Mesai den Dolayı İstifa Etme

merhaba,
ben özel bir şirkette çalışmaktayım.işe baslangıç tarihimn 25.08.2008 , sigorta baslangıç tarihi ise 08.10.2008 tarihinden itibaren baslıyor.ve günde 12 saat çalışıyoruz.normal çalışma saatleri 08:00-17:30.ama 20:00 çalışıyoruz.bu 2.5 saat mesai diye geçiyor .ben 900 ytl net maaş alıyorum fakat bu 2.5 saatlik mesaiyi vermiyorlar.acaba istifa dilekçemi verdikten sonra işi bıraksam bir sorun olurmu?
veya istifadan sonra kaçgün çalışmalıyım.bu süre içerisinde çalışmasam bir problem olur mu? teşekkürler...

Ynt: mesai den dolayı istifa etme

Merhaba;

Öncelikle yasal çalışma saatlerini hatırlayalım;

1 - Haftalık iş süresi en çok 45 saat'dir.
2 - Haftalık çalışma saatleri 45 saat ile belirlenen işyerlerinde, günlük fazla çalışma (mesai) süreleri 3 saati geçemez. Bu da mesai saati ile birlikte günlük çalışma saatlerini toplamı 11 saati geçemeyeceği kanunla kararlaştırılmıştır.
3 - Mesai saatleri yıllık 270 saati geçemez.
4 - Mesai saati ücreti, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının %50 yükseltilmesi suretiyle ödenir. Burada dikkat edilecek konu fazla çalışma ücretinin hesabı "saat" üzerinden hesaplanmasıdır. Gün, hafta, ay üzerinden hesaplanmaz.
5 - Fazla çalışma yapan işçi, isterse ödenecek zamlı ücret yerine, işçinin isteği üzerine, fazla çalışmalarda fazla çalıştığı her saat karşılığında 1,30 (bir saat otuz dakika) süreyi, serbest zaman olarak kullanabilir. İşveren herhangi bir seçenek için işçiyi zorlayamaz. Ancak işçi hak ettiği serbest zamanı altı ay (6 ay) zarfında, çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti yapılmadan kullanabileceği kesindir. İşveren, ise serbest zamanı çalışma süresi içinde ve bu süreye ilişkin günlük ücretlerini tam olarak vermek zorundadır. Fakat işçi serbest zamanı bu süre içinde kullanmaz ise doğal olarak fazla çalışma karşılığını alır.

Yukarıdaki açıklamalardan sonra,

1 - İşveren ile imzaladığınız iş sözleşmesinde, haftalık çalışma saatleri ve fazla çalışma (mesai) ücretleri yapılıp ve karşılığı ödeneceğine dair madde vardır. Bu maddeyi bulup emin olduğunuzu kesinleştirin.
2 - İmza attığınız bordroya hiç göz gezdirniz mi? Yani mesai saatlerinle alakalı sütunu var mı, varsa orada herhangi bir rakam felan varmı?
3 - İş sözleşmesinle birlikte veya ara dönemlerde, veyahutda yılbaşlarında sizin yıl içerisinde mesai yapacağınıza dair muvafakatname (izin belgesi) imzalatmaları gerekir. Yani işveren sizi mesaie bırakmaları için sizin rızanızı alması gerekir. aksi durumda sizi hiçbir nedenle mesaiye bırakamaz. Burası çok önemli çünkü sizin haklı olarak iş sözleşmesini fesih etmeniz anlamına gelmektedir.
4 - İşyerinde çalışma süreniz yasal olarak 08.10.2008 tarihinde başladığınız için kıdem tazminatınızda bu tarihten itibaren işler. Ama işveren siz herhangi bir durumda işveren ile düşeceğiniz davada daha önce tarihte işe başladığınızı ispat ederseniz veya işevren ile uzlaşarak ayrılırsanız işverenin inisiyatifine kalarak sizin fiili olarak işe başladığınız tarihten itibaren kıdeminizi hesaplayabilir.
5 - İstifa dilekçenizi yasal dayanağı (sizinki yasal) göstererek, işverene sunduğunuzda iş sözleşmenizi haklı olarak feshetmiş, dolayısıyla bütün haklarınızı elde etmiş olacaksınız. Sizin istifa dilekçenizi verdikten sonra işi bırakma süreniz 1 ay (bir ay), yani dört hafta daha çalışarak işten ayrılabilirsiniz. Çalışmazsan bu süre kadar işverene ücret ödemek zorunda kalırsın.

