Muhasebeciler Mükelleflerin Envanterlerinin Doğruluğundan ..

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogrenci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ogrenci

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
171
selam

Bürolarda tutulan muhasebe de Muhasebeciler mükelleflerinin envanter sonuçlarından ne ölçüde sorumludur.
Mükelleflerin getirdiği faturalar genellikle (bildiğim kadarıyla) sadece mahsup fişinden giriliyor. Ama hangi maldan kaç adet alınmış kaç adet satılmış o takip edilmiyor. Dönem sonunda mükellef bir envanter listesi getiriyor ve o listeye göre SMM hesaplanıp kar zarar belirleniyor.

Mükellefin bildirdiği listeye güvenmek mi lazım?
Yoksa her faturayı stok takibini yapacak şekilde işlemek mi lazım? Az sayıda kalem malda belki olur ama yüzlerce çeşit mal alıp satan mükellefler için bu çok zordur herhalde.

teşekürler
 
Sayın Ogrenci,

Ben Şahsen Stok sayısı az da olsa çokda olsa kendime ait excelde
tablo oluşturmak suretiyle stokları kontrol altında tutmaya çalışıyorum
herhengi bir durum sözkonusu olduğunda Mükellefe kardeşim stoklar
sende mevcut ben stok takibi yapmıyorum diyemezsiniz. En iyisi az da
olsa çok da olsa herbirşeye hakim olmak adına siz siz olun bence
stokları kontrol altına alınız

İyi Çalışmalar
Pınar EROL
SMMM
 
Değerli arkadaşlar,

Envanter işlemleri bildiğiniz gibi kaydi-fiili olarak iki çeşittir.Aslolan fiili envanterdir ve vergi yasalarımıza göre dönem sonlarında mutlaka yapılmalıdır.Geçici vergi dönemlerinde bu şart koşulmamıştır.Ancak uygulama ise oldukça farklıdır, hepimizce malumdur.Envanter işlemlerinden özellikle stok takibinin muhasebe bürolarında yapılmasına çok çeşitli iş yapan/emtia satanlarda fiilen imkan yoktur.İşletmeleri iyi bir stok takibi yapabilecek sistemleri ve yöntemleri kullanmaya yönlendirmek muhasebe için olmazsa olmazlardandır.Ön muhasebeyi yürütemeyen ve az sayıda çeşitle çalışmakla birlikte alış satış belgelerindede standart ve anlaşılır ölçülerle gösterilen malların muhasebede kayden stok takibi yapılabilmektedir.Diğerleri aşırı yük getirmesine RAĞMEN güvenilir olamaktan oldukça uzaktır.Yinede mizandan genel durumun değerlendirilmesi açısından bazı takip sistemlerinin geliştirilmesinde yarar vardır.Bu konuda sayın perol'a katılıyorum.
 
Mal çeşidi çok olan şirketlerde envanteri muhasebe bürolarında excel tablolarıyla tutmak çok külfetlidir.
Az müşteriniz varsa excelde takip yapabilirsiniz ama çok müşterisi olan bir büroda hemen hemen imkansızdır. Bu durumlarda stokların listesini şirket sahibine ad soyadını yazdırtarak imzalatmak gerek.
Zaten çok büyük şirketlerde muhasebesi dört dörtlük olanlarda bile muhasebe müdürü ile maliyet muhasebesi şefi envanter listesini imzalarlar.
Birde şuna dikkat etmek gerek bazı şirketler irsaliyeli faturaları bile yırtıp muhasebecilerine vermemektedirler.Bunları genelde 2.sınıftan 1.sınıfa geçmek istemeyenler yapıyor. (bizzat şahit oldum ve sırf bu yüzden defterini almaktan vazgeçtim.)
 
bence muhasebeci bundan tamamen sorumludur. Çünkü bilançosunu imzalıyorsun bu bilgiler tamamen doğrudur diyerek. Birde kanunda diyorli " Mali müşavir tüm stokları gözden geçirmeli kendisinin sayamayacağı kadar çeşitli mal olması durumunda bilirkişi tespiti istemelidir" demektedir. Yalnız bunu hangi birimiz yapabilmektedir. Bilirkişiyi istesen onun parasını da şirketten isteyeceksin filan yani olmaz bu kanunlar ya
 
Değerli arkadaşlar,
Muhasebeciler olarak elbette fiilen sayılabilen envanterler olmak üzere bizzat fatura üzerinden takip etmek zorunda kalıyoruz.Takibi müşteriye bıraktığımız zaman murlaka biryerlerde anlamsız rakamlarla karşılaşıyoruz.Bende sayın perol gibi müşterimin stoklarını kendim tutuyorum.Sorumluluk olayına gelince;Stajımı yaptığım meslek mensubunun yanındayken bir işletmenin envanterini kayda geçerken rakamların tutarsız olduğunu görünce envanter birim fiyatlarını yükseltmek suretiyle(Adetlerde oynamadan)işletmeyi kara geçirmek üzere işlemler yaptık.Bir yıl sonra defter incelemesinde ki müşterinin gerçek envanter listesi de dosyadaydı durum farkedildi ancak devlet lehine bir durum arzetmesi nedeniyle ceza kesilmedi.
Ben yinede derimki sadece müşterinizin rakamları ile yetinmeyip kendinizde stok takibi yapmalısınız.
 
smmm sok takibi hakkında

Bene 8 senedir imalatı olan ve resmi kayıtlarını kendi tutan bir imalathanede çalışmakatayım. SMMM lerin stok listesi çıkartması imkansız gibi birşeydir. heleki imalat firmalarında bence burda yapılması gereken (YILBAŞI ENVANTERİ+YIL İÇİ ALIM) - YIL İÇİ SATIŞ rakamlarının %95-98 oranında YILSONU ENVANTERİ ni vermesi yeterli olacaktır. zaten %2-%5 lik oran fire oranı olabilecek bir rakamdır.

Bizim işletmemizde 500 çeşit stok 300 çeşit yapı ağacı dediğimiz imalat 152 mamül var. 300 çeşit mamül oluşturulurken stoklar 30 gr. ; 100 gr. ; 1 kg ; 100 kg gibi küçük lü büyüklü rakamlar kullanılıyor. bence 100 tane mükellefin bu mükleleflerinde 10 tanesi böle imalathane olan bir SMMM in bu stok listelerini tutması imkansız bence.
 
Merhabalar,

Müşterilerimize ait stokların bürolarda tutulması, olanaksız olmanın yanı sıra zaten görevlerimiz arasında değildir.

Bu işlemi üstlenmenin angaryadan öte bir sonucu da yoktur.

İşletme stok listesini (Mutlaka imzalı olarak) muhasebeye iletir.

Bizim görevimiz, gelen stok listesinin o işe ait genel kabul görmüş kar marjına uygun olup olmadığının kabaca değerlendirilmesidir. Uygun ise, o imzalı listeye göre işlem yapılır.

Ama, YMM'ler için durum farklıdır. YMM'ler, işletme envanterinden, cins, miktar, fiyat, tutar ve toplam açısından müşterek müteselsil sorumludurlar. (Zaten bu nedenle bir YMM'nin en fazla 5 işletmeyi denetleyip onaylayabileceğine inanıyorum ya..)
 
Üst