fonradar

Mortgage (İpotekli Konut Kredisi)

Üyelik
20 Şub 2006
Mesajlar
36
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Medeni ARİFOĞLU-BİNGÖL

MORTGAGE
(İPOTEKLİ KONUT KREDİSİ)
2005’in başından beri konuşulmaya başlanan Mortgage, yıl içerisinde iki kez değişerek tasarı halinde meclise sunulan, ancak hala komisyonlarda alt yapı çalışmaları devam eden, Ticaret Kanunu, Tapu, icra İflas kanunu, Vergi kanunlara ve daha birçok mevzuat yönüyle eksikliği olan, tasarının 2006 yılının ilk aylarında komisyonlardan, genel kurula sunularak yasallaşması beklenmektedir.
Uzun vadeli ipotekli konut kredisi olarak bilinen mortgage düşük faizi, uzun vadeyi ve kira seviyesinde geri ödemeyi içeren, yıllarca Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerinde başarıyla uygulanan bir konut finansmanı yöntemidir. İngilizce'de "mortgage" "Kira öder gibi uzun vadeli ev satın alma sistemi" olarak bilinen sistem, genel olarak konut sahibi olmak isteyenlere finans kuruluşlarınca, konut üzerinden tesis edilecek ipotek karşılığında 15 ile 30 yıl gibi uzun vadeli konut kredilerinin kullanılması temeline dayanıyor.
Banka, müşteri adına müşterinin talep ettiği bir gayrimenkulü peşin olarak satın alarak mülkiyeti müşteriye devrediyor. Ancak müşterinin bankaya borcunun karşılığı olarak mülk ipotek ediliyor. Müşteri bankaya borcunu belli bir ödeme planına göre, önceden belirlenmiş bir vade sonuna dek aylık ödemelerle kapatıyor.
Sabit faizli kredinin yanında değişken faizli kredi kullanabilme imkanıda içeren ve bu sayede faizlerdeki yukarı yöndeki aşırı dalgalanma riskine karşı bireyler koruma yöntemi vardır.. Mortgage veren kuruluşlar, kredi karşısında imzalattıkları sözleşmeleri menkulleştirip bir yatırım aracı olarak yatırımcılara satarak likidite sorununu çözmeye çalışacaklardır, Ancak, bu işlemin %15 stopaj kesintisine tabi olması, likidite çözümünü zorlayacağı ve kredi maliyetlerini arttıracağı kanaatindeyim, bu sistemde başarı bekleniyorsa, mutlaka %15 olan stopajın kalkması gerekir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda kullanılacak kredide banka komisyonlarının ne kadar olacağı, özellikle kredi kullanacak olanların, bankaların komisyonlarına dikkat etmeleri gerekir, Çünkü, komisyonlar kredi maliyetlerini ciddi manada etkileyecek düzeylerde olabilir. 100 bin YTL'lik kredi de alınan komisyon ve ücretler 5 bin YTL'ye kadar çıkıyor. Komisyon ve diğer ücretler küçük bankalarda daha yüksek, Büyük bankalarda komisyon ve diğer masraflar 100 bin YTL'lik konut kredisinde 2 bin YTL civarında seyrediyor
Bireylerin gelir kaynağını belgelemesi ve satın alınacak konutun ipotek edilmesinin dışında, başka bir şeyin ipotek olarak gösterilmesine gerek yoktur. Tüketiciler ilk aldıkları mortgage'i kolayca ve kısa sürede kapatıp, başka bir kuruluştan daha iyi şartlarda yeni mortgage alma imkanları olacaktır. Klasik bankaların dışında Mortgage üzerine yoğunlaşmış Mortgage bankaları oluşmasıyla mortgage veren kuruluş sayısı artacak ve bireyler için mortgage alternatifleri artacaktır
Şu anda yeni ev satın almak isteyenlere tavsiyem satın alacakları evin daha önceki fiyatı ile şu anki satış fiyatı arasında bir fark olup olmadığını iyi öğrenmeleridir. Eğer ev kredisi alarak ev sahibi olmak daha cazip geliyorsa devreye girecek Mortage sistemini beklemeleri ve bu sistemin avantajlarından yararlanmalarıdır.
Mevcut durum itibariyle bankaların müşterilere verdiği konut kredisi tek başına konut finansman sistemini ifade etmemektedir ve esasen bankalar tarafından müşterilere konut kredisi verilmesi yeni bir uygulama da değildir. Konut kredisi uygulaması bankaların müşterilerine yıllardır verdiği bir hizmettir ve bugünkü durumun eskiden tek farkı, müşterilere kullandırılan konut kredilerine uygulanan faiz oranlarının, piyasadaki faiz oranlarına paralel olarak nispeten çok daha düşük ve bu açıdan da vatandaşlar için daha cazip olmasıdır. Mortgage ise içerisinde konut kredisini de barındıran çok daha geniş bir kavram olup, konut finansman sisteminin tümünü ifade etmektedir.
 
700 YTL maaş alan bir memur olarak ne mortgage nede banka kredisini ödemeye güç yetiremem.Bir de gazeteler alay eder gibi 100 YTL kredi alırsan ayda 1250 yerine KKDF kaldırıldığı için ayda 100 YTL daha az ödeyip 1150 YTL ödeyerek ev sahibi olunacağını içeren haberler yapıyorlar. Be mübarekler, benim ayda 1200 YTL ödeme gücüm olsa ne diye resmi tefecilik yapan bankalara faiz ödeyeyim.Manyakmıyım ben sadistmiyim ki kendime eziyet edeyim. 1200 YTL yi her ay kenara koyacak olsam engeç 4-5 yıl içinde kendi kafama göre güzel bir ev inşa ettirip yerleşirim ki bunun için aylık gelirimin asgari 1800-1900 YTL olması gerekir. Çoluk çocuk eşin ne yiyip içecek onları ve kendini aç tutamazsın.Günümüzde 1000 YTL nin üzerinde geliri olan aile sayısı çokturda biz bilmiyorsak cahilliğimizi bağışlayınız. Bugün ben 50000 YTL yi 10 yıl vade ile alsam maaşım takside yetmiyor,20 yıl vade yapsam ödemeler bitmiyor velhasıl doluya koysam almıyor boşa koysam dolmuyor.Bu sistemler günümüz Türkiye'sinde ancak varlıklının ikinci üçüncü evini almasına hizmet eder,başka bir işe yaramaz. Her ailenin enaz bir konut sahibi olmasının şartı,günün koşullarına uygun ücretler almalarıdır,zaten o zaman kimse borç alıp faiz ödemek zorunda kalmadan kendi konutu satın alabilecektir diyor arkadaşlara saygılar sunuyorum.
 

Benzer konular

Üst