Maliyeye Yatan Avukatlık Ruhsat Harcı Gidere Yazılır mı?

Zahiri

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 Ağu 2005
Mesajlar
197
selam benim sorum şu:maliyeye yatan yeni avukat olup büro açan kişinin avukatlık ruhsat harcı(232,10 ytl) gidere yansıtılır mı?
şimdiden teşekkürler....
 
İndirilecek Giderler
Madde No 40
Kapsam

6. (2772 sayılı Kanunun 5'inci maddesiyle değişen bent) İşletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçlar;

gider yazabilirsiniz.
 
Merhaba,

Avukatlık Kanunu’nun 9. maddesinde, avukatlık mesleğine kabul edilen adaya ilgili baro tarafından bir ruhsatname verileceği, avukatlığa kabulün, ruhsatnamenin verildiği andan itibaren hüküm ifade edeceği, adayın meslek ruhsatını aldıktan sonra ‘AVUKAT’ ünvanını kullanacağı,

GVK’nun 65. maddesinde; Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançların serbest meslek kazancı olacağı, 66. maddesinde; Serbest meslek faaliyetini mutat meslek halinde ifa edenlerin serbest meslek erbabı sayılacağı belirtilmiştir.


Yine GVK’nun 68. maddesinde serbest meslek kazancının tespitinde hangi giderlerin dikkate alınacağı belirtilmiştir. Buna Göre,

Madde 68- (5035 sayılı Kanunun 13. maddesiyle değiştirilen ve 1.1.2004’ten geçerli olmak üzere 2.1.2004 tarihinden itibaren yürürlüğe giren madde)(*) Serbest meslek kazancının tespitinde aşağıda yazılı giderler hasılattan indirilir:

1.Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler (İkametgâhlarının bir kısmını iş yeri olarak kullananlar, ikametgâh için ödedikleri kiranın tamamı ile ısıtma ve aydınlatma gibi diğer giderlerin yarısını indirebilirler. İş yeri kendi mülkü olanlar kira yerine amortismanı, ikametgâhı kendi mülkü olup bunun bir kısmını iş yeri olarak kullananlar amortismanın yarısını gider yazabilirler.).

Bu maddedeki giderlerin, meslek kazancı ile ilgili genel nitelikteki giderleri kapsamaktadır. Ruhsat harcını kapsamamaktadır.

2. Hizmetli ve işçilerin iş yerinde veya iş yerinin müştemilatındaki iaşe ve ibate giderleri, tedavi ve ilaç giderleri, sigorta primleri ve emekli aidatı (bu primlerin ve aidatın geri alınmamak üzere Türkiye'de kain sigorta şirketlerine veya emekli ve yardım sandıklarına ödenmiş olması ve emekli ve yardım sandıklarının tüzel kişiliği haiz bulunmaları şartıyla) ile 27. maddede yazılı giyim giderleri.

Bu maddedeki giderler, serbest meslek erbabının yanında çalıştırdığı ücretlilerle ilgili giderleri ifade eder. Ruhsatname harcı ile bir ilgisi yoktur.

3. Mesleki faaliyetle ilgili seyahat ve ikamet giderleri (seyahat maksadının gerektirdiği süre ile sınırlı olmak şartıyla).

Ruhsatame harcı ile bir ilgisi yoktur.

4. Mesleki faaliyette kullanılan tesisat, demirbaş eşya ve envantere dahil taşıtlar için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanlar (amortismana tâbi iktisadi kıymetlerin elden çıkarılması halinde aynı Kanunun 328. maddesine göre hesaplanacak zararlar dahil).

Ruhsatame harcı ile bir ilgisi yoktur.

5. Kiralanan veya envantere dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri.

Ruhsatame harcı ile bir ilgisi yoktur.

6. Alınan mesleki yayınlar için ödenen bedeller.
Ruhsatame harcı ile bir ilgisi yoktur.

7. Mesleki faaliyetin ifası için ödenen mal ve hizmet alım bedelleri.

Ruhsatame harcı ile bir ilgisi yoktur.

8. Serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla emekli sandıklarına ödenen giriş ve emeklilik aidatları ile mesleki teşekküllere ödenen aidatlar.

Bu madde, serbest meslek erbabının emeklilik sandıklarına ödediği aidatlar ile mesleki teşekküllere, oda, baro vs. gibi kuruluşlara ödediği aidatları ifade eder. Ruhsatame harcı ile bir ilgisi yoktur.

9. Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen meslek, ilan ve reklam vergileri ile iş yerleriyle ilgili ayni vergi, resim ve harçlar.

Bu madde; mesleki kazanç elde ve idame ettirme ile ilgili olarak ödenen mesleki ilan ve reklam vergileri ile iş yerleri ile ilgili ayni, vergi, resim ve harçları ifade eder.

10. Mesleki faaliyetle ilgili olarak kanun, ilam ve mukavelenameye göre ödenen tazminatlar.
Ruhsatame harcı ile bir ilgisi yoktur.

Her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile serbest meslek erbabının suçlarından doğan tazminatlar gider olarak indirilemez.
Ruhsatame harcı ile bir ilgisi yoktur.


Yukadaki açıkmalara göre;

1.Yine GVK’nun 65 ve 66. maddelerinde de açıkça görüleceği üzere, Bir kimsenin avukat olarak, serbest meslek erbabı sayılabilmesi için herşeyden önce, avukatlık ruhsatnamesini almış olması gerekmektedir. Ruhsatname alınıncaya kadar yapılan masraflar, kişinin kendisi ile ilgili giderleri olup, olmayan bir işyerinin veya işletmenin gideri veya masrafı olarak düşünülmesi doğru değildir.

2.Serbest meslek erbabı olarak vergilendirilebilmesi için, gelir ve giderlerinin bu madde hükümlerine göre değerlendirilebilmesi için kişinin öncelikle gerekli KİŞİSEL masraflarını yaparak, avukat olması gerekmektedir.

3.Yine GVK’nun, serbest meslek kazancından indirilebilecek giderleri belirttiği 68. maddesi hükümlerine göre de ruhsatname harcının gider yazılabilmesine imkan yoktur.

Sonuç olarak, Serbest Meslek faaliyeti başlayıncaya kadar, serbest meslek erbabı olabilmek için gerekli olan şartları taşıyabilmek amacıyla yapılan, kurs giderleri, sınav harcı ve giderleri, sınavlar için yapılan yol, seyahat, yemek ve konaklama giderleri, vb giderlerin, serbest meslek kazancından indirilmesi şu anda mümkün gözükmemektedir.
 
teşekkürler

açıklamalardan ötürü teşekkür ederim...
 
Üst