fonradar

Minibüsle Gıda Ve Elektronik Ürün Satışı Hakkında

Üyelik
22 Nis 2014
Mesajlar
8
Konum
ankara
Merhabalar,

Minibüsle gıda ve elektronik ürün satışı yapmaya başlayacağım. Bu konuyla ilgili almam gereken izin ve ödemem gereken vergiler nelerdir?

Yardıma ihtiyacım var, cevabınızı bekliyorum.

İyi günler
 
Özel bir izin veya ödemeniz gereken bir vergi yok bildiğim kadarı ile. Normal vergi mükellefi olmanız yeterlidir.
Evinizi veya başka bir işyerinizi vergi mükellefiyeti için işyeri olarak göstermeniz gerekir, aracınızı da aktife alır, satışlarınızda pazarlama aracı olarak kullanırsınız, yazarkasa kullanmalısınız veya perakende satış fişi.
 
Merhaba,

Peki, minibüsle gıda satışı yapmanın toplam vergi maliyeti nedir? Yani aylık minimum ödemem ne kadar olur?
 
Kdv ve Gelir Vergisi çıkmadığı sürece, sabit giderleriniz aylık 100,00-200,00 TL civarında olacaktır. Bir mali müşavir ile görüşmenizi tavsiye ederim sayın mrecep.
 
Sayın mrecep,

Sorunuza kanun maddeleri ile dayanaklandıralım,öncelike yapacağınız işin çok çeşitli ürünler olacağı belli. Bu nedenle basit usul vergi mükellefi olmanız gerekmektedir.
Zaten işinizde bir fiil bulunacağınız için sorun teşkil etmeyecektir.Bağlı bulunduğunuz vergi dairesinde mükellefiyetini tesis ettirmeniz gerekecektir. Bunun yanında bir belge olup/olmayacağını sormuşsunuz var şöyleki,

345 sıra no lu Vergi Usul Kanunun Genel Tebliği
[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica]D- PAZAR TAKİBİ YOLUYLA EMTİA SATANLARIN SEVK İRSALİYESİ DÜZENLEME ZORUNLULUĞU
173 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde,(9) alıcıların kimler olacağı ve ne miktarda mal alacaklarının belli olmaması durumunda satıcı tarafından kendi nakil vasıtası ile mal gönderilmesi halinde, nakil vasıtasına yüklenen tüm mallar için tek bir sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve düzenlenen sevk irsaliyesinin müşterinin adı ve adresi bölümüne "Muhtelif Müşteriler" ibaresi ile nakil vasıtasının plaka numarası ve sürücünün veya araçta bulunan satışa yetkili kimsenin adının yazılmasının mümkün olduğu; bu tür sevk irsaliyesi ile alıcılara gönderilen ve alıcının talep ettiği miktarda teslim edilen malların faturalarının malın teslimi anında düzenleneceği ve bu faturalara sevk irsaliyesinin numarasının da kaydedileceği, bir işyeri ve deposu bulunmadan pazar takibi veya köy-köy kendi namına taşıtıyla emtia satan kimselerin de sevk irsaliyesi düzenlemeleri ve taşıtlarında bulundurmaları, malın teslimi anında ise fatura veya perakende satış fişi düzenlemeleri gerektiği bildirilmişti.

Bakanlığımıza yansıyan olaylardan, bir işyeri ve deposu bulunmadan pazar takibi veya köy-köy kendi namına taşıtıyla emtia satan kimselerin sattıkları malların çok çeşitli olması ve emtia satışının da pazar takibi yoluyla yapılması dolayısıyla uygulamada sıkıntılar yaşandığı anlaşılmıştır.

Bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren bir işyeri ve deposu bulunmadan pazar takibi veya köy-köy kendi namına taşıtıyla emtia satan kimselerin, bağlı bulundukları vergi dairesinden alacakları faaliyet durumlarını gösteren bir yazıyı taşıtlarında bulundurmaları kaydıyla, sevk irsaliyesi düzenleme zorunlulukları Vergi Usul Kanunun mükerrer 257 nci maddesinin verdiği yetkiye istinaden kaldırılmıştır.

