fonradar

Mali Müşavirsiz Olur mu?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aday
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

aday

Katkı Sunan Üye
Üyelik
15 Nis 2006
Mesajlar
601
Konum
istanbul
mükelleflerden birisi mali müşaviri ile anlaşamadı ve yolları ayırdı kendisine yeni bir mali müşavir de bulmadı içerdeki muhasebecilerle işi devam ettirecekmiş içerdekiler de smmm değil bu durumda nasıl olacak şifre beyanneme gönderme defter tasdik işleri,üstelikde e faturaya geçen bir firma.Mali müşavir olmadan kendi bünyelerinde halledebilirler mi bu işi yasal mevzuat nedir?
 
Ya YMM yada SMMM ile anlaşacak başka çıkar yol bulunmamakta. Her kdv/muhtasar için bin küsür lira ceza yemek istemiyor ise biran önce ya sigortalı yada büro olarak çalışan meslek mensubu ile anlaşmalı. e-ft geçtiğinize göre e-deftere de geçmişsinizdir. e-defter işleri kağıt ortamında tutulana göre daha ağır bunu da unutmasın.
 
Beyannamelerinin Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerce İmzalanması Hakkında 4 Sıra No.lu Genel Tebliğinde;

Kurumlar vergisi veya ticari, zirai ve mesleki kazancı nedeniyle gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerinden, aktif toplamı ve net satışlar toplamı belirli haddi aşmayanlar, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerini 3568 sayılı Kanuna göre yetki almış meslek mensuplarına imzalatmak zorundadırlar.

Bu hadler,3568 sayılı kanuna ilişkin 37 no.lu tebliğ ile 1.1.2005 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde belirlenmiş, izleyen yıllarda Maliye Bakanlığı’nca özel bir belirleme yapılmadığı taktirde, bu genel tebliğde yer alan hadlerin her yıl bir önceki yıla ait yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacağı belirtilmiştir. Bu şekilde yapılacak hesaplamada 500.-TL’den daha küçük tutarlar dikkate alınmayacak, 500,-TL’den fazla olanlar 1.000-TL ye yükseltilecektir.

2015 yılında bu hadler belirlenmediği için, 2014 yılında uygulanan hadler 2014 yılı için tespit olunacak yeniden değerleme oranı olan % 10,11 oranında artırılarak uygulanacaktır.

Buna göre 2015 yılında uygulanacak hadler aşağıdadır.

Beyannamelerini imzalatmak zorunda olan mükellefler, 2015 yılına ait gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerini, muhtasar beyannamelerini ve KDV beyannamelerini bir SM veya SMMM’ye imzalatmak zorundadırlar.

Bu hadlerden herhangi birini aşanlar beyanname imzalatmak zorunda değildirler. Ancak, bu mükellefler Bunlar isterlerse YMM’lere tam tasdik yaptırabilirler.

Beyannamelerini SM veya SMMM’lere imzalatmak zorunda olanlar bir YMM ile tam tasdik sözleşmesi imzalayarak kendileri beyannamelerini vergi dairesinden şifre alarak verebilirler.


Bir de avukatlar da kendileri gönderebilir
 
sayın arkadaşlar mesela beyanname göndermek değil evet bunu YMM ile anlaşarak kendi şifresi ile tabiki gönderebilir veya YMM'nin kendisi veya yanındaki SMMM'ler veya diğerleri gönderebilir mesele bu değil,asıl mesele nedir 3568/2/A-a maddesindeki muhasebe ile ilgili yapılan işlemlerdir,kanun maddesinde anlatılan işlemleri SMMM ile anlaşmadan yapabilirlermi ve kanun buna izin veriyormu hayır vermiyor,VUK.nunu 30/8.maddeye göre beyannamelerin ve eklerinin yetki almış meslek mensubuna imzalatılmazsa bu bir resen tarh sebebidir,şimdi bir YMM beyannameyi hazırlayabilirmi evet hazırlar ama imzalayamaz çünkü 3568/2/B maddesine göre YMM tam tasdik yapar 12.madde kapsamında ve aynı zamanda 2/A maddesindeki b ve c şıklarını yapabilir a)şıkkkını yapamaz defter tutamaz,beyanlarını imzalayamaz,şimdi bu kapsamda yaparsa ne olur tarh sebebidir,yapılan işlemlerin doğruluğunu tam tasdik kapsamında denetim yapar ve onaylar bu sorumluluğu alır,şimdi beyanname gönderme ile beyanların ve eklerin imzalanması aynı şeyler değil burası karışıyor yanlışlıkta burdan kaynaklanıyor,bence soruda yanlış soruluyor ama dikkat diyorum bu dediklerime kulak verin derim sonra sıkıntı yaşamamak için sayın arkadaşlar,kolay gelsin.
 
Üst