fonradar

Memleketimden Serbest Muhasebeci Manzaraları

Üyelik
30 Eki 2006
Mesajlar
75
babası mali müşavir olan, ticaret lisesinden sıra arkadaşımı babasının bürosunda ziyarete gitmiştim. en son 10 sene önce ışıl ışıl gördüğüm o büro, şimdi viraneye dönmüştü.

arkadaşa iş durumunu sordum ve şok geçirdim. babam artık emekli oldu, buraya uğramıyor bile, defterleri ben tutuyorum. şu an 10 tane mükellefim var ve ortalama 30-35 ytl alıyorum; büro kiralık, bu işin kdv'si, vergisi, oda harcı yolu derken bana 200 bile kalmıyor dedi.
neden bu fiyattan tutuyorsun deyince, yan büro 25 ytl teklif etmiş, mükellefler babamın eski arkadaşı olduğu için bizleri bırakmadılar; baba yadigarı diyordum ama artık ben de iş bakıyorum, eğer iyi bir yer bulursam hemen gideceğim dedi.

bahsettiğim arkadaş evlenme hazırlığı yapıyor. şimdi bu çocuk bu para ile düğün mü yapsın, ev mi alsın, yuva mı kursun, karnını mı doyursun??? Kaldı ki 10 tane mükellef de çok az sayılmaz. ortalama 100 ytl alsa, ayda brüt 1.000 ytl kazanır.

eskiden mali müşavir deyince oooo derlerdi. şimdi de diyorlar ama bilmeyenler. ben bağımlı çalıştığım için, bürosu olanlara göre durumum daha iyi. mükellefler, müşavirlere verilen paraları beyhude bir gider olarak görüyorlar. zaten rekabetin de bir sınırı olmalı, büro açanlar bunun karşılığını almalı diyorum.

bence en adil çözümlerden biri de sm veya smmm başına belli bir kota koyulması. adam oğluna belgesini veriyor, çocuk babasının belgesiyle 100 tane mükellefin defterini tutuyor. eğer kota olursa, muhasebeciler defter alırken fiyat kırmayacakları gibi, kafi derecede mükellefin işini takip edecek, böylece defterlerin güvenirliği daha fazla olacaktır.

bu durumda hem devletimiz, hem de meslekdaşlarımız, hem de defteri sağlıklı tutulan mükellefler kazançlı çıkacaktır.
aslında yazılacak çok şey var ama ben en önemlilerinden birinin de bu olduğunu düşünüyorum.
yazdıklarıma kimsenin alınmaması, darılmaması ve gücenmemesi dileğimle...

saygılarımla
smmm ahmet balcı
 
gerçekten çok üzücü bir durum. :? 25 ytlye deftermi tutulur allah aşkına. tutulursada baştan savma kdv döneminde evrakları alırlar beyanname vercek kadar girerler gerisi boş. ne yazıkki mesleğimizin kıymeti bilinmiyor.hakkatende bize verilen parayı boşa veriyoruz gözüyle bakıyorlar. sebep piyasadaki işi ticarete döken meslektaşım diyemiyorum gözünü para bürümüş kişiler. bu konuda odaya büyük bir görev düşüyor aslında. üyelerden okadar aidatı toplamayı bir ruhsatı 2000 ytlye vermeyi biliyorlar. müfettişler görevlendirse denetimlerde bulunsa sonuçta yetkili merci o değil mi. disiplin cezası kesme ona ait değil mi.başlarda çok kızıyordum sınavlarda zor zorular sormalarına. şimdi fikrim değişti sorsunlar dahada zor sorsunlar. bilen bilinçli kişiler meslek mensubu olsun.
allah yardımcımız olsun :roll:
 
TÜRKİYE DE MUHASEBE MESLEĞİ

Ahmet bey bu meseleyi canlı bir örnekle gündeme getirmişsiniz size teşekkür ederiz.Meslek,kendi mensupları tarafından ipi çekilmektedir.Mesleğe bir birlik,bu gidişata ise bir düzenleme,sağlıklı bir işleyiş getirilememektedir.Bu konuda daha çok konuşulacak,masaya yatırılacak,tartışılacak,savunulacak,iddia edilecek,ifşa edilecek o kadar çok şey var ki öyle bitecek gibi değil.Biran önce mesleğe itibar kazandırılması gerekmektedir.
SMMM Mete ÖZYURT
 
