fonradar

Muhasebecilere Yapılan Haksızlık!!!!

Adem ÜNLÜ

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 May 2007
Mesajlar
112
Merhaba sevgili meslektaşlarım ve aday meslek mensupları;

Ben şu anda aslında çok fazla gündeme gelmeyen bir konu hakkında yorum yapmak istiyorum.

Neden doktorlar yada avukatlar vs..(Hatta onların stajlarında sınav zorunluluğu dahi yokken) okullarını bitirip diplomalarını aldıktan sonra herhangi bir yerde bağımlı olarak çalışsalar dahi kendi bürolarını açabiliyorlarda muhasebeciler kesinlikle açamıyor. Yani örnek verecek olursak, en basit şekli ile, devlet hastanesinde çalışan bir doktor ayrıca kendine özel olarak bir muayenehane açabiliyor. Ama dediğim gibi ruhsatını almış olan bir muhasebeci hernangi bir yerde bağımlı olarak çalışıyor ise kesinlikle büro açamıyor.

Kısacası ben burada bir adaletsizlik görüyorum.

Benimle aynı düşünceyi paylaşanlarınız var ise lütfen birşeyler yazmadan geçmeyin.

Saygılarımla,
 
Ynt: Muhasebecilere yapılan haksızlık!!!!

benzer bir örnek; hukuk fakültesi mezunları isterler ise stajı tamamlayıp sm/smmm olabiliyorlar ama biz mükellefimizin kayıtlerı ile ilgili konularda dahi onları mahkemede temsil edip savunamıyoruz.
 
Ynt: Muhasebecilere yapılan haksızlık!!!!

Ben SMMM stajının ve sınavın gerekliliğine inanıyorum, örgün öğretim mezunu (lisans) kişinin stajsız ve sınavsız okulu bitirir bitirmez bu işi yapabileceğine inanmıyorum, hele ki (umarım yanlış anlaşılmam) a.ö. mezunu kişinin (istisnalar hariç) mesleği ifasının daha da güç olduğu inancındayım. Çeşitli aktiviteler nedenliyle örgün öğretim ile açık öğretim arasında büyük farklar olduğuna tanık oldum (a.ö. nün kuruluş maksadı devam gayesi incelenebilir), üniversitedeki eğitimin kalitesinin değil de sayısının tartışıldığı bir ortamda deneme yanılmayla öğrenmeye kapalı bir meslek dalında kişinin sınavsız bi derece ama stajsız kesinlikle meslek mensubu olmaması gerektiğine inanıyorum. Doktorlara gelince , bildindiği gibi doktorların eğitim süreçleri ile SMMM için istenen ilgili bölümlerin eğitim süreçleri çok farklı, örnek olarak işletme bölümünü ele alırsak SMMM yeterlilik sınav konuları 4 yıllık eğitim içinde en fazla 3 dönemlik konudur ki bölüm 8 dönemden oluşmaktadır. Eğitim esnasında tüm idari bilim öğrencilerine staj zorunluluğu yoktur ve uygulamadan uzak kalınmaktadır ki tıp fakültelerinde durum böyle değildir, üniversite hastanelerinde öğrenciler eğitimleri esnasında hastanalerde aktif rol oynamaktadır vb....

Bence esas üzerinde durulması gereken nokta şudur, kimler SMMM olabilmelidir, kanunda ve yönetmeliklerde ki anlayış ise neredeyse kim olursan ol gene gel anlayışıdır, bu anlayış ile mesleğe o kadar çok kişi davet ediliyor ki hayret verici derecede. Kişi ziraat mühendisliği mezunu bile olsa ilgili bölümlerde yüksek lisans yapması halinde mesleğe başvurabilmekte.

Mesleğin hak ettiği saygınlığı kazanması dileğiyle...
 
Ynt: Muhasebecilere yapılan haksızlık!!!!

aslında bizim meslektede doktorlardaki gibi bir ayrıma girmek ve ihtisası doğrultusunda iş kabul edilebilmesi lazım. ith-ihr , kuyumculuk, inşaat, banka-sigorta-döviz büfesi, özel okul vs için ihtisasını tamamlamış mm. (s=serbest ve m=muhasebe kısmı ünvandan kaldırılmalı.)
 
Ynt: Muhasebecilere yapılan haksızlık!!!!

sn nane'ye katılmakla beraber,şöylede olabilir.
yıllık gelirleri/aktif toplamı ...................ytl ye kadar olanlara SM,
yıllık gelirleri/aktif toplamı ...................ytl ye kadar olanlara SMMM defterlerini tutabilir.
esasına bakarsanız
..SM ünvanı kaldırılmalıdır.
..ücret tahsılatları, bizim üzerimizden alınmalıdır.(odalar yapmalı)
..meslek mensupları arasında gruplandırma yapılması şarttır.

..YMM ler asla defter tutamamalı.
 
Ynt: Muhasebecilere Yapılan Haksızlık!!!!

