fonradar

Maliye'den Zenginlere: Yurtdışındaki Dövizinizi Getirin, Kaynağını Sormayacağım

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,585
Konum
İSTANBUL
Maliye'den zenginlere: Yurtdışındaki dövizinizi getirin, kaynağını sormayacağım



Türkiye, ABD'de başlayıp tüm dünyaya yayılan finansal krize karşı tedbirler almaya başladı. Merkez Bankası'nın yurtdışına döviz çıkışına fren koymasının ardından Maliye Bakanlığı da Türk vatandaşlarının yurtdışında tuttuğu birikimi Türkiye'ye çekmek için harekete geçti.

Türkiye, ABD'de başlayıp tüm dünyaya yayılan finansal krize karşı tedbirler almaya başladı. Merkez Bankası'nın yurtdışına döviz çıkışına fren koymasının ardından Maliye Bakanlığı da Türk vatandaşların yurtdışında tuttuğu birikimi Türkiye'ye çekmek için harekete geçti. Çalışmaya göre yurtdışından gelen paraya karşı herhangi bir şekilde "Nereden buldun?" diye sorulmayacak. Her türlü para girişi vergi incelemesinden muaf tutulacak. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), sadece terör örgütünün finansmanında kullanılabilmesi muhtemel paraya ilişkin inceleme yapacak. Kamuoyunda "Banker Kastelli" olarak bilinen Cevher Özden, 2002'de Zaman'a verdiği röportajta işadamlarının askeri müdahaleler sebebiyle varlıklarını kaybetmekten korktuğunu, büyük ailelerin paralarını başta İsviçre ve Hollanda olmak üzere yurtdışına çıkardığını aktarmıştı. Özden, 30 bin Türk'ün yurtdışındaki bankalarda toplam 250 milyar dolarının bulunduğu bilgisini vermişti.

Taslağa göre vergi incelemesinin kaldırılmasının yanı sıra Türkiye'ye gelen paradan yüzde 1-2 gibi sembolik bir vergi alınacak. Yetkililer, oran üzerinde henüz anlaşma sağlanmadığını belirterek, "Ya yüzde 1-2 gibi cüzi bir rakam olacak ya da hiç vergi olmayacak. Aksi takdirde para çekişimiz zorlaşır." dedi. Maliye bürokratları, yaptıkları incelemelerde Türk vatandaşlarının yurtdışında tam olarak ne kadar birikiminin olduğunu tespit edemezken, 50 milyar dolarlık giriş olacağı tahmin ediliyor. Yurtdışında birikimi olup hem yurtiçinde yaşayanların hem de gurbetçilerin parasını Türkiye'ye getirmesinde mevcut uygulamaya göre de herhangi bir problem yok. Maliye yetkililerine göre, ülke dışında yaşayan Türklerin hem dolar hem Euro bazında önemli miktarlarda birikimleri oluştu. Bu birikimlerin Türkiye'ye getirilmesi halinde vergisel bir olay doğmuyor ancak para sahipleri Maliye'nin vergi incelemesinden çekiniyor. Bunun için de Türkiye'ye paralarını getirmek istemiyorlar. Alınacak tedbirler sayesinde milyarlarca dolar veya Euro'nun Türkiye'ye çekilebileceği öngörülüyor.

Yurtdışına çıkan Türk vatandaşlarına ait paraların Türkiye'ye gelmesi için çalışma başlattıklarını doğrulayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise, "Yakında bu tasarıyı Bakanlar Kurulu'na sunacağız. Oradan gelecek para miktarını şu anda tahmin etmek zor.'' değerlendirmesinde bulundu. Ekonomistler Maliye'nin çalışması hakkında farklı görüşlere sahip. Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürü Ali İhsan Gelberi yurtdışını riskli görenin zaten parasını getireceğini vurguladı. CHP Trabzon Milletvekili ve eski Gelirler Genel Müdürü Mehmet Akif Hamzaçebi de geçmişte benzeri uygulamalardan beklenilen sonuç alınamasa da böyle bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

Gurbetçinin dövizi azaldı

Son yıllarda yakalanan istikrar sayesinde Merkez Bankası'nın kasası dolunca, banka gurbetçilerin birikimlerine ihtiyaç duymamıştı. Özellikle kriz dönemlerinde kurtarıcı olarak görülen yaklaşık 15 milyar dolarlık gurbetçi dövizine ihtiyaç kalmadığı için bu paraya ödenen faizleri son beş yılda yaklaşık üç kat azaltmıştı. Faizlerin yüzde 7,5 seviyesinden yüzde 2,75'e kadar gerilemesiyle birlikte en büyük döviz gelirini oluşturan ve yıllık 5 milyar doları aşan bu kalem 1 milyar doların altına geriledi. Sayıları 5 milyona yaklaşan yurtdışındaki Türk işçileri, bu yılın ilk yedi ayında 791 milyon dolar gönderdi. Yurtdışındaki işçilerin 45 yılda Türkiye'ye gönderdiği toplam döviz miktarı 75 milyar dolara yaklaştı.
 
