fonradar

Matbaa ve Ofset İşyerlerinde Emeklilik

Üyelik
23 Mar 2006
Mesajlar
1
matbaa firmamızda çalışan iki işçimiz a2 formu ile ilgili emeklilik olmak istiyorlar bunu kuruma nasıl bildirim yapacam yeni bir işyeri numarasımı alcam yoksa aynı işyeri numarasından diğer işçileri ayrı bu işçileri ayrı bir şekilde gönderibilirmiyim. veya bu a2 formu mevcut mu nasıl temin edebilirm. yardımcı olursanız sevinirm.
 
- 20.06.1987 tarih ve 3395 sayılı Kanun'un 13. maddesiyle yapılan değişiklik gereğince, basım ve gazetecilik işyerlerinde 1475 sayılı İş Kanunu ve değişikliklerine göre çalışan sigortalılardan; a) Solunum ve cilt yoluyla vücuda geçen gaz veya diğer zehirleyici maddelerle çalışan işyerlerinin sigortalılarına, b) Fazla gürültü ve ihtizaz yapıcı makine ve aletlerle çalışarak iş yapılan işyerlerinin sigortalılarına, c) Doğrudan doğruya yüksek hararete maruz bulunarak çalışan işyerlerinin sigortalılarına, d) Fazla ve devamlı adali gayret sarf edilerek iş yapılan işyerlerinin sigortalılarına, e) Tabii ışığın hiç olmadığı ve münhasıran sun'i ışık altında çalışılan işyerlerinin sigortalılarına, f) Günlük mesainin yarıdan fazlası, saat 20.00'den sonra çalışarak yapılan işyerlerinin sigortalılarına,

III- 20.06.1987 tarih ve 3395 sayılı Kanun'un 13. maddesiyle yapılan değişiklik gereğince, Denizde çalışan gemi adamları, gemi ateşçileri, kömürcüler, dalgıçlara,

IV- 20.06.1987 tarih ve 3395 sayılı Kanun'un 13. maddesiyle yapılan değişiklik gereğince, azotlu gübre ve şeker sanayiinde, fabrika, atölye, havuz ve depolarda, trafo - binalarında çalışanlardan; a) Çelik, demir ve tunç döküm işlerinde çalışanlara, b) Zehirli, boğucu, yakıcı, öldürücü ve patlayıcı gaz, asit, boya işleriyle gaz maskesi ile çalışmayı gerektiren işlerde çalışanlara, c) Patlayıcı maddeler yapılmasında yapılan işlerde çalışanlara, d) Kaynak işlerinde çalışanlara, her yıl için, 90 günlük itibari hizmet süresi verilmektedir.

Kesirlerin hesaplanmasında tam yıl 360 gün olarak alınmakta; fiilen çalışılmış güne eklenecek itibari hizmet günü sayısının bulunmasında (çalışılan gün sayısı x 0,25) formülü uygulanmaktadır. Yukarıda sözü edilen işlerin yapıldığı işyerlerinin işverenlerinin, itibari hizmet süresi düzenlemesi nedeniyle prim yüklerinde artış olmakta; bu işverenler, normal sigortalılardan 2 puan fazla olarak "malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları" primi ödemek zorunda bulunmaktadırlar.

Yukarıdaki açıklamara özetlenecek olursa
söz konusu işçiler için ayrı bir prim ve hizmet bildirgesi tanzim edilerek malülük yaşlılık ve ölüm sigortası primi %22 olarak hesaplanacak bildirge üzerine 2098 sayılı kanuna tabi olduğunu belirtir bir kaşe ile şerh düşmeniz yerinde olacaktaır.
 

Benzer konular

Üst