fonradar

Muhasebe Bürosu

Üyelik
11 Eyl 2008
Mesajlar
37
Merhaba

Muahsebe Bürosu açmak ve muhasebecilik mesleğini serbest olarak sürdürmek istiyorum bu durumda bir kaç sorum olacaktı,

1-İkamet etmekte olduğum evi çalışma yeri olarak gösterebilirmiyim, bu durumda ev için yapılan giderlerin (yakıt,aidat,elektrik,tel,vb....) yarısını serbest meslek gideri olarak gösterebilirmiyim.
2-Defterini tutmak üzere anlaşacağım bir şirketin bir odasını kira kontratı ile çalışma bürosu olarak gösterebilirmiyim, bu durumda aynı zamanda bu şirketin defterini tutmuş olmamızın bir sakıncası olacakmı
 
Ynt: muhasebe bürosu

MADDE 38 ? Her meslek mensubu mesleki faaliyetine başlamadan önce bağlı olduğu odanın bilgisi dahilinde işyeri açmak zorundadır.
Büro standartları ve buna ilişkin usul ve esaslar Birlik genel kurulunda belirlenir. Açılan işyerleri bağımsız büro şeklinde olup, başka bir serbest meslek faaliyeti veya ticarethane ile iç içe olamaz. Bir meslek mensubunun birden fazla bürosu olamaz. Mesleki faaliyetler aynı zamanda ev olarak kullanılan ikametgahlarda yürütülemez. Birlikte çalışan meslek mensupları da ayrı büro edinemezler.
Ortaklık bürosu veya şirket kurulması halinde de işyeri açılması mecburidir. Mesleki faaliyette bulunmayan meslek mensupları ikametgahlarının bulunduğu bölgenin odasına kaydolurlar.
Meslek mensuplarının Türk Ticaret Kanununa göre bir meslek şirketi kurmaları halinde, şirket, kayıtlı olduğu odanın bulunduğu ilin sınırları içinde şube ve irtibat bürosu açamaz. Bir şirketin başka bir ilde şube açabilmesi, o ildeki ilgili meslek odasının çalışanlar listesine kayıtlı, şirketi temsil ve ilzama yetkili bir ortak görevlendirmesi halinde mümkündür. İşyeri açılışına ilişkin gerekli yoklama odalar tarafından yapılır. Vergi dairelerince mükellefiyet tesisinde oda sicil belgesi aranır. Büro edinen meslek mensupları, odaya kayıt olduktan itibaren üç ay içinde Büro Tescil Belgesi almak zorundadırlar. Büro Tescil Belgeleri iki yılda bir vize ettirilir.
 
Ynt: muhasebe bürosu

Evi işyeri olarak gösteremezsin,fakat işyerine ait bir odayı kira sözleşmesi ile gösterebilirsin. Hangi bölgede açmayı düşünüyorsun?
 
Ynt: muhasebe bürosu

ugursa ' Alıntı:
Evi işyeri olarak gösteremezsin,fakat işyerine ait bir odayı kira sözleşmesi ile gösterebilirsin. Hangi bölgede açmayı düşünüyorsun?

Kanunlara göre böyle bir şey mümkün değil. Bırakın başka bir firmayı başka bir serbest meslek mensubuyla (avukat, mimar vs.) bile aynı büroyu paylaşmanız kanunen yasaklanmıştır.
 
Ynt: Muhasebe Bürosu

belirttiğiniz kanun maddesini de gönderebilirmisiniz?
 
Ynt: Muhasebe Bürosu

2 odalı bir iş hanında 1 oda şirketin diğer oda SMMM olurmu? SMMM şirketin kiracısı...
 
Ynt: Muhasebe Bürosu

ugursa ' Alıntı:
belirttiğiniz kanun maddesini de gönderebilirmisiniz?

Yukarıda Ogün bey yazmış zaten ilgili mevzuatın ilgili maddesini..

21.11.2007 Tarihinde yayınlanan 2607 saylı resmi gazetedeki "SERBEST MUHASEBECİ, SERBEST MUHASEBECİ MALÎ MÜŞAVİRVE YEMİNLİ
MALÎ MÜŞAVİRLERİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARIHAKKINDA
YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YÖNETMELİK"in 14. maddesine baktığınızda göreceksiniz.
 
Ynt: Muhasebe Bürosu

Ancak burda bir parantez açarsak bu konuyla vergi daireleri ilgilenmiyor. Yani yoklamada başka bir ticari faaliyet olduğunu yazdırmazsanız, odaya da çaktırmazsanız sorun olmaz. Ama riskli.. Odalar Büro Tescil Belgelerini elden teslim ettikleri için sıkıntı yaşayabilirsiniz. Yine şikayet durumunda da başınız derde girebilir.
 
Üst