Konu başlığına biraz farklı bakayım. Adım adım.
Öncelikle 260 Hesabın tebliğdeki açıklamasına yer verelim.
260. HAKLAR
İmtiyaz, patent, lisans, ticari marka ve ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları kapsar.
İşleyişi :
Edinilen haklar, maliyet bedelleri ile bu hesaba borç kaydedilir. Yararlanma süreleri içerisinde, yararlanma sürelerinin belli olmaması durumunda, 5 yıllık sürede eşit taksitlerle itfa olunarak yok edilir.
Bu açıklama bir karar vermemizi gerektiriyor; Yararlanma süremiz nedir ? ( Bu satınalma yada kiralama yada sözleşme ile bellidir bunu çok irdelemeye gerek yok ).
A) Yararlanma süresi 1 yıldan az, 260 ile ilgisi yok. (
Tutar konusuna değinicez. )
B) Yararlanma süresi 1 Yıldan çok, İşleyiş'deki açıklamaya göre yol seçmeliyiz.
O zaman birde VUK var diyorki amortisman listesine bak.
| 4.3. | Bilgisayar yazılımları | 3 | 333 |
Kural belli oldu.
C) Madem kural belli oldu o zaman ne gerekli
Tutar. Buda her yıl yayınlanan bedelle belli,
2026 yılı için 12.000,--.
a) Aşıyorsa 3 yıl amortisman.
b) Aşmıyorsa gider, ama 180 / 280 unutmaksızın. ( Ben "Bilgi İşlem Giderleri" hesabı kullanıyorum. )
Sanırım çizgi belli oldu. Burada 265 / 267 gibi hesapların kullanılmasında TDHP açısından bir engel yok, ama ben 260 hesabın burada doğru yer olduğu kanısındayım. ( Amortisman açısından tabi )
NOT :
Artık çoğu bilgisayarda gömülü gelen işletim sistemlerinin bilgisayarla birlikte amortismana tabi tutulmasından yanayım. Freedos gelen bilgisayarlar için ayrıca işletim sistemi paket olarak almak zorunda kaldıysanız o zaman zaten ayrı ayrı değerlendirmek zorundasınız.