Bu durumda hasılatlarınız ile ilgili Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre fatura ve perakende satış vesikası kullanılması zorunludur.Basit usule tabi mükelleflerin kullanacağı belegeler Türkiye esnaf ve sanatları odası tarafından bastırılmaktadır.Bu belgeleri bağlı olacağınız oda ve/veya birliklerden temin edebilirsiniz.Odalara üye kaydı yaptırmadığınız durumda düzenleyeceğiniz belgeleri anlaşmalı matbbaalarda bastırarak noterden tasdik ettirmeniz gerekecektir,ikini sınıf tüccarların tabii oldukları şekilde temin edilecektir.Basit usule tabii mükellefler istedikleri takdirde ödeme kaydedici cihaz kullanabilirler.

Basit usule tabii olacağınız için aracınızı,

215 seri no lu Gelir Vergisi Genel Tebliğ uyarınca,
[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica]4. BASİT USULDE TİCARİ KAZANCIN TESPİTİ
[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica]30. Basit usulde ticari kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farktır. Bu fark, faaliyetle ilgili olarak alınması ve verilmesi mecburi olan alış ve giderler ve hasılatlara ilişkin belgelerde yazılı tutarlara göre hesaplanacaktır.

denilmiş olsa bile 32.paragrafta şöyle denilmiştir.

[/FONT]
[/FONT][FONT=Tahoma, Arial, Helvetica][FONT=Tahoma, Arial, Helvetica][FONT=Tahoma, Arial, Helvetica]32. Ancak, kullanılan sabit kıymetler gider yazılmayacak ve üzerlerinden amortisman hesaplanmayacaktır. [/FONT][/FONT][/FONT][FONT=Tahoma, Arial, Helvetica][FONT=Tahoma, Arial, Helvetica][/FONT]

Bu sizin şahsi malınızdır. Aktife almanıza gerek bulunmamaktadır.Evinizi ve işyerinini vergi mükellefiyeti için göstermenize gerek bulunmamaktadır,seyyar olarak iştigalde bulunacağınız için.

İyi Günler,
[/FONT]

[/FONT]
 
Basit usule tabi olup olmadığına karar vermek için soruyu soran kişinin bulunduğu yer hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Kişi büyükşehir içinde ise Basit Usule tabi olmaz.
• 95/6430 Sayılı BKK ile Gerçek Usulde Vergilendirme Kapsamına Alınan
Mükellefler
95/6430 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile büyükşehir belediyesi olan illerin
(Erzurum, Diyarbakır, Sakarya ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu
ile Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisine alınan yerlerden, yeni bağlanan
mahallelerle birlikte 2000 yılı genel nüfus sayımındaki nüfusu 30.000’den az olan
yerler ile 12.11.2012 tarihli ve 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi
Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik
Yapılmasına Dair Kanun kapsamında büyükşehir belediyesi kurulan ve büyükşehir
belediyesi sınırları içerisine alınan yerler hariç) mücavir alan sınırları dahil olmak
üzere büyükşehir belediye sınırları içinde aşağıda belirtilen faaliyetleri yapan
mükellefler, gerçek usulde vergilendirilme kapsamına alınmıştır.
a) Her türlü emtia imalatı ile uğraşanlar,
b) Her türlü emtia alım-satımı ile uğraşanlar,
c) İnşaat ile ilgili her türlü işlerle uğraşanlar,
d) Motorlu taşıtların her türlü bakım ve onarım işleriyle uğraşanlar,
e) Lokanta ve benzeri hizmet işletmelerini işletenler,
f) Eğlence ve istirahat yerlerini işletenler.
Bu mükellefler, basit usulden yararlanmaya ilişkin genel ve özel şartları taşıyıp
taşımadıklarına bakılmaksızın gerçek usulde vergilendirileceklerdir.
Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinde yer alan esnaf muaflığına ilişkin
şartları topluca taşıyanlar, 95/6430 sayılı Kararname kapsamına girmediklerinden,
esnaf muaflığından yararlanabilmektedirler.

