Meslek Mevzuatı Yönetmelikleri?

the accountant

Katkı Sunan Üye
Dikkat ediyorum, 3568 sayılı kanunda bu yıl içinde yapılan değişiklikler Genel Hükümler'de (Yani ana kanun metninde) güncellendi ama ilgili Yönetmelikler halen eski hali ile duruyor.

örneğin, ilk aklıma gelenler;

Staj Süresi 3 yıla çıkartıldı. SMMM olabilmenin özel şartlarında Madde 5'te bu değişiklik yazıldı ama ilgili Staj Yönetmeliğinin 8. maddesinde halen stajın 2 yıl olduğu yazıyor.

Yine Staj süresinden sayılan sürelerde, yeni değişikliklere göre Lisansüstü yapanların 1 yıl, doktora yapmış olanların da 1,5 yıl stajdan saydırdıkları bu süreler yeni kanunda kaldırılmış gözükmesine rağmen, Staj Yönetmeliğinde halen gözüküyor.

Bu tip durumlar sadece bu yönetmelikte değil, diğerlerinde de var.

Mesela yine aklıma şu an geldi, yeni düzenlemeye göre en az 250 meslek mensubunun bulunduğu illerde oda açılabilirken, ilgili Oda Yönetmeliğine göre bu rakam halen en az 25 olarak görülüyor.

yine aynı şekilde;

SERBEST MUHASEBECİLER, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER SINAV KOMİSYONLARININ ÇALIŞMA USULLERİ; SINAV ESASLARI VE SINAV KONULARI HAKKINDA YÖNETMELİĞi'nde 15. Madde'ye baktığımızda;

"SINAV KONULARI
Madde 15- Sınavlar; Meslek gruplarına göre değişen sınav konularında yapılır. Buna göre;

a) Serbest muhasebeci mali müşavirlik;
1) Muhasebe ve İstatistik, (Ticari Muhasebe ve Bilanço, Banka ve Sigorta Muhasebesi, Maliyet Muhasebesi, Şirketler Muhasebesi, Mali Tablolar Analizi, Genel İstatistik)
2) Genel Hukuk, (Borçlar Kanunu, Ticaret Kanunu, İcra-İflas Kanunu, Bankalar Kanunu)
3) Vergi Hukuku, (Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma De¬ğer Vergisi, Vergi Usul Kanunu, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun)
4) Dış Ticaret ve Kambiyo Mevzuatı,
5) Sosyal Güvenlik Hukuku, (Sosyal Sigortalar Kanunu, Bağ¬-Kur Kanunu, Emekli Sandığı Kanunu)
6) Denetim ve Raporlama,

konularında sınav yapılır." Şeklinde yazıyor. Bu yönetmelikler niye güncellenmiyor? Şu an 7 sınav var, oysa yukarda 6 sınav ismi var ve ayrıca Dış Ticaret ve Kambiyo Mevzuatı sınavı ve İstatistik yok yukarda yazdığı gibi.

bunların sebebini bilen var mı?

Ynt: Meslek Mevzuatı Yönetmelikleri?

anayasa
kanun
tüzük
yönetmelik
bundan olabilir mi acaba?

Kural olarak üst hukuk normuna aykırı alt hukuk normu uygulanmaz. Değişmemiş olması yürürlükte olduğu, uygulanacağı anlamını kazandırmaz. Eğer konu çok derinleşicek bir hal alırsa ek bir yönetmelikle önceki yönetmeliklere ilişkin bir açıklama yapılır vb...

meslek mevzuatıyla ilğili diye düşündüğüm için burada sormak istedim bir mali müşavirin kayınpederine ait defterleri tutmasında bir problem var mı ymm tasdikte bunun yasak olduğunu biliyorum ama smmm için böyle eş usul vs yasağına rastlamadım. etikliği tartışılır belki ama....