Meslek Hastalığı Konusu

Üyelik
13 Tem 2011
Mesajlar
76
Konum
İSTANBUL
Herkese merhabalar,

Kardeşim 22 aydır İstanbul'da beş yıldızlı bir otelde bellboy olarak görev yapmakta. Otele gelen müşterilerin bavullarını taşımak, odayı müşteriye tanıtmak ve araçlarını otoparka çekmek asli görevleri arasında.

Yaklaşık 2 hafta önce kardeşime orta-ileri derece (doktor ameliyattan bir önceki safha olduğunu belirtti) bel fıtığı teşhisi konuldu ve acil olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon servisine yönlendirdi. Hastalığın teşhis süresi boyunca aralıklı olarak birer ikişer gün rapor kullandı. Tedavi için aciliyetle fizik tedavi merkezine yatış yapılması tavsiye ediliyor ve bu durumda da en az bir iki ay arası rapor alması muhtemel. Şu anda da ağır hiçbir şey kaldırıp indiremiyor. Dolayısı ile valiz taşıması vb. durumlar söz konusu değil.

Kardeşime işyerinde uzun süredir (2-3 ay) ciddi manada mobbing uygulanıyor. (Bunun rapor durumu ile alakası yok) Sözgelimi; gece mesaisi sabah saat 07:00'de bitmesine rağmen 09:00'a kadar beklemesi talep edilmesi. Bu süre için fazla mesai ücreti ödenmemesi. Hiç sebepsiz tutanaklar tutulması. Hiç sebepsiz azar işitilmesi vs.

Yaptığımız araştırma sonucu; mevzubahis otelde bu görevde çalışanlara, çalışma süreleri 1,5 - 2 yıl arası olduktan sonra bu türde uygulamaların istisnasız olarak yapıldığını ve kişilerin bu yöntemle istifaya zorlandıklarını öğrendik. Kardeşimin bu kurumda göreve başlamasına vesile olan arkadaşı da çalışma süresi 1,5 yıl iken bizatihi aynı şeyleri yaşamış ve istifa etmek zorunda bırakılmıştır.

Bugün de bölüm şefi kendisine bu hafta normalde gece mesaisinde olması gerekirken otel yönetiminin müdahale edip kendisini gündüz planına aldırdığını, bu hafta işten çıkarılabileceğini söylemiş. (Bölüm Şefi ile arası iyi olduğu için kendisi bunu dostane söylemiş)

Sonuç olarak; kardeşim yarın Üsküdar Devlet Hastanesi'ne heyet raporu için başvuruda bulunacak ve fizik tedavi sürecini başlatmak için SGK ile anlaşması bulunan bir özel hastaneden rapor alacak. (Fizik tedavi sürecini, 2 aydan önceye gün vermedikleri için devlet hastanesinde başlatamıyoruz.)

Bunun akabinde; işverene meslek hastalığı için dava açabilir miyiz? (sonuçta işe başlamadan evvel en ufak bir rahatsızlığı yoktu) Bu konuda meslek hastalığının teşhisi konusunda nasıl ilerlemeliyiz? (SGK, Hastane vb. kurumlar nezdinden)

Olası fesih durumunda bu konular işe iade davası açılmasına mani olur mu? (şirketin personel sayısı 30'un üzerinde)

Farklı yönde bir tavsiyeniz var mı ?

Herkese çok teşekkürler..
 
(Öncelikle ifade bedeyim ki,bu olay için söylemiyorum ama maalisef iyi/kötü niyetli işvrenlerin/işcicilerin olması mümkün,bu noktada önemli olan 4857 ve 6331 açısından en başta işe alırken veya sonradan iş/görev değişikliklerinde işe uygun raporlar alınmalı)
Olayımıza dönecek olursak,ifade edilen rahatsızlığın meslek hastalığı kapsamında olduğunu bilmiyorum ama buradaki esaslı durum "işin niteliğinden doğan bir sebeble işcinin sağlığı ve yaşayışı için tehlikeli olursa"noktası önemli,dolayısıyle alınacak raporda sözkonusu rahatsızlığın/hastalık tanısının,çalışma koşullarından kaynaklanmış olduğu ortaya konulmalı,daha sonra işci bu raporu işverene ibraz edip,sağlık durumuna uygun başka bir iş/görev talep etmeli,işveren uygun iş vermez ise işci fesih yoluna gidebilir,
Bu tür olaylarda genelde fesih işci tarafından yapılır,işveren tarafından ise "rahatsızlık noktası dikkate alınmayıp,çeşitli gerekçeler/bahaneler ileri sürülerek yapılır,başkaca sebeb(ler)le işveren tarafından fesih yoluna gidilirse ne bu rahatsızlık nede işverence yapılan fesih işe iade davasına engel teşkil etmez.
(Yarg.9.hd.08.06.2008 T.2007/16026 E.2008/7986 K.sayılı kararı incelemeniz isabetli olacaktır.)
Gecmiş olsun iyi günler
 
Üst