Marketlerde Envanter

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan asiye
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

asiye

Katkı Sunan Üye
herkese mrhb büyük iş hacmi olan market mükellefimiz 2005-2006-2007 yılları için incelemeye alındı ve envanter istiyorlar.benim aklımda kalan eczaneler gibi marketlerinde 3yılda bir envanter çalışması yapabileceğiydi.yanlışmı hatırlıyorum yanlış hatırlıyorsam 3 yıllık stok çalışması nasıl olur çünkü marketlerde faturasız alış çok satış 8li tek kalemde.bu konuda daha önce inceleme geçirmiş olan arkadaşlar varmı acaba.eğer yanlış hatırlamıyorsam 2005 için sayım yapınca diğer yıllara yapmama gerek yokmu?

Ynt: Marketlerde Envanter

Kanun Ad VERGİ USUL KANUNU
Madde No 190
Kapsam
Büyük mağazalar ve eczaneler emtia mevcutlarının envanterlerini üç yılda bir çıkarabilirler. Bu takdirde envanter çıkarılmıyan yıllarda hesaben mevcut iktisadi kıymetleri envanter defterlerine kaydederler.
Büyük mağazalardan maksat, çeşitli mal üzerine geniş ölçüde ve perakende iş yapan ticarethanelerdir.

Maliye Bakanlığı büyük sınai işletmelerin, icabına göre, iki veya üç yılda bir envanter çıkarmalarına müsaade edebilir. Bu takdirde yukarıki hüküm uygulanır.

yani şunu diyebilirmiyiz sizin yazdıklarınıza göre marketin 2005yılı için detaylı envanter çalışmasını yapayım 2006-2007yılı içinde sadece toplam stok miktarını yazayım.kolay gele

asiye ' Alıntı:
...benim aklımda kalan eczaneler gibi marketlerinde 3yılda bir envanter çalışması yapabileceğiydi.yanlışmı hatırlıyorum ...

yazınıza istinaden;

ogün güneş' Alıntı:
Kanun Ad VERGİ USUL KANUNU
Madde No 190
Kapsam
Büyük mağazalar ve eczaneler emtia mevcutlarının envanterlerini üç yılda bir çıkarabilirler. Bu takdirde envanter çıkarılmıyan yıllarda hesaben mevcut iktisadi kıymetleri envanter defterlerine kaydederler.
.....

yukarıdaki alıntıyı yazdım. Uygulamada hiç bulunmadım bulunan arkadaşlar veya daha geniş bilgiye sahip forumdaşlar cevap vereceklerdir.

Sayın Asıya:

213 sayılı Yasamızın 190?ıncı maddesinde:

?Büyük Mağazalarda Envanter ? başlığı altında:

?Büyük mağazalar ve eczaneler emtia mevcutlarının envanterlerini üç yılda bir çıkarabilirler. Bu takdirde envanter çıkarılmayan yıllarda hesaben mevcut iktisadi kıymetleri envanter defterlerine kaydederler.

Büyük mağazalardan maksat, çeşitli mal üzerine geniş ölçüde ve perakende iş yapan ticarethanelerdir.

Maliye Bakanlığı büyük sınai işletmelerin, icabına göre, iki veya üç yılda bir envanter çıkarmalarına müsaade edebilir. Bu takdirde yukarıda ki hüküm uygulanır.? hükmüne yer verilmiştir.

Bilindiği üzere yurdumuzda da büyük mağazacılık, zincirleme işletmeler olarak bir hayli gelişme kaydetmiştir. Dolayısıyla perakende iş yapan bu işletmelerde yüzlerce ve hatta binlerce mal çeşidi bulunmaktadır. İşte bu tür mağazalar yukarıya alınan 190?ıncı madde hükmünden yararlanarak-hesaben, yani işletme kayıtlarına göre, yani fiili sayım ve tespit yapmadan mevcut iktisadi kıymetlerini envanter defterine kaydedebilirler. Ancak bu kabul iki yıl üst üste geçerli olup, üçüncü yıl sonunda fiili durum saptanması zorunludur.

Diğer yandan, büyük sınai işletme niteliğinde olan kuruluşlar için de Yasa, Maliye Bakanlığı?ndan izin alınmak şartıyla, envanterlerini fiilen iki veya üç yılda bir yapmayı mümkün kılmıştır. Bu iznin alınması halinde fiilen saptama yapılmayan yıl veya dönem sonlarında hesaben, yani kayıtlara göre saptanan iktisadi kıymetleri envanter defterlerine kaydetmeleri yasal bir kabul olmaktadır.
Selamlar

01.01.200x tarihli başlangıç envanteri;
1 - A Ürünü 10 Adet 1 Lira 10 Lira
2 - B Ürünü 50 Adet 3 Lira 150 Lira
3 - C Ürünü 100 Adet 5 Lira 500 Lira
...

31.12.200x tarihli bitiş envanteri;
1 - A Ürünü 6 Adet 1 Lira 6 Lira
2 - B Ürünü 100 Adet 3 Lira 300 Lira
3 - C Ürünü 50 Adet 5 Lira 250 Lira
...

şeklinde bir liste hazırlayıp dökün ve imzalayın. Denetimde envanter çalışması yapılırsa, ki çok zor, ve envanter farkı bulunursa, aradaki farka kdv, gelir vergisi v.s tahakkuk ettirilir 1 kat da ceza kesilir. Bu yüzden envanteri fiili olarak değil de, faturalar üzerinde yapın.

Yalnız içinde bulunduğunuz cari döneme ait envanteri fiili yapmanızda fayda var. Yoklamaya gelebilirler.