Maliyet Muhasebesi

Üyelik
30 Haz 2015
Mesajlar
81
Konum
Denizli
Tekel bayi işleten bir mükellef var.Şimdi 2.iş olarak salça reçel,tarhana vb.şeyler de yapıp satacak..
1-Parekende olarak da satacağı için yazarkasaya ne olarak yazdırmamız gerekir ayrı ayrı salça,reçel vs..gibi mi yoksa gıda olarak mı yazdırmalıyız.
2-Bilanço defteri olduğu için hesaplarını ne şekilde açmalıyım
3-Hangi hesapları kullanmalıyım
Maliyet muhasebesi konusunda yardım edebilirmisiniz.
 

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
5,682
Konum
İSTANBUL
Sayın Bernac;
Tekel bayi işleten bir mükellef var.Şimdi 2.iş olarak salça reçel,tarhana vb.şeyler de yapıp satacak..

1-Parekende olarak da satacağı için yazarkasaya ne olarak yazdırmamız gerekir ayrı ayrı salça,reçel vs..gibi mi yoksa gıda olarak mı yazdırmalıyız.

Cevap : Herikiside olur ayrı , ayrı da açabilirsiniz. Toplu olarak gıda olarak da açabilirsiniz. Tek , tek açarsanız maliyet hesabınız kolay olur , toplu açarsanız da maliyet olarak ortalama maliyeti kullanırsınız.

2-Bilanço defteri olduğu için hesaplarını ne şekilde açmalıyım

Cevap : Salça , reçel, tarhana v.b yapıp yani imalat varsa 150, 151 , 152 Gider hesapları olarak da 710, 720 , 730 hesapları açabilirsiniz

3-Hangi hesapları kullanmalıyım

Cevap : Yukardaki yazdığım hesapları kullanabilirsiniz.

Maliyet muhasebesi konusunda yardım edebilirmisiniz.

Cevap : Süreç içinde sıkıntı yaşarşanız. Formda yardımcı olurum
 
Üyelik
30 Haz 2015
Mesajlar
81
Konum
Denizli
Sayın Bernac;
Tekel bayi işleten bir mükellef var.Şimdi 2.iş olarak salça reçel,tarhana vb.şeyler de yapıp satacak..

1-Parekende olarak da satacağı için yazarkasaya ne olarak yazdırmamız gerekir ayrı ayrı salça,reçel vs..gibi mi yoksa gıda olarak mı yazdırmalıyız.

Cevap : Herikiside olur ayrı , ayrı da açabilirsiniz. Toplu olarak gıda olarak da açabilirsiniz. Tek , tek açarsanız maliyet hesabınız kolay olur , toplu açarsanız da maliyet olarak ortalama maliyeti kullanırsınız.

2-Bilanço defteri olduğu için hesaplarını ne şekilde açmalıyım

Cevap : Salça , reçel, tarhana v.b yapıp yani imalat varsa 150, 151 , 152 Gider hesapları olarak da 710, 720 , 730 hesapları açabilirsiniz

3-Hangi hesapları kullanmalıyım

Cevap : Yukardaki yazdığım hesapları kullanabilirsiniz.

Maliyet muhasebesi konusunda yardım edebilirmisiniz.

Cevap : Süreç içinde sıkıntı yaşarşanız. Formda yardımcı olurum
Çok teşekkür ederim Peki Ferhat bey bu faaliyet ile ilgili olarak gelen faturaları hangi hesapta takip etmeliyim örnekleme yapabilirmiyiz.Bu arada çalışan işçileri yok kendi yapıyor
Mesala salça yapmak için domates alacak aldığı domates hammadde olarak 150 hs.
kavanoz alacak şişeleme yapacak bunun içinde mi 150 hs kullanılmalıdır gibi
Ne kadarının üretime gönderildiğini nasıl biliyoruz 150 hs.dan bir kısmını 151 hs.ba alırken bunun için elinde kalan stok değeri mi bilinmesi gerekli
elektrik,su gibi üretim için kull.giderler 730 hs.da mı takip edilmeli
 

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
5,682
Konum
İSTANBUL
salça yapmak için aldığı domates hammadde olarak 150 hs.,kavanoz içinde 150 hs kullanılmalıdır . Ne kadarının üretime gönderildiği ise 150 hesabın dönem başı ile dönem içi alışları toplayıp 150 hesapta kalanları çıkarın , çıkan rakam üretime 151 hesaba gitmiştir. 150 hesaptan 151 hesaba değil 710 hesaba göndereceksiniz . bunun için elinde kalan stok değeri mi bilinmesi gerekli

elektrik,su gibi üretim için kull.giderler 730 hs.da mı takip edilmelidir .Yani üretimde kullanılan elektrik veya su giderleri 730 hesapta takip edin eğere tek elektrik ve su saati varsa buradan üretime pay verebilirsiniz

detayını formda konuşuruz
 
Üst