali müşavirin yanında en az 1 ay kadar ücretsiz çalışın.

evet bir büronun havasını teneffüs edin bu sizin için çok hayırlı olur...

hamdilevent ' Alıntı:
hep diyorum önce eyvah eyvah filmini seyredin sonrada anı yaşayın cezaların tadını çıkarın bu fasulya yedi buçuk liraaa ;D ;D ;D

güzel film... ;D

aslında iyi yapmıyoruz arkadaşlar baktınız böyle tip hemen verecen gazı he he yaparsın ya çok kolay boşver havadan para zaten falan demek lazım sonra görür artık ;D ;D ;D yaşamadan olmaz ;D

cevaplar için teşekkürler.

uzman yardımı konusunda yeminli mali müşavir dostlarımızın teşvikiyle bu işe girdiğimizi ve uzun zaman bağımlı çalışan yakınımızın devlet kurumunda yüksek düzeyde bu işle ilgili olduğunu ve emekli olduğunu belirtmek isterim.

bu sebeptendir ki sırtımız sağlam yerdedir ,sadece piyasa konusunda deneyimimiz azdır ama çevremizin genişliği ve bu işi gerçek anlamda yapanların teşvikiyle bu işe girişiyoruz.

benim genç ve ülkenin en iyi üniversitelerinden birinden dereceyle mezun olmamda kendime olan güvenimi arttırıyor.

bu başlıkla bu konuyu açmamdaki gaye çoğu zaman yalnız başıma girişeceğim bu işlere karşı gardımı alma yüksekliğim.

bunu yazıyorum çünkü bazı kendini bilmezler cevap verirken seviyeyi kaybetmişler.

hamdilevent ' Alıntı:
aslında iyi yapmıyoruz arkadaşlar baktınız böyle tip hemen verecen gazı he he yaparsın ya çok kolay boşver havadan para zaten falan demek lazım sonra görür artık ;D ;D ;D yaşamadan olmaz ;D

hamdilevent ' Alıntı:

aklına estikçe yukarıdaki cevapları yazmak için vakit harcayan bu forumun sanal delikanlısına diyorumki; insanları görmeden bilmeden rencide ederek bir işi yapmasından vazgeçiremezsin, ayrıca ben ''bu işe başlamayı düşünüyorum siz ne düşünüyorsunuz?'' da yazmamışken. sizi ''saygıya'' davet ediyorum. sizin gibiler yüzünden meslek dışarıdan bakıldığında kokuşmuş gözüküyor.

cevaplayan herkese tekrardan teşekkürler.

Sayın Buddqa 1,5 sene öncesine kadar bu foruma ilk üye olduğumda yani bu mesleğe ilk adım attığımda bende sizin sorunuza benzer bır soru sormustum forumda, daha fatura kesmeyı bıle yenı öğrenırken bir şirkette yapılacak işleri sormustum aynı sevıyesız aşağılayıcı cevapları bende almıştım halbukı ben bu mesleğe yenı başlamışım o zaman nerden bilebılırımkı muhasebe sadece kdv muhtasar ssk vb.den ibaret değil fakat arkadaşlar ozamanlar bana bunu söyleyeceklerine bı suru hevesımı kıracak sözler söyledıler fakat ben yınede malı musavırımin yardımları sayesınde 1 senede çok şey öğrendım, eğer ınsan gercekten ıstıyorsa yapabılır herseyı zamanla karsınıza yenı sorular ve yanlıslar cıka cıka öğrenıyorsunuz zaten , sanıyormusunuzkı her malı musavır elektrık ındırımını ıhrac kayıtlı mal satısını bılıyor lütfen rica ediyrum kımsenın şevkini kırmayın ıyılıkle guzellıkle bunu anlatın nedır sankı arkadas cok sacma cok yanlıs bır soruda sormus olabılır yınede duzgun cevaplar verelım lütfen siz bu sekılde cevaplar vererek karsınızdakı ınsanı sadece sınırlendırıyorsunuz >:(

Bizim meslekte bir eksiğimiz var destek değil köstek olmayı seven bir örgütüz Ama bence arkadaslar burda işin kolay olmadığını vurgulamak istemiş olabilirler. Sözüm meclisten dışarı muhasebenin birçok detayını bilmeyip büro acmak isteyen bundan dolayı topluma ve en önemlisi kendisine zarar veren meslektaşlarımızda yok değil yani Ama yinede yeni atılımlara bence herzaman destek olmak gerekir diye düşünüyorum.

Kolay gelsin

bende sn.buddga ile aynı durumdayım. 15 yıldan beri şirketin defterini tutuyorum. belge alınca ayrılıp büro açıcam. büro açmanın işlerin çeşitliliği açısından zor olduğunun farkındayım.
Fakat;
böyle forum sitelerinde sn.buddga'nın açmış olduğu konunun içeriği soruların sorulması garip geliyor. Benim şahsi görüşüm, buddga ve benim gibi büro deneyimi olmayıp muhasebe bürosu açacakların, kendilerini bürolarında ya deneyimli stajerler çalıştırarak, ya da müşteri edindikleri kişilerin iş sektörlerine göre, danışabilecekleri smmm veya deneyimli muhasebeci arkadaşları varsa işin inceliklerini onlara sormaları ve müşteri iş kolunu kendi çabaları ile iyice analiz etmeleri ile zorlukları aşacakları kanaatindeyim. Zaten on ayrı iş kolundan on ayrı defter edinirseniz o on iş kolunun kısa zamanda kurdu olursunuz. Zaten ondan sonrası çorap söküğü gibi gelir.
Forumlarda çok ince detaya giren soruları sorabilirsiniz ama geneli kapsayan bir soru sorduğunuzda bu sizin yanılgınızla sonuçlanacaktır. Sn.buddga inşallah sözlerimi yanlış anlamamışsındır. Sadece aynı durumda olduğumuz için kendi fikirlerimi aktarmak istedim. İnşallah herşey gönlünce olur.

lütfen çooook acil yardımınızı rica ediyorum. mali müşavir yanında staj yaptım fakat yazacak bir şeyim yok yarın staj defterimi teslim etmem gerek üni. stajyeri neler yapabilir bi kac günümü doldurmam gerek :(