Ynt: Maliye'den Zenginlere: Yurtdışındaki Dövizinizi Getirin, Kaynağını Sormayacağım

Kim para getirecekti acaba bu gündeme geldi:)

Ama merak buyurmamak lazım 1929 krizinden bu güne olan en büyük mali kriz bize dokunmayacak :)
Birilerinin 1929 krizini anlatması lazım sanırım bir kıyas olması açısından ama tv ler yine karavana oynuyor. Kömür işletmeleri hala yerli di mi?
 
Ynt: Maliye'den Zenginlere: Yurtdışındaki Dövizinizi Getirin, Kaynağını Sormayacağım

Hürriyet Gazetesi-15.10.2008
Şükrü KIZILOT

CARİ AÇIK KARA DELİĞİ DIŞ BORÇLA KAPATILIYORDU

ŞİMDİ ne olacak? Bize borç verenler, kendileri borç arayan durumuna düştüler.

Peki... Biz kimden ve nasıl borç bulacağız?

Bankalar Birliği Başkanı ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bir süre önce yaptığı açıklamada "Hayatımda böyle kriz görmedim. Dış borç bulmak imkansız hale gelecek" demişti.

Özince'nin sözleri de; "Biz kimden, nasıl borç alacağız?" endişesini doğruluyor.

YÜZDE 60'I BORÇLA

Tabloda gösterildiği gibi, Türkiye;

- 2006 yılında cari açığın (döviz açığının) yüzde 12'sini, "dış borçlanma" ile karşılıyordu.

- 2008 yılında ise, ilk altı ayda, cari açığın yüzde 60'ı dış borçlanma ile finanse edilmiş.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu "Cari açığı kapatamazsak, ekonomik kriz kaçınılmazdır" diyor (23 Eylül 2008). Bu görüşte olanların sayısı çok fazla...

CARİ AÇIK 90 KAT ARTTI

2002 yılında 0.6 milyar dolar olan cari açığın, 2008 yılında 55 milyar doları bulması bekleniyor.

Buna göre, son 6 yılda cari açık, 90 kat artmış oluyor.

Türkiye'nin 1923-2002 dönemi yani 80 yıllık cari açığının toplamı 42.8 milyar dolar.

Sadece 2008 yılının cari açığı ise, temmuz ayı itibariyle, yıllık 47.1 milyar dolar. Bu tutarın da 2008 sonunda 55 milyar dolara ulaşması bekleniyor. İnanılır gibi değil!..

FİNANSMAN YOLLARI

Cari açığın finansman yollarına bakıyoruz;

1- Sıcak (emanet) Para Girişi: Yakın zamana kadar, "düşük kur yüksek faiz" nedeniyle, Türkiye'ye sıcak para getirenler yüzde 50'ye yakın kazanç sağlıyordu. Krizle birlikte bu olay bitti. Şimdi, sıcak para gelmiyor, hatta gidiyor.

2- Doğrudan Yabancı Sermaye (DYS) Girişi: 2008 yılının ilk yedi ayında, 2007'nin aynı dönemine kıyasla, yüzde 34 geriledi. DYS girişi ağustostan itibaren neredeyse durdu.

3- Dış Borçlanma: Yukarıda da belirttik. Kriz nedeniyle, dış borç bulmamız imkansız hale gelecek.

4- Merkez Bankası Rezervleri: Bir süre idare edecek ama nereye kadar?

Tabloda da görüldüğü gibi, 2008'de cari açığın yüzde 60'ını "Dış borç" ile karşılamışız. Bundan böyle dış borç bulmak ise neredeyse hayal...

Bu arada, vadesi gelen dış borçlar (özel sektörün vadesi bir yıldan az 48 milyar dolar olan borcu) ödendiğinde, tekrar borçlanmak ya da mevcut borcun vadesini uzatmak da mümkün gözükmüyor.

Ancak, yakında çıkartılacak bir af yasası ile yurtdışındaki dövizlerin Türkiye'ye getirilmesine olanak sağlanacak. Yasa çıktığında, MASAK yönünden de işlem yapılmayacağı açıklandı. Bu durumda, yurtdışındaki dövizlerden önemli bir tutar, ülkeye gelebilir.

Tabloya bütünüyle göz attığımızda, cari açık sorunu, önümüzdeki dönemde bizi çok üzeceğe benziyor.
 

Benzer konular

Üst