Muhasebeci elemanının para yatırması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan salih10
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Değerli Üstadlar merhabalar;

Yazdıklarım Uzun olduysada hakkınızı helal edin, önemli bir konu ve birgün sıkıntı olabilir umuduyla yazmak zorunda kaldım.

Bilindiği gibi 3568 Sayılı meslek yasamız gereği vergi yatırmak yasaktır. Bu konular ile ilgili, mükelleflerin paralarını yatırmamak için mücadele vermemize rağmen bir türlü bu durumu müşterilere kabul ettiremedik. Hatta daha inandırıcı resmi bir görünümü olan bir yazı hazırlayarak imzalayıp vergi, sgk (özel fatura yok) ödemelerini yapmamızın 3568 sayılı muhasebecilik kanunu gereği yasak olduğunu ,bu durumdan dolayı Kendilerinin yatırmaları gereğinden bahsettik. Ülkemiz dışındaki yabancı devletlerde mükellef bilinci yerleştirildiğinden herkez vergisini kendisi yatırarak, muhasebeci de sadece yapması gereken işleri yaptığına dair bir sürü teyid aldım. ( Mükellef olan Akrabalardan falan)
İllerimizin yerleşim yeri gelişmiş ,sanayi veya kendini geliştirmiş şirketler (maddi olarak) muhasebecileri daha rahat ediyorlardır. Lütfen bu yazıyı okuyanlar ben hiçbir mükellefin vergisini yatırmıyorum demesin , tamam yatırmayabilir fakat bulunmuş olduğu mevkiden kaynaklanıyordur , örneğin küçük bir kasaba ilçe de bu işi icra eden bir meslek mensubu düşünürsek ,mükellef cahil ve bilinçsiz diyelim, ne kadarda anlatsanız resmi yazılar hazırlasanız ,ben uğraşamam kardeşim falanca muhasebeci yatırıyormuş siz niye yatırmıyorsunuz eğer yatırmazsanız bende defterimi ona götürürüm diyerek tehdit etmekteler. hayatın zor olduğu şu dönemlerde eleman maaş+ssk ları,vergi ödemelerimiz , büro giderleri +geçim derdi vs. düşününce aylık düzenli muhasebeci ücretini ödeyen mükellefin niye gitsin diyor insan doğal olarak. tamam meraklı değiliz vergi yatırmaya ama bulunduğumuz bölge olarak bu konuda anlayışsız mükelleflerin yoğun olduğu bir yerde bu işi icra etmekteyiz. Yukarıda bahsettiğim gibi Kesinlikle vergi yatırmıyoruz diyen meslek mensupları ,bulunmuş oldukları ildeki mevkii gereğidir diyorum.

2011 Yıl başında bu angaryalardan kurtulmak ümidi ile Mükelleflere hazırladığımız yazı ;

Meslek Mensuplarının (Serbest Muhasebeci ? Serbest Muhasebeci Mali Müşavir)
Vergi Mükelleflerinin
UYMASI VE GEREKEN 3568 SAYILI KANUN KURALLARI
1 - Muhasebe Birimlerinin 3568 sayılı kanundaki görev yetkileri ;
Muhasebecilik ve malî müşavirlik mesleğinin konusu :

a) Genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince, defterlerini tutmak, bilanço, kâr-zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenlemek ve benzeri işleri yapmak.
b) Muhasebe sistemlerini kurmak, geliştirmek, işletmecilik, muhasebe, finans, malî mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlerini düzenlemek veya bu konularda müşavirlik yapmak.
c) Yukarıdaki bentte yazılı konularda, belgelerine dayanılarak, inceleme, tahlil, denetim yapmak, malî tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor ve benzerlerini düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapmak.
2- Muhasebe Birimlerinin 3568 Sayılı kanuna göre yapılması yasak olan maddeleri ;
a) Meslek mensupları (Muhasebeciler) müşteri adına üçüncü kişilere (Vergi Dairesi, SGK, Bağ-Kur ve benzeri kurumlara) ödeme yapmak üzere her ne isim altında olursa olsun, Mali Değerler (Para, Çek, Senet, Menkul Değerler ve benzerlerini) alamazlar.
b) Emanet para makbuzu veya benzeri belge kullanamazlar.
c) Bu işlemleri yapmayı kabul eden Meslek Mensubu (Muhasebeciler) ve Vergi mükellefleri 3568 Sayılı Kanuna göre Suç işlemiş sayılacağından, Vergi Mükellefleri?nin Vergi , Sgk Primleri vb. ödemelerinin her ne olursa olsun emanet para olarak yatırılması yasaktır. Bu bağlamda Kurum/Şahıs Vergi Mükellefleri Muhasebe Biriminin kendilerine Gününden önce ulaştırdıkları Ödeme Tahakkuklarını İlgili Vergi dairesi ,Banka vb. kurumlara Kendisi yatırması gerekmektedir.
d) Meslek mensuplarınca, sahte veya içeriği itibariyle yanıltıcı belge düzenlediği resmi kurum ve kuruluşlarca saptanan iş sahiplerinin (zorunlu olarak oda tarafından görevlendirmeler hariç), odalar ve birlik tarafından ilanından sonra defterlerinin tutulması ve işlerinin görülmesi yasak olup, işlem yapan Tüm Meslek Mensupları ve Vergi Mükellefleri hakkında yasal işlem yapılacaktır.
e) Yukarıdaki kanun maddeleri ile açıkça belirtilen kurallara , Tüm Meslek Mensupları (Muhasebeciler) ve Vergi Mükelleflerinin Titizlikle uyması gerekmektedir.
Kaynak :
SM, SMMM VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU
Kanun No. 3568 R. Gazete No. 20194
Kabulü: 1.6.1989 R.G. Tarihi: 13.6.1989
2011 Yılı Çalışmalarınızda Bol kazanç, sağlık, ve mutluluklar dilerim. Saygılarımla?

Smmm...........

Sonuç hüsran yine aynı , Mükellef Muhasebe ücretini getiriyor ,yanında vergisinide getiriyor ,abi yazı verdik size yatıramayız ! ya niye yatıramıyormuşsunuz olur olur yatırırsınız diyerek arkasını dönüp gidiyor.Gelde sinir olma. İşte en önemli sıkıntı burada başlıyor. Smmm bağlı bulunduğu kanun gereği vergileri yatıramadığı için yanında çalışan elemanı vergiyi yatırmak zorunda kalıyor. Bu konuya örnek olabilicek ; Zamanında gelen gayrimenkul alım satımı yazılarını hepimiz biliyoruzdur , bir sürü canı yananlar , resen geriye dönük mükellef tayin edilenler, beyannamelere uygulanan vuk 355 cezalarına maruz kalınanlar vs.. Konu forumda veya değişik sitelerde sürekli açılmasına rağmen sonuç elde edilmiş sayılmıyor. Vergiyi tahsil edip,bankaya yatırıp, daha sonrasındada hesaptan vergilerin ödemesini gerçekleştiren kişi, Smmm yanında çalışan bir belgesiz elemanı.. Türk telekom bayileri ,adı üstünde ilgili kurumdan bayilik alarak tedaş , Cep telefonları , ptt , su , gibi vergileri komisyon karşılığında tahsil ederek vergilerini devlete ödeyerek sorumluluklarını yerine gitiriyorlar. Şu açıdan sıkıntı yok gibi , parayı yatıran banka sahibinin kendisi , vergiler aynı gündede ödeniyor , 10.000 tl mi yattı o gün 10.000 tl ödeniyor. Bu durum devletin işine gelmiyormu kasasına para giriyor, mükelellef vergi dairesini bankaları yoğunlaştırmıyor, herkez memnun , peki bu şekilde yıllardır yatırıyoruz diyelimki 10 yıl oldu yaklaşık , peki vergi dairesi hesapları görmüyormu bu kadar para akışı olan bir hesapta ,verdiğimiz türk telekom örneğindeki gibi komisyon alarak ödüyordur belki, şunu vergi mükellefi yapalımda görsünler diye niye şimdiye kadar peşine düşmüyorlar, Bu düşmeyeceklerini göstermiyor elbette sorulacak ama Ekmek parası niyetine mecbur yapıyoruz veya Tüm Türkiyemizin Bütün illerinde Bu uygulama yoğun olarak yapılıyor. Bunu herkez biliyor , maliye , bankalar, Kısaca herkez . Sonuçta korku içinde bir yandan yatırdığımız mükelleflere alıştıra alıştıra anlatarak azaltmaya hemde bir gün sıkıntı olacağı bilinciyle halada yatırıyoruz ve bizim gibi sizlerde yatırıyorsunuz. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz ?

