Meslek mensubunun memur olarak çalışması hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ileti
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
I

Ziyaretçi
meslek mensubu mesleki faliyeti yanında kamuda memur olarak çalışabilirmi bu konuda bır yasaklama varmı sonuçta serbest meslek ıcra edıyruz ticari kazanç gutmeden meslekı bılgıye ilme dayalı bir falliyette bulunuyoruz

Ynt: meslek mensubunun memur olarak çalışması

Merhaba,

Öncelikle böyle bir durumun 657 sayılı kanuna aykırı olduğunu düşünüyorum.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ticaret ve Diğer Kazanç Getirici Faaliyetlerde Bulunma Yasağını düzenleyen 28 inci maddesinde "Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç).
Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri ile kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim ve denetim kurulları üyelikleri görevleri ve özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır.

Ynt: meslek mensubunun memur olarak çalışması

hadi oda izin verse devlet izin vermez sabah 09.30 - akşam 17.00 devlette yatış akşam 17.00 dan sonra temiz büro ohhh aslında olsa güzelde olurdu mükellefmi toplayacaksın la ben zaten memurum devletteyim incelenmezsin de ;D ;D ;D şimdi ne alaka demeyin sevgili YMM büyüklerimiz defter toplarken mükelleflere ne diyorlar defteri bana verirsen özellikle ve özellikle '' incelenmezsin '' deyip defteri alıyorlar.

Ynt: Meslek mensubunun memur olarak çalışması hk.

ilgili kanun maddesi gayet açık

meslek mensubu serbest meslek faliyeti yanında memur olarakta çalışabilir sonuç
bakalım şimdi ne diyor kanun....

3568 sayılı Kanunun ?Yasaklar? başlıklı 45. maddesi; ?Serbest Muhasebeciler, serbest muhasebeci mali müşavirler bu unvanla, yeminli mali müşavirler ise bu unvan ve tasdik yetkisiyle; 2. maddede yazılı işlerin yürütülmesi amacıyla gerçek ve tüzel kişilere tabi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akdi ile çalışamazlar, ticari faaliyette bulunamazlar, meslekle ve meslek onuru ile bağdaşmayan işlerle uğraşamazlar?? düzenlemesini getirmiştir

örnek olay

smmm unvanına sahip meb te memur olarak çalışan bir öğretmen serbes meslek faliyetide yürütebilir hafta sonu yada mesai saatleri dışında mesleği icra etmesinde bir sakıncayoktur r zira öğretmen mebte smmm unvanıyla değil öğretmen unvanı ile çalışmaktadır buradaki ince nokta unvanın kulanılmamasıdır kaldıkı kanundada gerçek ve tüzel kişi deniyor kamu kurumu dıye bir ibare yok bu durumda olup çalışanlar muhakakki vardır emsal olay bulursam burda yer verceğim