Maliyet Muhasebesi 2010/1 Mazeret Sınavı 3. Soru

sleepingcat

Katkı Sunan Üye
Merhaba,

3. sorunun cevabında, Isıtma'nın Bakım Onarım'dan aldığı pay doğru hesaplandığı halde tabloya hatalı geçirilmiş; rakamın yazımında hata olabileceğini düşündüm, ama dağıtım farklarını hesaplarken de Isıtma'ya dağıtılan tutarın toplamı tablodaki rakama göre hesaplanmış ve sonuç yanlış olmuş.

Tabloda dağıtılması gereken 7.500 TL iken, dağıtılan rakam 7.050 TL (3.000+3.750+300). Ancak buradaki hesaplamada 750 bulunmuş; dağıtım farkı da 750'ye göre değil, 300'e göre hesaplanmış. Bu durumda toplam fark da, farkın dağıtımı da hatalı.

Ben mi yanılıyorum, diye kuşkuya düştüm; zamanı olan arkadaşlar inceleyebilir mi?

Teşekkürler,

Ynt: Maliyet Muhasebesi 2010/1 Mazeret Sınavı 3. Soru

sleepingcat ' Alıntı:
Merhaba,

3. sorunun cevabında, Isıtma'nın Bakım Onarım'dan aldığı pay doğru hesaplandığı halde tabloya hatalı geçirilmiş; rakamın yazımında hata olabileceğini düşündüm, ama dağıtım farklarını hesaplarken de Isıtma'ya dağıtılan tutarın toplamı tablodaki rakama göre hesaplanmış ve sonuç yanlış olmuş.

Tabloda dağıtılması gereken 7.500 TL iken, dağıtılan rakam 7.050 TL (3.000+3.750+300). Ancak buradaki hesaplamada 750 bulunmuş; dağıtım farkı da 750'ye göre değil, 300'e göre hesaplanmış. Bu durumda toplam fark da, farkın dağıtımı da hatalı.

Ben mi yanılıyorum, diye kuşkuya düştüm; zamanı olan arkadaşlar inceleyebilir mi?

Teşekkürler,

Farkların dağıtımında Bakım Onarım dağıtılırken hata yok da, Bakım Onarım'dan Isıtma'ya gelen pay eksik olmuş. Doğru mu?

Tespitiniz doğrudur. Tesmerin cevabı hatalıdır. (3.000+3.750+750) olması gerekir.

Ancak ben bir adım daha ileriye giderek bu sorunun daha çok hatalı olduğunu düşünüyorum.

Soruda verilenler şunlar:

Yemekhane gider dağıtım anahtarı olan personel sayısı toplam 100 kişi, Isıtma gider dağıtım anahtarı olan toplam alan 1.000m2 ve bakım onarım dağıtım anahtarı olan makine saati toplam 250 saattir. Yukarıdaki yararlanma oranları buna göre belirlenmiştir.

Bütçeye göre önceden saptanmış değerler; Yemekhane giderleri için kişi başı 55 TL, Isıtma giderleri
için 2,6 TL/m2, Bakım onarım giderleri için 30 TL/makine saatidir.

Birde üst tarafta yararlanma oranlarının gösterildiği bir tablo verilmiş.

Soruyu çözerken, ısıtma ve b.o 'ın dağıtımı doğru yapılmış. Fakat Yemekhanenin Bitçelenmiş GÜG'i hatalı dağıtılmıştır. Yemekhanede kişi başı 55 TL üzerinden dağıtılacaktır deniyor. Kişi başı 55 TL ise, 100 kişi olduğunua göre 5.500 Tl üzerinden dağıtım yapılması gerekir.

5.500 Tl/ 95 kişi olması gerekir. Çünkü Planlı dağıtımın özelliği kendisi hariç her yere pay vermek olduğunua göre. 100 kişi den Bo daki 5 kişiyi düşmeden pay vermeye kalkmışlar.

Çözüme dikkat ettiyseniz direk 55 TL yi kişi sayılarına çarpmışlar. Bence 57,894 Tl yi kişi sayılarıyla çarpmaları gerekirdi.