çok can alıcı bir konu
etrafımda biryığın belgesiz bu işi yapan muhasebeci diye geçinen insanlar var odanın belirlediği fiyatı mükelleflere söylediğinizde itiraz ediyorlar. işletme defterlerinde imza zorunluluğu olmadığı için maalesef belgesiz bu işi yapan kişiler makbuz kesmedikleri için 25-30 ytl ye defter tutuyorlar
oda hem kaçakları önleyelim diyor hemde bu işe çanak tutuyor
.
 
HAKSIZ REKABET, ETİK KURALLAR VE ÜCRET PARADOKSU
Tarih: 06/11/2006
Mesleğimizin Yasalaşmasının 17.Yıl dönümünü kutladığımız şu günlerde, Mesleğimizin kurumsallaşması ve gerekli saygınlığı kazandığına inancımız sonsuzdur. Öncelikle yapılan tüm çalışmalardan dolayı tüm emeği geçen meslektaşlarıma şükranlarımı sunarım.

Muhasebe Mesleği her zaman EKONOMİK gelişmelerden ve krizlerden en çok etkilenen hizmet sektörlerinden biridir. Ülkemizin ekonomisinin IMF İstikrar programlarına bağlı olması, Uluslar arası ekonomik gelişmeler, dövizde meydana gelen dalgalanmalar, ülkemiz ekonomisini yıllar boyunca çeşitli dönemlerde krizlere maruz kalmasına sebebiyet vermiştir. Bu nedenle krizlere paralel olarak Mesleğimizde Muhasebe / Müşavirlik hizmet bedellerinin zamanında alınamaması veya hiç alınamaması sonuçlarını doğurmaktadır.

Meslek Mensubu arkadaşlarımızla yapılan çeşitli istişare görüşmelerinde; meslek mensuplarının hep bu sorunu ön plana çıkmıştır. Mesleğini tam icra eden meslek mensubu ücretini eksik veya hiç alamaması sonucu mağdur duruma düşmektedir.

Kriz dönemlerinde meslek mensupları Muhasebe / Müşavirlik hizmet bedellerini alamadıkları gibi, Mükellefleri adına yaptıkları adres değişikliği, unvan ve sermaye değişikliği, Tasfiye gibi işlemleri nedeniyle mükellefleri adına ödemiş oldukları paraları dahi alamaz duruma düşmüşlerdir.

Hal böyle olunca biz meslek mensuplarının Meslek Mensupları Kalite ve Standartlarını yükseltememekte, Meslek mensubu arkadaşlarının tasarruf tedbirleri alması zarureti hasıl olmaktadır. Hatta Meslek Mensuplarının Haksız rekabetine yol açmaktadır.

Bizime göre Ücret Sistemi ; Etik Kurallar, Haksız Rekabet ve tüm sorunların çözüm anahtarıdır.

Ücret Sistemi denince aklımıza Tarifemiz geliyor. Bence Sözleşmeleri yapmak kadar, Sözleşmede yazılı olan ücretleri zamanında ve tam alabilmek de bir o kadar önemlidir.

Bize göre klasik sitemlerden ayrı bir ödeme sistemi üretilmelidir. Bu sistemler meslek gruplarımızda tartışılmalıdır.

Ücret Sistemi için önerilerimiz;

1)Maliye Bakanlığı Koordinesi ile Ücret Tahsilatı : Meslek Mensupları aslında Maliye Bakanlığı’nın fahri personelidir. Bu nedenle Ülkemizde Verginin Tabana yayılması isteniyor ise Meslek Mensuplarına mutlaka Yetki ve Sorumluluk verilmeli, Müşteri ile Ücret, Etik Kurallar ve Haksız rekabete yol açacak fiillerde bulunulmasının önüne geçilmelidir. Bunun bize göre en etkili yolu Sözleşmelerin En az 3 örnek tanzim edilmesi, Tanzim edilen söyleşmelerin 1 örneğinin Mükellefin Vergi Dairesine tevdi zorunluluğu getirilmesi ve Sözleşmede yazılı ücretin Her ay Muhtasar ve /veya KDV beyannamesi Tahakkukuna İlave edilmesi ile Mükellef Muhasebe / Müşavir ücretini Mükellef Vergi Dairesine borçlanmış olacak ve Vadesi de ilgili verginin ödenme zamanı olan 26.gün normal vergisi ile Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine ödeyecektir. İlgili Vergi Dairesi Bu Tahakkuk Eden ücreti Meslek Mensuplarına Vade tarihinden itibaren 5.gün Sonunda Banka Hesaplarına otomatik olarak ödenecektir.

