Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Matrah artırımı işleminde tahakkuk eden vergiyi 689 kkeg olarak yazarak bilanço rasyolarını bozmak yerine 180 ve 280 hesaplarda 6111 Matrah Artırımı KKEG hesabına tahakkuk ederek 3'er aylık dönemlerde kkeg yazabiliriz.
180 belki de 280 hesana atılması uygun değil gibi gözüküyor.Diyelim ki haziranda kasa affı yaptınız.Onu ne yapacaksınız ? ne kadar 3'er aylık dönemlere de atsanız rasyolar alt üst olacak.Bu yıl rasyolar zaten bozulacak 280 hesaba alarak 2012 yılınıda bozmuş olacaksınız.
6111 de kasa için yapılacak işlem defaten ödenmek zorunda olduğu için bu kapsamda düşünülemez,kdv ve kv matrah artırımını uzun vadede ödemek isteyen mükellefler için 180-280 hesabı kullanmak uygun olur.Önümüzdeki yıllarda elde edilecek karlılık dönemsel olarak yazılacak kkeg içinde eriyebilir.
Maliye bakanlığı mevzuat düzenleme işleminin yanında muhasebe usullerini belirleme gayreti içerisinde bize verdiği örneklerde matrah artırımı ana parasını ve vadelendirmeden kaynaklanacak faizleri 689 hesaba KKEG olarak kaydetmemizi öneriyor.Bana göre matrah artırım işlemi bir tahakkuk olarak ana para ve faizleriyle birlikte 180 hesaplara borç 360 hesaplara alacak verilmeli.Ödeme yapıldıkça 180 hesaplardan 689 KKEG hesabına virman yapmalıyız.Bu bize tahakkuku yaptığımız tarihte matrah artırım ana parasının tamamını 689 KKEG yazmamayı sağlayacak ve cari dönemde zarar çıkma riskini önleyecek.