Denilmektedir. Soruyu soran kişi Büyükşehir sınırlarında iş yapıyorsa bu kişi Basit Usule tabi olamaz. Esnaf muaflığı içinse
1. Motorlu nakil vasıtaları kullanmamak şartı ile gezici olarak veya bir işyeri açmaksızın perakende ticaret ile iştigal
edenler (Giyim eşyalarıyla zati ve süs eşyaları, değeri yüksek olan ev eşyaları ile pazar takibi suretiyle gıda, bakkaliye ve
temizlik maddelerini ve sabit iş yerlerinin önünde sergi açmak suretiyle o iş yerlerinde satışı yapılan aynı neviden malları
satanlar hariç) (1)

denilmektedir.

Sayın Demiral bu kişinin basit usule tabi olacağı tespitini neye göre yaptınız. Soruda hangi ilde olduğu yazmıyordu da.
 
Sayın kenan515,

İl konusuna fazla takılmayın haddeleri tekrar okuyun ama tebliğde belirtilen hadleri iyi yorumlamanız gerekir yoksa yukarıdaki BKK içerisinde döner durursunuz.
Basit usule tabii olunması için maalesef belirttiğiniz BKK ile sınırlı döngü içerisinde kalmayınız tebliğlere bakınız ve bulunuz hangi mallar için ve hangi alım satım tutarları için belirtilmiş görünüz.


Merak etmeyiniz soruya uygun mukteza mevcut.Araştırınız ve göreceksiniz eminim.

İyi Günler,
 
Sayın Demiral,

Hadleri önce siz okuyun. Eminin doğruyu bulacaksınız. Yukarıdaki arkadaş hangi ilde olduğunu belirtmemiş. Fakat siz il detayını öğrenmeden hemen basit usul mükellefiyet açmışsınız bile. Büyükşehir sınırlarında iş yapıyorsa eğer, hadler ne olursa olsun alım-satım işi ile iştigal edeceğinden basit usule tabi olamaz. Ha dersiniz ki Bakanlar Kurulu Kararı ve Vergi Dairesi uygulamaları yanlış veya ben soru soranın bulunduğu ili hissettim ona göre cevap verdim ise ona bir lafım yok. Size tavsiyem Basit Usul 2014 Rehberine şöyle bir göz gezdirmeniz. Mukteza vs. aramanıza, araştırmanıza da gerek yok. Hadler de, kimlerin Basit Usule tabi olacağı-olamayacağı rehberde yazılı. Arkadaş il yazmamış, siz direkt basit usul yaparak yanlış yönlendirme yapmışsınız. Neyse ki ben sizin yaptığınız gibi size her soruya cevap vermek zorunda değilsiniz diye cevap yazmıyorum.
 
Sayın kenan515,

Siz mali işlemlerinizi vergi dairesinin yayınladığı vergi rehberini klavuz alıyorsanız zaten çok şey kaçırdığınızı üzülerek söylemek gerekir. Forumda ben dahil diğer meslek mensubları vergi danışma hattı ve vergi rehberlerinin nasıl kısır döngü içerisinde olduklarını mali mevzuatta uyulması gereken fakat açıklanmamış olan bilgilerin olduğunu ben hatırlıyorum en az 10 kez yazıp çizmişizdirki kaldıki haklı olduğumuz zaten forumda sabit oldu. Bu nedenle bahsettiğiniz vergi rehberleri turistlerin ellerinde bulunan kısa bilgilerin olduğu çeviri niteliğinden ötesi değildir kaldiki muktezalar kısıtlı olsalar bile rehberlerin çok çok üzerindedir.

Bu nedenle bence rehberlere fazla itibar etmeyin bu benim size bir tavsiyem olsun.Bu arada tebliğleri ve hadleri okuyup yuttum merak etmeyin çok uzun zamanlar önce.