Bu sistemle Mükellef ile Meslek Mensubu arasında Ücret pazarlığı olmayacak, hak edilen ücret alınmış olacak ve Vergi İdaresi Mükellefin işlemlerini kimin yaptığını, hangi ücrete yaptığını bilecektir. Mükellef ile Meslek Mensubu sadece seçilme aşamasında anlaşmış olacak, ücret artışları, ücretin ödenip ödenmemesinden Meslek Mensubu sorumlu olmayacaktır. Maliye bakanlığı Muhasebe / Müşavirlik hizmetini bir Amme Hizmeti olarak görecek ve ödenmeyen Vergiler gibi ücreti ödemeyen mükellefe haciz uygulayabilecektir.

Bu sistemin İşlemesi Kusursuz olacağına inancım sonsuzdur.

2) Mesleki Odalar Kanalıyla Ücret Tahsili :TÜRMOB çıkaracağı Bir Mesleki karar ile Sözleşme örneklerinin 1 nüshası Mali Müşavirin Meslek Odasına Verilecektir. Bu sistemle Her oda Meslek Mensuplarının ücretlerini tahsil etmek için bir birim oluşturacaktır. Ücretler tüm mükellefler bazında Meslek Mensubunun Odasına ödenecektir. (Örneğin, Avukatların Barolardan Aldıkları ücretler gibi) Bu birim Her ay Mükelleflerin ücretlerini tahsil edecekler ve Tahsilatı her ay sonu Meslek Mensubunun Banka Hesabına ödeyecektir. ödenmeyen ücretlerini AMME ALACAKLARININ TAHSİLİ hükümlerine göre takip-tahsilat yapabilecektir. Bu sistemde ücret tahsil edilince Meslek Mensubuna ödeme yapılacak olduğundan 1.sistemden daha az etkilidir. Ancak yinede meslek mensubu ücret nedeniyle haksız rekabet yapamayacak, mükellefler de eften, püften sebeplerden dolayı meslek mensubunun ücretlerini ödememezlik yapamayacaklardır.

Kanımızda bu iki sistemle sunulacak çözüm de Meslek Mensuplarının Hem Etik Kurallara uymalarını, Hem Haksız Rekabet yapmalarını da denetlemiş olacak, Mesleğimiz Hak ettiği ücretleri alabilen, Kamusal bir görevi başarı ile yürütebilen, Rekabet ve iş kaygısından uzak çalışma imkanına ulaşacaktır.

SONUÇ

Meslek Mensuplarının işlerini düzenli, titiz yapan ve Haksız Rekabet , Etik kurallara uyan kişilere dönüştürmek istiyor isek, ülkemizin ekonomisinde vergilerin REEL gelirler üzerinden alınmasını istiyor isek, Muhasebe , Müşavirlik, Denetim faaliyetlerinde şeffaf hareket eden, Vergi kanunlarını mükemmel uygulayan bir Ticari hayat bekliyor isek, Ülkemizin kalkınmasını sağlamak, Vergi Adaleti sağlamak istiyor isek, Verginin tabana yayılmasını istiyor isek, vergisiz ekonomik olay kalmasın istiyor isek, 100.000 kişiye ulaşan Meslek Mensuplarını görevini yapmalarında vicdanı ile cüzdanı arasında kalmasına engel olmamız gerekmektedir. Mükelleften Ücret Alan Meslek Mensubu yerine, Devletten Ücret alan meslek mensubu haline getirerek, yaptığımız hizmetin Kamusal bir görev olduğu bilincini yerleştirmek gerekmektedir.

