Arkadaşlar üstte yazmış olduğum yanıt,cevabımı bitirmeden yanlışlıkla gönder butonuna bastığımdan dolayı eksik kalmıştır.Alttaki cevabı dikkate alın lütfen..
Merhaba arkadaşlar,
Bu soruyu sordum ama cevap veren kimse çıkmadı.Tahminimce kanayan yaraya parmak basmış olamalıyım.Bakkal(market),nalbur gibi perakende işyerlerinde barkod sistemi olmadığından, sayım yapmanın zorluğu ve zaman darlığı sebebiyle, kanaatimce muhasebe bürolarındaki arkadaşlar bu işi ortalama kar hadleriyle çözmeye çalışıyorlar.Burada benim çözüm önerilerim olacaktır.
Orta halli bir bakkalın;
1-Aylık cirosu içinde kdvsi %1olan ekmek satışları aşağı yukarı bellidir.600.01 %1 lik satışları...24.000ytl olsun bundan %10 oranında kazandı desek 2.1818ytl satılan malın maliyeti olur.
2-%8 kdv oranında olan gıda ürünlerinde nasıl bir ayıklamaya gideceğiz.Bu karmaşık denklem içinde benim nacizane görüşüm şudur.İktisatta tüketim meyli vardır.Yani bir mahallelinin evine giren pirinç,bulgur,patates,yoğurt vs.nin tüketimindeki alışveriş payı aşağı yukarı belli olup aynı oranlarda seyreder.(anti parantez ürünlerin kdv oranlarını bilmiyerek yazıyorum)Şimdi sonuca gelmek isterim:
Mahallelinin tüketimindeki pay o bakkalın cirodaki ürün payınıda bize aşağı yukarı verir diye düşünmekteyim.Bakkalın 600.02....%8 Gıda Satışları...100.000tl olduğunu farzedelim.Ortalama bir ailenin %8 kdvli Gıdada aylık tüketim meyli oranları şunlar olsun:
sütun A sütun B sütun C sütun D sütun E sütun F sütun G
ailenintl ürünün br karın 100000*sütun E
aylıktüketim- tük.payı- karmarjı- br kar -ciro payı- ciro tutar/karoran- Sat.M.Maliyet
Makarna....20 ytl....%14 * %25 = 3,15tl = %13,39 =13.390tl/1,25 =10.712tl
Pirinç........20 ytl....%14 * %30 =4,20tl =%16,07 =16.070tl/1,30 =12.361tl
Patates..... 9 ytl....% 6,42 * %15 =0,96tl =% 3,6 = 3.600tl/1,15 = 3.130tl
soğan...... 3 ytl.....% 2,1 * %30 =0,63tl =% 2,4 = 2.400tl/1,30 = 1.846tl
Bulgur...... 4 ytl...% 2,8 * %20 =0,56tl =% 2,14 = 2.140tl/1,20 = 1.783tl
yoğurt..... 24ytl...% 17 * %15 =2,55tl =%9,76 = 9.760tl/1,15 =8.486tl
Sucuk......10ytl....% 7,14 * %30 =2,14tl =%8,19 = 8.190tl/1,30 =6.300tl
peynir......30ytl... % 21,4 * %40 =8,56tl =%32,77 =32.770tl/1,40 =23.407tl
zeytin..... 21ytl...%15,14 * %20 =3,02tl =%11,68 =11.680tl/1,20 =9.733tl
--------- ------ ------ -------- ------- 140ytl 100 100 100.000tl 77.758tl
Bu tabloda bir ailenin %8 kdvli gıdada bir aylık ortalama tüketim harcamalarından bir yüzde buldum(sütun B).Bu yüzdeyi ürünün kar oranı ile çarparak bakkalın,o aileden bir üründen aylık sağladığı karı yakaladığım görülcektir(sütun D).Daha sonra her ürünün cirodaki payını buldum(sütun E).Ciromuz 100.000tl'yi de bulduğum bu oranlarla çarpıp her ürünün cirodaki payını buldum(sütun F).Onlarıda iç yüzde yöntemi ile satılan malın maliyetine ulaştım.(sütun G)
Arkadaşlar biraz karmaşık ama sonuca geliyorum.Zaten bu tabloyu bir kere yapacağız.''Ortalama Oranı'' bulduk mu işimiz kolay zaten.Sütun G deki yani 77.758tl yı 100.000tl lık ciromuza böldük mü %77,75 oranını buluruz ki bu oran bize her geçici vergi döneminde ''Satılan Malın Maliyetini'' ortalama veriyor zaten.Bir sonraki dönem 600.02 %8 kdvli satışlar 50.000tl mı çıktı çarp ''Sabit oranımızla''77,75/100=38.875tl satılan malın maliyeti deriz.
Burada yapmış olduğum çalışmaya eleştirileriniz,çözüm yollarınızı yazabilirsiniz.Sizin ortalama satılan malın maliyetini bulmada her sektör için kullandığınız oranlarınızı yazın lütfen.Bu sayede yanlışlarımızı bulup ,çözüm yolları geliştirelim.
İyi çalışmalar diliyorum...