Kolaygelsin.

Ynt: Mesai den Dolayı İstifa Etme

merhaba,
ben özel bir şirkette çalışmaktayım.işe baslangıç tarihimn 25.08.2008 , sigorta baslangıç tarihi ise 08.10.2008 tarihinden itibaren baslıyor.ve günde 12 saat çalışıyoruz.normal çalışma saatleri 08:00-17:30.ama 20:00 çalışıyoruz.bu 2.5 saat mesai diye geçiyor .ben 900 ytl net maaş alıyorum fakat bu 2.5 saatlik mesaiyi vermiyorlar.acaba istifa dilekçemi verdikten sonra işi bıraksam bir sorun olurmu?
veya istifadan sonra kaçgün çalışmalıyım.bu süre içerisinde çalışmasam bir problem olur mu? teşekkürler...

08.10.2008 tarihınden itibaren gecerlı olan çalışmanız karşılığında istifa halınde 28 gun önceden bıldırımız gerekmekte işveren ile anlaşıp istifa dilekçenızı daha öncekı 28 gun öncesınde hazırlayarak verebılırsınız tabıkı konuşmanızda fazla mesai ücretlerınızı almadığınızı ve uzlaşma yolunu seçmenız doğru olabılır.

önceliklere cevaplarınız için teşekürler arkadaslar,
dün patronla tekrar konuştum mesai neden almıyorum diye.o da dedi ki sen zaten alıyorsun dedi.aldığın maaşın için dedi.o zaman benım aylık maaşım 580 falan geliyor.boyle bir şey olurmu. anlamadım.ben de boyle soylesince direk istifayı verdim.patronda 15 gün çalışmalısın ondan sonra ayrılabilirsin dedi.ben çalışmıyor dedim.patronda bu ayki maaşını birdaha ki ay alırsın dedi.boyle deyınce bende akşam olmasını beklemeden ayrıldım.arkadaşlar şimdi ne yapmalıyım bu adam maaşım bu ay bası deil birdaki ay (ekim) bası verecek .bu konuda ne yapabilirim.teşekkürler..

ihbar sürenizi kullandırabilirler. çalışmazsanız işveren bu süre karşılığı ücreti sizden talep edecektir.

aliasker34 ' Alıntı:
önceliklere cevaplarınız için teşekürler arkadaslar,
dün patronla tekrar konuştum mesai neden almıyorum diye.o da dedi ki sen zaten alıyorsun dedi.aldığın maaşın için dedi.o zaman benım aylık maaşım 580 falan geliyor.boyle bir şey olurmu. anlamadım.ben de boyle soylesince direk istifayı verdim.patronda 15 gün çalışmalısın ondan sonra ayrılabilirsin dedi.ben çalışmıyor dedim.patronda bu ayki maaşını birdaha ki ay alırsın dedi.boyle deyınce bende akşam olmasını beklemeden ayrıldım.arkadaşlar şimdi ne yapmalıyım bu adam maaşım bu ay bası deil birdaki ay (ekim) bası verecek .bu konuda ne yapabilirim.teşekkürler..

Merhaba;

Anlaşılan sen ne kadar maaş aldığını ve bununla birlikte mesai ücretlerini de aldığının farkında değilsin. Allah'tan ki asgari ücret alanları düşünsene senden daha düşük alıyorlar, dolayısıyla senin maaşın onlara nazaran iyi olmuş oluyor.

