Ynt: mesai den dolayı istifa etme
Merhaba;
Öncelikle yasal çalışma saatlerini hatırlayalım;
1 - Haftalık iş süresi en çok 45 saat'dir.
2 - Haftalık çalışma saatleri 45 saat ile belirlenen işyerlerinde, günlük fazla çalışma (mesai) süreleri 3 saati geçemez. Bu da mesai saati ile birlikte günlük çalışma saatlerini toplamı 11 saati geçemeyeceği kanunla kararlaştırılmıştır.
3 - Mesai saatleri yıllık 270 saati geçemez.
4 - Mesai saati ücreti, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının %50 yükseltilmesi suretiyle ödenir. Burada dikkat edilecek konu fazla çalışma ücretinin hesabı "saat" üzerinden hesaplanmasıdır. Gün, hafta, ay üzerinden hesaplanmaz.
5 - Fazla çalışma yapan işçi, isterse ödenecek zamlı ücret yerine, işçinin isteği üzerine, fazla çalışmalarda fazla çalıştığı her saat karşılığında 1,30 (bir saat otuz dakika) süreyi, serbest zaman olarak kullanabilir. İşveren herhangi bir seçenek için işçiyi zorlayamaz. Ancak işçi hak ettiği serbest zamanı altı ay (6 ay) zarfında, çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti yapılmadan kullanabileceği kesindir. İşveren, ise serbest zamanı çalışma süresi içinde ve bu süreye ilişkin günlük ücretlerini tam olarak vermek zorundadır. Fakat işçi serbest zamanı bu süre içinde kullanmaz ise doğal olarak fazla çalışma karşılığını alır.
Yukarıdaki açıklamalardan sonra,
1 - İşveren ile imzaladığınız iş sözleşmesinde, haftalık çalışma saatleri ve fazla çalışma (mesai) ücretleri yapılıp ve karşılığı ödeneceğine dair madde vardır. Bu maddeyi bulup emin olduğunuzu kesinleştirin.
2 - İmza attığınız bordroya hiç göz gezdirniz mi? Yani mesai saatlerinle alakalı sütunu var mı, varsa orada herhangi bir rakam felan varmı?
3 - İş sözleşmesinle birlikte veya ara dönemlerde, veyahutda yılbaşlarında sizin yıl içerisinde mesai yapacağınıza dair muvafakatname (izin belgesi) imzalatmaları gerekir. Yani işveren sizi mesaie bırakmaları için sizin rızanızı alması gerekir. aksi durumda sizi hiçbir nedenle mesaiye bırakamaz. Burası çok önemli çünkü sizin haklı olarak iş sözleşmesini fesih etmeniz anlamına gelmektedir.
4 - İşyerinde çalışma süreniz yasal olarak 08.10.2008 tarihinde başladığınız için kıdem tazminatınızda bu tarihten itibaren işler. Ama işveren siz herhangi bir durumda işveren ile düşeceğiniz davada daha önce tarihte işe başladığınızı ispat ederseniz veya işevren ile uzlaşarak ayrılırsanız işverenin inisiyatifine kalarak sizin fiili olarak işe başladığınız tarihten itibaren kıdeminizi hesaplayabilir.
5 - İstifa dilekçenizi yasal dayanağı (sizinki yasal) göstererek, işverene sunduğunuzda iş sözleşmenizi haklı olarak feshetmiş, dolayısıyla bütün haklarınızı elde etmiş olacaksınız. Sizin istifa dilekçenizi verdikten sonra işi bırakma süreniz 1 ay (bir ay), yani dört hafta daha çalışarak işten ayrılabilirsiniz. Çalışmazsan bu süre kadar işverene ücret ödemek zorunda kalırsın.
Kolaygelsin.