Maliyet Muhasebesi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Yeniyurt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Yeniyurt

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Haz 2005
Mesajlar
401
Merhabalar, Bilanço esasına tabi bir Lokanta işyerinde 7/A Seçeneğine göre, Yemeklik Malzeme alımlarında 150 Hs. kullanıp ordanmı imalata gönderiyorsunuz yoksa 710 -720 -730 -740 hs. kullanıptamı yoğuruyorsunuz yada Direkt 740 Hizmet Üretim Maliyeti hs. birçok alt hesap açıp oradamı takip ediyorsunuz? İmalat - Maliyet Muhasebesi ile ilgili kolay örnekli anlaşılır bir kaynak verebilirmisiniz ? Kitap, Yayın, Site olabilir. Teşekkürler.
 
Lokanta, pastane, kahvehane, gibi işletmeler hizmet üreten işletmelerdir. Bunun bütün girdilerini ilkmadde ve malzeme (un yağ şeker vs.), elektrik su personel giderlerini 740 -hizmet üretim maliyetinin altında takip etmeniz gerekmektedir. Sene sonunda elinde ilk madde ve malzeme stoğu kaldı ise 741-hizmet üretim maliyeti yansıtm hesabından 622-hizmet üretim maliyeti hesabına aktarma yaparken stok rakamı kadar 622 nolu hesaba eksik yazarsınız kalan rakamı aynı yansıtma fişinde 150 nolu ilk madde ve malzeme hesabına yazarsınız. size hizmet işletmesi için örnek bir hesap planı yazıyorum aşağıya

740................HIZMET URETIM MALIYETI
740 00................ILK MADDE VE MALZEME GIDERLERI
740 00 01................ILK MADDE VE MALZEME GIDERLERI
740 01................ISCI UCRET VE GIDERLERI
740 01 01................ASGARI UCRETLER
740 01 02................DIGER UCRETLER
740 01 03................ISVEREN PAYI
740 01 04................ISSIZLIK ISV.PAYI
740 03................DISARDAN SAGLANAN FAYDA VE HIZMETLER
740 03 02................BAKIM ONARIM GIDERLERI
740 03 03................DIGER GIDERLER
740 06................AMORTISMAN VE TUKENME PAYLARI
740 06 01................AMORTISMAN GIDERLERI

vs.
 
AKLIMA DİREK KAYNAK GELMİYOR AMA
BENİM ŞAHSİ FİKRİM;

LOKANTAYA MALZEME ALINDIĞINDA
150 İLK MAD.MAL.
100
103
320
HAFTALIK KULLANIMA GÖRE VEYA AYLIK 3'ER AYLIK GEÇİCİ VERGİ DÖN.VEYA YIL SONUNDA

710 DİR.İLK MAD.
720 DİR.İŞÇİLİK
730 GEN.İM.GİD.
150 İLK MAD.MAL

151
711
721
731

711
721
731
710
720
730

152
151

620
152
GERİSİ GELİR TABLOSU HS.KAPANIŞIYLA AYNISI
BENCE 740 KULLANILMAZ
YAPILAN İŞ ASIL İTİBARIYLA BİR HİZMET ÜRETİMİ DEĞİL ( OTEL VEYA KUAFÖR VB İŞLER OLSA KULLANILABİLİRDİ)
 
sayın Mehmet Yalçın lokanta, pastane nasıl hizmet sektörü oluyor anlamadım. bence bu işletmeler hizmet sektörü değildir bu firmalarda hizmet üretim maliyetinin kullanılması bence yanlıştır demiyorum ama çok doğru değildir. Ancak şöyle bir konuya da açıklık getirmek istiyorum Örneğin bir otel hizmet sektörüdür ve bu otelde verilen yemek hizmettir bu gibi istisna durumlar haricinde bence lokanta pastane gibi yerler hizmet değil imalat sektörüdür.
 
Maliyet Muhasebesi hk.

Değerli meslektaşım.Bilindiğimiz gibi imalat muhasebesinden bahsebebilmek için bir işletmenin almış olduğu hammeddeleri işledikten sonra ortaya yeni bir mamül madde çıkması gerekiyor.Mamülün bünyesine 710 D.İ.M, 720 D.İ.G ve 730 G.Ü.Giderleri girer.Ve daha sonra 152 Mamüller oluşur.Satılan mamüllerde 620 S.M.M hesabına atılır.İmalat yapan işletmeler ayrıca İmalat defteride tasdik ettirirler.7/A ya göre usulune uygun kayıtlar tutulursa İmalat defteri tasdik etmeye de gerek yoktur.Mal alışları 150 hesabında tutulur.
Lokanta işinin hizmet işi olduğunu düşünüyorum.Hizmet maliyetleride
belirttiğiniz gibi 740 H.Ü.Maliyeti hesabı altında açılan detay hesaplarda
tutulur.Yani işçilik,elektrik,hammadde masrafları bu hesap altında biriktirilir.Daha sonra 622 S.H..M hesabına yansıtılarak gelir tab.hes.na intikal ettirilir.Hammaddeleri yine 150 hs.da tutabiliriz.
Kaynak olarak Prof.Dr.Bilgütay Akşit'in Maliyet Muh.(İstanbul İktisat Der Yay.)kitabını önerebilirim.Piyasada çok çeşitli kitaplarda var tabii.
Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.
 