Düşüncelerim;
1-3568 sayılı meslek kanunu içerisine muhasebeci komisyon almadan vergi ,vs.. vergileri ödeyebilir. Türmob iş sözleşmemiz içerisindeki maddelerede ek madde eklenerek , Mükellefin ağzından Yatırılan vergilerim ile ilgili herhangi bir komisyon vermemekteyim muhasebecim olan Smmm ..... vergilerimi yatırmaya yetkilidir. İmza
2-Maliye bakanlığı ,Bankalara yazı göndererek başkası adına işlem yapma yetkisinin tamamen kapatılması konusunda Tebliğ vs. yayınlaması gerekir.
3-Hal böyle oluncada mükellef gerçekten yasak olduğunu , Komisyon karşılığı Türk telekom bayileri gibi mükellef olan işletmelerden başka , Bireysel hangi hesaptan olursa olsun ödenen vergilerin ödenmemiş sayılacağı falan da derse tebliğde mükelleflerde mecburen korkarak kendisi yatıracaktır.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Ynt: Muhasebeci elemanının para yatırması

Bahsedilen konu bizler için sıkıntılı bir konu kimse inkar etmez. Bu durumdaki mükelleflerden kesinlikle ekstra komisyon talep ediyorum vermeyen olursa yatırmayacağımı beyan ediyorum ve yatırmıyoruz. Bu yüzden müşteri kaybımız 1-2 tane oldu ancak önemli defterler değildi zaten. Dikkat ettiğimiz husus hesaplardan yatırmıyoruz. İki tane elemanın eline veriyorum tahakkukları vezne kasasından açıktan yatırılıyor, son güne bırakmamaya çalışıyorum çoğunlukla 3-4 saat içinde hepsi yatırılıyor. Böyle bir şeyin kavgasını veremeyeceğimi bildiğimden en azından bedelini alıyoruz

Arkadaş adam para verir yatıranada amenna yahu adamlar para almadan müşterinin bağkurunu, stopajını vb. vergisini yatırıyor yahu millet azıtmış 80 tl ye defter tutan manyağın biri mükellefin 300 TL ye yakın bağkurunu her ay ödüyor nerden biliyorsun diye sorarsanızda çünkü müşteriyle ben görüştüm adam sana defterimi veririm ama şuanki smmm bağkurumu her ay yatırıyor bende param oldukça ona ödeme yapıyorum dedi yahu apıştım mal gibi kaldım adamın karşısında. Sende bağkurumu yatıracakmısın dedi çektim gittim ortamdan ne diyim millet kafayı yemiş adeta sapıtmış

stonhand ' Alıntı:
Arkadaş adam para verir yatıranada amenna yahu adamlar para almadan müşterinin bağkurunu, stopajını vb. vergisini yatırıyor yahu millet azıtmış 80 tl ye defter tutan manyağın biri mükellefin 300 TL ye yakın bağkurunu her ay ödüyor nerden biliyorsun diye sorarsanızda çünkü müşteriyle ben görüştüm adam sana defterimi veririm ama şuanki smmm bağkurumu her ay yatırıyor bende param oldukça ona ödeme yapıyorum dedi yahu apıştım mal gibi kaldım adamın karşısında. Sende bağkurumu yatıracakmısın dedi çektim gittim ortamdan ne diyim millet kafayı yemiş adeta sapıtmış
Bunu yapan arkadaş hakikaten abartmış :S Bari önceden para vereninkini yatıraymış sadece :)

Benim nacizane tavsiyem, o mükelleflere paraları yatırdığını söyleyerek yatırmayan ve paraları alıp araziye ayak uyduran yüzlerce mali müşavirin haberlerini gönderin.

Sonra da bizde yatırmadık hadi eyvallah diyin.

Sonra da şaka şaka biz yatırdık ama işte bu sizin güvenliğiniz için diyin.

Umurlarında olmayacaktır tabi ama belki denenebilir:)

durumu normal olan meslek mensubuda işe güce bakmıyor 24 ünü milat kabul etmiyorda 26 sını ay sonunu her nedense çok önemsiyor tahsilat seferberliği başlıyor 7- 15 milyar paraya dönmeye çalışıyor dönemediği müşteriye de bu ay olmaz deyince kötü oluyor