Maliye Müfettişinin Tutanağı ve Düzeltmesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan stajer66
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

stajer66

Katkı Sunan Üye
Arkadaşlar mevzu çok uzun ama en kısa şekilde sormaya çalışacağım. 2005 yılı defterlerimiz incelendi ve inceleme sonucunda yanlışlıkla bir faturanın mükerrer (iki defa) olarak işlendiği tespit edildi. Bu fatura hammadde faturasıdır. Diğer bir tespit fabrika inşaatı ile ilgili olan bir fatura yanlışlıkla hammadde olarak işlenmiş. Şimdi ben bunların düzeltmesini yapacağım. Bu yanlışlıklar 2005 de olmuş ve defterler dökülmüş şimdi bunu düzeltmesi için nasıl bir işlem yapmam gerekecek ve bu işlemlerden dolayı vergi matrahı ne kadar yükselecektir. İki defa işlenen fatura bilgileri 10.000,00 ytl + kdv inşaat faturası 30.000,00 ytl + kdv. Birde devreden kdv nin düzetmesi var yani o da açılıştan yanlış geliyor durumdadır. Cevablarınız için teşekkür ederim.

Hatanın başladığı dönemden bu güne kadar düzeltme kdv beyannamesi, düzeltme kurumlar beyannamesi vermek gerekir, fark %10 geçerse geçici bey içinde verilmesi gerekir diye düşünüyorum
Defter kayıtlarını 2006 yılında tahsih kaydı ile düzeltebilirsiniz
Saygılar

stajer66' Alıntı:
peki ne kadar vergi tahakkuk eder?
Merhaba,
Bu bilgilerle ne kadar kar çıkacağını söylemek mümkün değil. Hammadde olarak işlenen faturalara yatırıma ait fatura ile mükerrer olarak kayda alınan faturanın bedeli üretilen mamullerin maliyetine aksettirilmiş ve bunların tamamı satılmışsa farklı hiç satılmamışsa farklı bir kısmı satılmışsa daha farklı sonuçlar çıkacaktır.

Düzeltme kayıtlarını yaptıktan sonra sonucu görebilirsiniz.

Tamer üstadımızın söylediği gibi tespit etmek güç,
ancak bu tip durumlarda denetmenler genelde kurumlar için ek beyan istiyor, bu durumda matrah farkından oluşan fark kar olarak çıkabillir diye düşünüyorum.
kdv beyannamesindeki indirim yeterli ise farkı tölere edebilir.
Aksi halde epeyi başınızı ağrıtır.