Sayın Yeniyurt

Sözü edilen yer lokanta olması sebebiyle. Bence de hizmet işi yapmıyor.

Dolayısıyle yemeklik malzeme alımları 150 hesapta izlenmelidir.

Saygılarımla,
 
Söz edilen lokanta işletmesi sektörünün hizmet sektörü katogorisinde değerlendirilmez düşüncesindeyim.Dolayısıyla 150 vs alt hesaplarının kullanılması gerekir.Çünkü sonuçta lokanta işletmesi elinde bulundurulan hammaddelerin hepsini kullanmamaktadır.

Kolay gelsin.
 
Sayın Arkadaşlar,

Lokantalar hizmet sektörüdür.Bende Sayın mehmet Yalçın ve Sayın Hüseyin Şişman gibi düşünüyorum.
Ayrıca onların düşüncelerini doğrulayan YMM Sayın Ahmet Demir'in
Sektörlere göre Tek Düzen Hesap Planını alırsanız iyi olur
İkinci bölümde
Et ve balık üretim işletmeleri
Tekstil ve Konfeksiyon Üretim İşletmeleri
Ticaret ve Dış Ticaret İşletmeleri
Gemi ve Nakliye Hizmet işletmeleri
Turizm-Otelcilik ve Konaklama Hizmet İşletmeleri
Bilgisayar Sektörü İşletmeleri
İnşaat Sektörü İşletmeleri
Kooperatif İşletmeleri
Yayıncılık ve matbaacılık İşletmeleri
Mobilya üretim işletmeleri
Fırın İşletmeleri
Vakıflar ve İktisadi İşletmeleri
Dernekler ve İktisadi İşletmeler'e ait hesap planları detay şekilde mevcuttur.İlgilenenlere tavsiye ederim.
Eğer mal stokta kalıyorsa hizmet sektöründen söz edilemez.
Lokantalarda yemekler stokta kalır mı? (bir günden fazla kalabilir mi?Belediyeler ne der?)
Buna göre hizmet sektörü olup olmadığına karar veriniz.
 
Şahsi fikrim bende Lokantaları Sayın Hüseyin Şişman'ın anlattığı şekilde tutmuştum.
2005 yılından itibaren lokanta defterlerini tutmama kararı aldım.Paraları çok zor tahsil ediyordum.Üstelik hiç laf dinlemiyorlar % 70 kayıtdışı çalışmakta ısrarlılar.Kestikleri faturalarda KDV leri hep yanlış kesiyorlar
Açıkcası çok zahmetli.(Yazar kasa-pos makinesi hs.ları-ticketları vs.)Parayı zor alınca bu kadar sıkıntı çekilmiyor
 
Maliyet Muhesebesi hk.

Maliyet muhasebesine amaç bir işletmenin üretmiş olduğu mamül başına
birim maliyeti hesaplamaktır.Yemek veren bir lokantada bunu nasıl yapacağız.Patane ve fırınlar tabii ki imalat yaparlar.Bunlarda mamül bellidir ve ekmekte bir ekmeğe düşen maliyet hesaplanır, bunun üzerine
karı konularak satış fiyatına ulaşıır.Lokanta işinde mideye inen yemeğin yanısıra o işletmeni müşteriye karşı davranışı,yemeğin sıcak veya soğuk oluşu, lavabonunu olması,deniz manzaralı olması vs.vs.bunlar hizmetin
kaltesini arttırır diye düşünüyorum.Ve iyi kalitede iyi fiyatı getirir.
 
fff

-Cevaplarınız için Teşekkür ederim. anladığım 740 Hs. Detayında tutmak daha ağır basıyor. Yıl sonu Env. kalırsa 150 hs. bekletmek gibi. Yorum ve işin içeriği çok önemli izah edebileceğimiz her işlem en doğrusu gibi.
Prof. Dr. Bilgütay Akşit ve YMM Ahmet Demir in kitaplarını araştıracağım.
Kolay gelsin
 
Ynt: Maliyet Muhasebesi

kolay gelsin herkese benim sıkıntım
pastane işletmesi tutmaya çalışıyorum üretimde yapıyor ve ben bunu bir excell sayfasında üretim maliyeti tablosu oluşturarak stok takibi tutmak istiyorum elinde buna benzer bi maliyet tablosu olan varsa gönderebilirmi? teşekkurler şimdiden
 
Ynt: Maliyet Muhasebesi

Benim sorum da lokantalarda,restoranlarda havalandırma boruları var ya bunların işini yapanlarla ilgili. Havalandırma ile ilgili aldığı malzemeleri 740 ta takip ediyorum.Fakat dönem sonunda elinde malzeme de kalıyor. Bu durumda ne yapmam gerekiyor? 740 hesap doğru mudur? Elinde kalan malzemeyi 150 nolu hesabamı atacağım?
 
Ynt: Maliyet Muhasebesi

alınan malzemeleri 740 ta takip edemezsiniz kullanılan malzemeleri takip edebilirsiniz.

malzeme alındığında 150 ye alın ay sonlarında kullandıklarınızı giderleştirin.
 
Üst