Mamul satış

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan NİSANK
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

NİSANK

Katkı Sunan Üye
Üyelik
22 Haz 2009
Mesajlar
285
Konum
İzmir
merhaba,

daha önce direkt canlı hayvan olarak satışını yaptığımız danalarımızı, kendi şubemizde parça parça satışa başladık.

doğumundan itibaren ilgili yansıtmalarla 152 hesaba satışa hazır olarak getirdiğim danaların, parça parça satışlarını nasıl göstereceğim karar veremiyorum.çünkü,

152 mamul - dana hesabında hayvan zaten duruyor,

birde barkod sistemi gereği 152'e alt hesaplar açmam gerekli ,(rosto,antrikot,incik...vs)

nasıl olacak anlamadım :) yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Ynt: Mamul satış

sn.NİSANK

152 mamul -dana hesabınızdaki satışa hazır etleri; barkod sistemi gereği önce satışa konu etlerin bölgeleri itibariyle kod açıp, altına bu bölgelerde bulunan etlerin hesaplarını açmalısınız.

söz gelimi bir dananın birden fazla bölümü vardır..

152 - Mamul-dana hesabı
01- Sırt
001 - Antrikot
002 - Kontrafile
003 - Pirzola
004 - Sokum

02 - But
001 - Rosto
002 - Tranç (Fileto)

03 - Böğür
001 - Böbrek

04 - Bacak
001 - İncik

05 -Omuz-Kürek
001 - Kol
002 - Döş
003 - Kaburga
002 - Gerdan

gibi hesapları oluşturabilir, işletme ölçüsü büyüklüğünüz çerçevesinde kendinize uygun olarak devam ettirebilirsiniz.
Aynı sistemle, aynı kodlarla 600 ve 620 nolu hesapları da açmalısınız. Bu şekilde parça etlerdeki satış, maliyet ilişkisini rahatlıkla görebilirsiniz. 152 nolu hesapta satışa hazır bulunan danaların artık parça parça satışı başlandıysa, yukarıdaki gibi artık dana bazında değil, parça etlerin bölgeleri bazında alt hesaplarla hesap oluşturmanız mümkündür.
 
Ynt: Mamul satış

152 mamul - dana hesabında hayvan zaten duruyor,

Arkadaşlar kızmayın ama gülücem bi an değişik geldi. 8)
Gözümde bi an 152 T hesap canlandı borç tarafına yukardan aşağı siyah lı beyazlı danalar sıralanmış.
Ayrıca cevaptaki ayrıntıda kısımlarda on numara.
 
Ynt: Mamul satış

Merhaba,

Burada ikinci bir üretim var.

Dana Satılmadan 152 hesaba alınması hatadır. Çünkü satılanan kadar yediği yemlerle maliyet yüklenmeye devam etmekte olduğundan dana maliyeti 151 hesabta biriktitilmeli, satış aşamasında; 152 hesaba alınmalıydı.

Neyse şu anda ne yapılacak;

öncelikle dediğim gibi canlı varlık üretiminden sonra ikinci bir üretim var burada;

Şimdi öncelikle yapılması gereken; kesilen dana 151 Hesaba alınacak;

Atıyorum 152 hesap altında 2.000 TL maliyet bedeliyle temsil edilen dana kesime gitsin;

---------------- \ \ 20... --------------
151.01 Kesimhane 2.000

152.00 TR......... Kulak Nolu Dana 2.000
---------------- \ \ 20... --------------

Dananın kesimi için 300 TL Kasap, Nakliye vb. harcama olduğunu varsayalım

---------------- \ \ 20... --------------
730.01 Kesimhane 300

100 300
---------------- \ \ 20... --------------

Şimdi;

Dananın kesimi sonucunda elde edilecek mamüllerin toplam maliyeti;

2000 + 300 TL den 2.300 TL dir.

Ancak dikkat edilmesi gereken husus maliyetlerin mamül başına dağılımlarıdır. Dağıtım anahtarı ne olacaktır.

Kilogram olabilir ancak dikkat edilmesi gereken nokta çıkacak mamüllerin değerlerinin kilogramla ters orantılı olduğudur. Örneğin 200 Kg tutarındaki derisi atıyorum 50 TL iken etin kilosu 20 TL Olabilir. Hatta dananın farklı bölgelerinin bile değeri diğerlerinden daha yüksek olacaktır.

Bu yüzden dağıtım anahtarı olarak piyasa değerinin kullnılması en uygun yöntem olacaktır.

Şimdi dananın kesimi sonucunda

1. Parça Mamülden 200 Kg Çıkmış olsun satış Fiyatı : 20 TL/kg
2. Parça Mamülden 300 Kg Çıkmış olsun satış Fiyatı : 15 TL/kg
3. Parça Mamülden 400 Kg Çıkmış olsun satış Fiyatı : 25 TL/kg
Deri satış fiyatı ; 150 TL

olduğunu varsayılım

Bu Durumda;

200x20= 4.000 TL değerinde 1. Parça
300x15= 4.500 TL değerinde 2. Parça
400x25=10.000 TL değerinde 3. Parça
150 TL değerinde Deri
----------------------------------
Toplam 18.650TL lik değer elde edilmiş olsun;

4000 /18650=0,2145 1.parça
4500 /18650=0,2413 2.parça
10000/18650=0,5362 3.parça
150 /18650=0,0080 Deri

2.300x0,2145= 493,35 1. Parça Maliyeti
2.300x0,2413= 554,99 2. Parça Maliyeti
2.300x0,5362=1233,26 3. Parça Maliyeti
2.300x0,0080= 18,40 Deri Maliyeti

---------------- \ \ 20... --------------
152.11 1. Parça 493,35
152.12 2. Parça 554,99
152.13 3. Parça 1233,36
152.14 Deri 18,40

151.01 Kesimhane 2.000
731.01 Kesimhane 300
---------------- \ \ 20... --------------


Saygılarımla,
 
Ynt: Mamul satış

710
151
______-_____ kesim haneye sevki
720-
100-320 vs
______-_____ direkt işç gideri kesim işçilik gideri
152
711
721
______-_____ stoklara alımı
 
Ynt: Mamul satış

danaları zaten satış aşamasında 152 hesaba alıyorum, yani artık mezbahaya göndereceğim zaman 152e alıyorum.ifadem hatalı olmuş sanırım.

peki 152'e alt hesapları her hayvan için ayrı ayrı mı açmalıyım?

yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
Üst