Gelelim farklı bir konuya kimse yoğurdum ekşi demez herkesin yoğurdu tatlıdır kendine göre saygı duyarım ama var ise bilinmeyen doğrular ve altın niteliğindeki bilgiler bunlara saygı göstermek gerekir,rehberlerle olacak işler değil bunlar geçen hafta farklı bir konu üzerinde sizinle bir konuda uyuşmazlığımız olmuştu sanırım şimdi benim mesajlarımdan ters cevaplar çıkartmak için uğraşıyorsunuz,bence boşuna zahmet etmeyin birşey çıkmaz,bence böyle bir düşünceniz var ise boşuna uğraşmayınız soruları okuyunuz var ise vereceğiniz cevabınız yazınız yok ise bilinmeyen bilgiler paylaşılıyor ise okuyunuz merak etmeyiniz kimse birşey kaybetmez hatta kazanır.Geçmiş günde yazılanları ben zaten çoktan unuttum gitti,önemli olan burada mesleki bilgileri paylaşmak bayrak devrini gerçekleştirmek.

Lütfen bir kez daha rehberi kendinize örnek almadan diğer belittiğim işlemler üzerinden konulara devam etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Benimkisi size birşeyler kazandırmak yoksa benim için hiçde önemli değil uygulamak yada uygulamamanız. Bu yüzden her zaman rebherler insanlara kısıtlı çember içerisinde bilgiler sunmuştur diğer kaynaklardan devam edilmiş olsa çemebrin dışında bir düzen olduğunu kanun maddeleri ile dayanaklı görebileceklerdir.

İyi Günler,
 
Gelir İdaresi Başkanlığının hazırladığı Rehberler mükellef ve meslek mensupları için Kanunlar/tebliğ ve yönetmelikler baz alınarak hazırlanır özet yol göstericilerdir. Yukarıdaki konu ile bağlantılı olmak üzere ilave tebliğ, yönetmelik vs.'e ihtiyaç görülmüyor olup, rehberdeki bilgiler ziyadesi ile yeterlidir. Muktezalar ise sadece talep eden kişi veya kuruluşa verilir. Sadece onu bağlar. Bir başka mükellef veya meslek mensubu, başka bir kişi/kuruluş için hazırlanan muktezayı kendine rehber edinmemeli. Zaten bu durum muktezaların altında yazılıdır. İlaveten muktezaların pek çoğu vergi yasalarına aykırılıktan dolayı Gelir İdaresi tarafından iptal edilmektedir. Bir başka kuruluşa verilen muktezalar idarece, inceleme elemanlarınca, mahkemelerce kabul edilmemektedir. Bilgilerinize.
 
Siz rehberler ile devam edin. Asıl konumuza gelelim basit usule tabi olabilir, daireye sorulabilir ve cevap ile sabitlenir madem inanılmıyor ne desem boş yalnız anlamıyorum neden inatlaşma oluyor bilmemekte bir sıkıntı olmaz.

Bu konudaki son mesajim.
 
Merhabalar,

Öncelikle zaman ayırıp emek harcayıp ilgilendiğiniz için çok sağolun.

Ben bu işi İstanbul ilinde yapmayı düşünüyorum.

Minibüsle hem gıda hem de elektronik eşya satışı yapacağım.
 
Merhabalar,

Öncelikle zaman ayırıp emek harcayıp ilgilendiğiniz için çok sağolun.

Ben bu işi İstanbul ilinde yapmayı düşünüyorum.

Minibüsle hem gıda hem de elektronik eşya satışı yapacağım.

Sayın mrecep,

Yazacaklarımı yazdım içinizin rahat etmesi için daireye danışmanız içinizin rahat etmesi açısından iyi olacaktır.Yalnız daireye sormak isterseniz yapacağınız gıda ve elektronik eşya satışının büyük hacimli olmayacağını küçük işlemlerden ibaret olacağını mutlaka belirtiniz.

İyi Günler,
 
Üst