Ücret kaygısından uzak, Haksız Rekabetsiz, Etik Kurallara bağlı, Ülkemizin Yasalarına bağlı yarınlarda buluşmak dileklerimle.


AHMET GÜNDÜZ
S.MUH.MALİ MÜŞAVİR
MARKA&PATENT VEKİLİ
[email protected]
 
1-Beyannamelerini S.M.Mali müşavire imzalatma hadleri kaldırılmalıdır.
2-KDV beyannamelirini internetten gönderme zorunluluğu getirilmeli ve beyannameyi düzenleyen mali müşavir bölümü doldurulmadan gelir idaresi kdv yi kabul etmemelidir.
3-Muhasebecinin alacağı ücret KDV beyannamesi tahakkukuna ilave edilerek muhasebeci parasını vergi dairesinden almalıdır.

Bu kadar basit.
 
bencede en mantıklısı bu muhasebeciler paralarını devletten almalıdır mükellefler muhasebeciye zorla para veriyorlar
 
CANBOLAT' Alıntı:
1-Beyannamelerini S.M.Mali müşavire imzalatma hadleri kaldırılmalıdır.
2-KDV beyannamelirini internetten gönderme zorunluluğu getirilmeli ve beyannameyi düzenleyen mali müşavir bölümü doldurulmadan gelir idaresi kdv yi kabul etmemelidir.
3-Muhasebecinin alacağı ücret KDV beyannamesi tahakkukuna ilave edilerek muhasebeci parasını vergi dairesinden almalıdır.

Bu kadar basit.

ne güzel bir hayal türkiyede gerçek olurmu sizce
yanlış anlamayın dalga geçmek için değil yazdıklarım ama aziz nesinlik bir ülkede devletin kendi çıkarları doğrultusunda böyle bir şey yapması hayalden öteye geçemez heralde sonra adına özel kanunlar çıkartılanlarla bu işi bedavaya yaptıranlar çok zarar görür.
 
türmob ve odalarda boş durmuyor. cezayı hak edene hukiki süreci tamamlayıp veriyor.
28/11/2006 resmi gazeteden;
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliğinden :
TÜRMOB DİSİPLİN KURULU KARARLARI
1 - Kırıkkale Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyesi Serbest Muhasebeci Şuayip EKİNCİ’ye “9 Ay Geçici Olarak Mesleki Faaliyetten Alıkoyma” cezası,
2 - İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyesi Serbest Muhasebeci Fadıl DÜRÜST’e “Meslekten Çıkarma” cezası,
3 - İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyesi Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İsmail BABAL’a “Meslekten Çıkarma” cezası,
4 - İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyesi Serbest Muhasebeci Birgül AYDIN’a “Meslekten Çıkarma” cezası,
5 - İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyesi Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İrfan ÖZDEN’e “Meslekten Çıkarma” cezası,
6 - Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyesi Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Gülbey KUTLAY’a “1 Yıl Geçici Olarak Mesleki Faaliyetten Alıkoyma” cezası,
7 - İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyesi Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Hasan Nuri BODUR’a “6 Ay Geçici Olarak Mesleki Faaliyetten Alıkoyma” cezası,
8 - İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyesi Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Muharrem Tuna TÜRKKAN’a “Meslekten Çıkarma” cezası,
9 - Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyesi Serbest Muhasebeci Hüseyin KAYA’ya “6 Ay Geçici Olarak Mesleki Faaliyetten Alıkoyma” cezası,
10 - Denizli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyesi Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Hüsamettin BOZDAĞ’a “12 Ay Geçici Olarak Mesleki Faaliyetten Alıkoyma” cezası,
verilmiştir.
İlanen duyurulur.
 
türmob ve odalarda boş durmuyor. cezayı hak edene hukiki süreci tamamlayıp veriyor.
28/11/2006 resmi gazeteden;

konu belgesiz muhasebeciler ve odanın belirlediği rakamın altında defter tutulması
 
zsezer' Alıntı:
konu belgesiz muhasebeciler ve odanın belirlediği rakamın altında defter tutulması

bu kişiler hakkında odanıza suç duyurusunda bulunursanız gereken yapılır.
 
Üst