Meslek hastalığı yardım?*

Merhabalar,ben 2 senedir belli aralıklarla tansiyonum çok çıkıyor ritim bozukluğum oluyor rahatsızlığım hep iş yerinde oluyor,kardiyoloğa,dahiliyeye gittim yapılan tetkiklerde sorun çıkmadı,doktorlar (iş yerinde kimyasal buharına maruz kalıyorum kapalı alanda çalışıyorum) deyince kimyasal sana ritim bozukluğu yapıp tansiyonun çıkıyor diye tahminde bulundular,
ben şimdi iş yerine nasıl ıspatlayabilirim,bu olayı nasıl rapor ettirebilirim nasıl bir yol izlemem gerekir,kimyasallarımı alıp test ettirmem gerek yada doktor raporu yeterlimi heyet raporumu gerek iş yerine,,
Teşekküler,,,

Ynt: Meslek hastalığı yardım?*

506 sayılı kanunda Meslek hastalığı, sigortalının çalıştırıldığı işin niteliğine göre tekrarlanan bir sebeple veya işin
yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, sakatlık veya ruhi arıza halleridir.

Bu kanuna göre tesbit edilmiş olan hastalıklar listesi dışında herhangi bir hastalığın meslek hastalığı
sayılıp sayılmaması üzerinde çıkabilecek uyuşmazlıklar, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunca karara
bağlanır.

Kesin birşey demek zor. Fakat çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı ile görüşerek durumu izah edebilirsiniz bu durumda onların işyerindeki çalışma şartlarını kontrol etmeleri gerekecektir. Kontrollerde alınan sağlık tedbirleri yetersiz görülebilir. Bu durumda aldığınız raporu destekler bir durum oluşacaktır.

Stresde aynı şeyleri yapabilir
çalışma ortamınızda sürekli gerginseniz
bu şikayetlere neden olabilir. Aslında bu birazda kişilik yapısına bağlı
bende evhamlı biriyim kedimi dinlediğim zamanlar bak kalbim çarptı,
tansiyonum yükseldi diye kaygılanıyorum bu kaygı gerçekten tansiyonu
yükseltip çarpıntıya neden oluyor bir süre sonra tansiyon hapına başlıyorsunuz.
panik atak gibi bir şey. bu döngüyü kırmadıktan sonra kaygı tansiyonu ve çarpıntıyı tetikleyecek
bunlarla boğuşmak stresi artıracak doktorlara gitseniz her şey normal diyecek.
işin garibi 15 gün tatile gitseniz bu belirtilerin hepsi kaybolacak
yani sorun psikolojide bence.

yorumlar için teşekkür ederim sizlere,
dün iş yeriyle görüştüm elimde, kalbimde tekleme olduğuna ,yüksek tansiyon sonuçlarım mevcut, doktor iş değişikliği uygundur yazısı verdi iş yerine getirdim tamam çıkışını tazminat ihbar verip çıkartırız dedi bu gün ise heyet raporu(doktorlarda kimyasalları alıp meslek hastalıkları hastanesine git diyor nasıl yol izleyeceğim, alsan daha iyi olur diyorlar,dün sorun yoktuda bir gün içinde neye dayanarak fikir değiştirdiler,
ne yapmam gerek .teşekküler,,,

Yapmanız gereken Meslek Hastalıkları Hastanesine gitmektir. Hastanede gerekli kontroller yapıldıktan sonra rahatsızlığınızın mesleğinizden ileri gelip gelmediği analiz edilecektir. Bununla beraber çalıştığınız işletme mercek altına alınacaktır.

Eğer işin niteliğine uygun olarak alınması ve işverene verilmesi gereken "Ağır ve Tehlikeli İşler" raporunuz yok ise işverenin başı derde gidebilir. Çünkü 4857 sayılı İş Kanunu'nun 77 ve 89 arası maddelerine göre işveren işçisinin iş sağlığı ve güvenliğinden sorumludur. Dolayısıyla işveren o buhara maruz kalmanızı engelleyen ya da önleten bir kişisel koruyucu vermediyse de zaten otomatik olarak suçludur.

İşveren sizden rapor isteyerek kendini zor duruma düşürmüş olabilir. Çok uzun bir konudur. Analiz edilmesi gerekir sürecin. Umarım biraz olsa da anlatabilmişimdir.

Verdiğniz bilgi için size çok teşekkür ederim,
nasıl davranacağımı öğrenmiş oldum sağolun,,