Kolaygelsin

Bordronuzda fazla çalışma sütununda , az da olsa ( her ay için aynı süreli)fazla çalışma görülüyorsa, yada sözleşmenizde yapacağınız fazla çalışmaların ücretlerinin de maaşınıza dahil olduğu belirtilmişse, yapabileceğiniz bir şey yok.
Bunun dışında, fazla çalışma sütununda bir şey görülmüyorsa, fazla çalışmanızı ıspatlayabilirseniz dava açarak fazla çalışma ücretlerinizi alabilirsiniz.
Öncelikle noter kanalıyla işverene ihbarda bulunup, fazla çalışma ücretlerinizin ödenmemesi nedeniyle sözleşmenizi feshettiğinizi ve ödenmeyen fazla çalışma ücretleri ile kıdem tazminatınızın ödenmemesi durumunda hukuki yollara başvuracağınızı bildirmenizi öneririm.!

arkadaşlar merhaba,
bende fazla çalışma yapıp ücretini alamayanlardanım. Yaklaşık 1,5 senedir bu böyle. şimdi ben sözleşmemi haklı nedenle fesh edebilir miyim? Yani burada sözleşmeyi fesh etmek için zaman aşımı var mıdır? Duyduğum kadarıyla 6 iş günü içerisinde fesh etmeniz gerekir diyorlar. Doğru mudur?
saygılarımla

derkal ' Alıntı:
arkadaşlar merhaba,
bende fazla çalışma yapıp ücretini alamayanlardanım. Yaklaşık 1,5 senedir bu böyle. şimdi ben sözleşmemi haklı nedenle fesh edebilir miyim? Yani burada sözleşmeyi fesh etmek için zaman aşımı var mıdır? Duyduğum kadarıyla 6 iş günü içerisinde fesh etmeniz gerekir diyorlar. Doğru mudur?
saygılarımla

Merhaba,

6 iş günü kavramı nerelerde kullanılır, öncelikle onu hatırlayalım.

- Çalışma koşullarındaki değişikliğin, işçi tarafından işverene itiraz etme anında,
- İşçi veya işverenin, sözleşmeyi haklı feshetme hakkı tanınma yetkisi imkanın bulunma anında. Burada maksimum süre 1 yıldır. (Derhal fesih hakkını kullanma süresi. İşK. mad. 26) 1 yılı aşan süreler, İş Kanunu'nun 24/2 veya 25/2 maddeleri uygulanır.

Bu açıklamadan sonra, sizin 6 günlük süreyi unutmanız gerekir. Çünkü sizinle alakası kalmamış. Sizi ilgilendiren madde İş Kanunu'nun 24/2.e maddesidir. Yani madde; "İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse," demektedir.

Son olarak, yukarıda bir başka soruya cevapladığım yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum. Sizide yakından ilgilendiriyor.

Kolaygelsin

sayın aykay cevabınız için çok teşekkür ederim. anladığım kadarıyla ben sözleşmemi fesh edebilirim. ama kıdem tazminatı alamam. Doğru mu? saygılarımla

derkal ' Alıntı:
sayın aykay cevabınız için çok teşekkür ederim. anladığım kadarıyla ben sözleşmemi fesh edebilirim. ama kıdem tazminatı alamam. Doğru mu? saygılarımla
Yanlış,
fazla çalışma ücretlerinizin ödenmemesi nedeniyle sözleşmenizi feshettiğinizde kıdem tazminatına hak kazanırsınız.Ödenmezse iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

derkal ' Alıntı:

Merhaba,

Yazıyı okuyup da, kendinize uyarlarken yanlış anlamışsınız. Orada kıdem tazminatı alır veya alamaz diye bir satırda yoktu ama. Bunu nereden anladınız?

Siz şöyle diyebilirdiniz;

1 - İş sözleşmemi fesih edersem, haklı mı olur haksız fesih mi olur?
2 - Fesih sonrası işverendeki yasal haklarımı alabilir miyim, nasıl?

Bunların cevabını bu konu içerisinde bulabilirsiniz. Ayrıca sayın Keremcem'de belirtmiş.

Kolaygelsin