Sen direk 55 Tl yi çarpacaksın, o zaman kişi sayılarının ve verdiğin tablonun ne önemi kaldı. Varmı böyle saçmalık. Anlamadım.

55 Tl üzerinden dağıtım yapınca doğal olarak Bütçelenmiş GÜG= 5.200 tL çıkarken, şayet 55 Tl x100 Kişi= 5.500 Tl 5.500 Tl /95 kişi = 57,894 TL üzerinden dağıtım gerçekleştirseydi tamı tamına 5.500 Tl'nin hepsini yemekhane hariç diğer bütün gider yerlerine dağıtmış olacaktı.

Ancak tesmerin cevabına göre 5.550 Tl - 5.200 Tl = 300 Tl kayı. 300 Tl nerede acaba ?

Bir kere planlı dağıtımın genel özelliği kendisi heriç diğer bütün gider yerlerine pay vermektir.

100 personelin 55 Tl den bütçelenmiş GÜG gideri 5.200 Tl değildir, 5.500 TL'dir.

atellia ' Alıntı:
Tespitiniz doğrudur. Tesmerin cevabı hatalıdır. (3.000+3.750+750) olması gerekir.

Ancak ben bir adım daha ileriye giderek bu sorunun daha çok hatalı olduğunu düşünüyorum.

Soruda verilenler şunlar:

Yemekhane gider dağıtım anahtarı olan personel sayısı toplam 100 kişi, Isıtma gider dağıtım anahtarı olan toplam alan 1.000m2 ve bakım onarım dağıtım anahtarı olan makine saati toplam 250 saattir. Yukarıdaki yararlanma oranları buna göre belirlenmiştir.

Bütçeye göre önceden saptanmış değerler; Yemekhane giderleri için kişi başı 55 TL, Isıtma giderleri
için 2,6 TL/m2, Bakım onarım giderleri için 30 TL/makine saatidir.

Birde üst tarafta yararlanma oranlarının gösterildiği bir tablo verilmiş.

Soruyu çözerken, ısıtma ve b.o 'ın dağıtımı doğru yapılmış. Fakat Yemekhanenin Bitçelenmiş GÜG'i hatalı dağıtılmıştır. Yemekhanede kişi başı 55 TL üzerinden dağıtılacaktır deniyor. Kişi başı 55 TL ise, 100 kişi olduğunua göre 5.500 Tl üzerinden dağıtım yapılması gerekir.

5.500 Tl/ 95 kişi olması gerekir. Çünkü Planlı dağıtımın özelliği kendisi hariç her yere pay vermek olduğunua göre. 100 kişi den Bo daki 5 kişiyi düşmeden pay vermeye kalkmışlar.

Çözüme dikkat ettiyseniz direk 55 TL yi kişi sayılarına çarpmışlar. Bence 57,894 Tl yi kişi sayılarıyla çarpmaları gerekirdi.

Sen direk 55 Tl yi çarpacaksın, o zaman kişi sayılarının ve verdiğin tablonun ne önemi kaldı. Varmı böyle saçmalık. Anlamadım.

Teşekkür ederim, soru çözmekten/hesap yapmaktan biraz yorulmuştum ve sorunun bütününe dikkat etmemişim bile.
TESMER bunu da yaparak iyice gözümden düştü; bir çok konuda şikayeti hak ediyorlardı, ama hiç olmazsa soru ve cevaplarda daha dikkatli olmaları gerekir. 2010/2 sınavında da Hukuk sorularından birini eksik yapmışlardı, e-posta gönderdim ve düzeltmeleri bir aydan fazla sürdü.

Bu gibi şeyler sinir bozucu, insanın çalışma isteğini azaltıyor; zira ben hata yapabilirim, dersten geçmeyerek de hatamı öderim. Ama onların hata yapmaması gerekiyor, cevap anahtarı kendilerine hatalı gelmişse bile denetlemeden ve düzelttirmeden yayınlamamaları gerekiyor, zaten bu cevaplar bayağı bir süre ellerinde bekliyor anladığım kadarıyla.