Zamanını ayırıp bu konu hakkında yorum yapan üç arkadaşada teşekkür ediyorum, aynı zamanda üçünüzünde yorumlarına aynen katılıyorum.

Mesleğimizin saygınlığını yitirmemesi dileklerimle,

Hoşçakalın.
 
Ynt: Muhasebecilere Yapılan Haksızlık!!!!

Evet, SMMM'lerin avukatlar ya da doktorlar gibi bir yere bağımlı olarak çalışırken aynı zamanda kendi bürolarını açmaları neden yasaklanmaktadır, bunu anlayabilmiş değilim? Özellikle İSMMMO temsilcilerinin makalelerinde genellikle bu konu bir araya gelin, ortaklık büroları oluşturun, şirketleşin kalitenizi arttırın..v.b. şekillerde dolaylı olarakta olsa açıklanmaktadır gibi geliyor bana ki, bu da yanlıştır. Bu durumda avukatlar ve doktorlar kalitesiz hizmet mi vermektedir?

Bence bu yasak kaldırılmalıdır....meslek mensupları bir iş yerinde bağımlı/ücretli olarak çalışsa da isterlerse aynı zamanda bürolarını açıp serbest olarak faaliyet gösterebilmelidir.

Ayrıca ben bir konuya daha değinmek istiyorum.....neden büro açmak zorundayız? Bugün ortalama ufacık bir odayı bile kiralamaya kalsanız, ufak tefek bir kaç parça mobilya..v.b derken cebizinizden çıkacak para en az 1.000 YTL. Ya da evlerimizin bir bölümünü neden büro olarak kullanamıyoruz? Büro tescil belgesi gibi bir kağıda verilen paradan yoksun kalmamak için mi bu yasak getirilmiştir? Bugün yine avukatlar ve doktorlar dilerlerse evlerinin bir kısmını muayenehane veya ofis yapabiliyorlar..bu yönde mesleki mevzuatlarında bir sınırlama olduğunu sanmıyorum...

Ayrıca hepimiz gayet iyi biliyoruz ki...hem bağımlı çalışıp hem de kendi bürosunu açan,..çatır çatır serbest meslek kazancı elde eden ve hatta beyannamesini veren meslek mensupları yok mu çevremizde, var...sözüm ona bu yasakları getiren meslek odaları bunları tespit edemez mi? İstese nasıl tespit eder hem de....bugün T.C. kimlik no dene br uygulama, bir kiş bağ/kur'lu mu SSK'lı mı rahatlıkla tespit edilir.

Ama buna gerek yok...dediğim gibi bu yasaklar (büro açma ve bağımlı iken serbest çalışma) kaldırılmalıdır. Haksızlıktır...
 
Ynt: Muhasebecilere Yapılan Haksızlık!!!!

demişsiniz ki;
''Ya da evlerimizin bir bölümünü neden büro olarak kullanamıyoruz? ''

kullanabilirsiniz.bu konuda bir yasak bildiğim kadarıyla henüz yok.hatta benim bir arkadaşım şu anda ev+ofis kullanıyor.

''...dediğim gibi bu yasaklar (büro açma ve bağımlı iken serbest çalışma) kaldırılmalıdır. Haksızlıktır...''demişsiniz.
size katılmıyorum.herkes kendi yolunu çizmelidir.bağımlı çalışıyorken,ofis nasıl yürüyecek./yada ofiste çalışırken,bağımlı olduğun şirket nasıl yürüyecek.?
 
Ynt: Muhasebecilere Yapılan Haksızlık!!!!

Sayın Nisan 123

Kendine güvenen tabii bu yola girer. Yoksa hali hazırda zaten hem ücretli çalışna hem de ofisini idare eden kaç tane tanıdığım var. Bu arada evinizi ofis yapmanız gidip odaya sorsanız hayır derler. Büro tescil belgesi için gelip bizzat görmek istiyorlar..büro açtınız mı diye:

Dediğim gibi...yasaklar kaldırılsın. Her iki işinide idare edeceğine inananlar bu yükün altına girer.
 
Ynt: Muhasebecilere Yapılan Haksızlık!!!!

Merhaba arkadaşlar,

Bizim meslekteki en büyük sorun Ogün Beyin dediği gibi, kimler meslek mensubu olabilmelidir.Bu konuda ciddi kıstasların gerektiğini düşünmekteyim. Ne yazıkkı önüne gelen smmm olacak gibi.Ben bu mart döneminde ilk defa yeterlilik sınavına girdim. aldığım kursta öyle arkadaşlarım vardıki ben , bu mesleği yapmaktan vazgeçme noktasına geldim. okadar cahil, meslekle hiçbir alakası yok, nerden duyduysa al belgeni kirala para kazan , mantığıyla yola çıkmış insanlar var. ve bu insanlar benim karşıma sınavda çıkıyor.Mesleğin ne yazıkkı bir avukat yada bir doktor kadar itibarı yok gibi, neden diye sormak lazım. zamanında bakkal defterini tutanlara bu belgeyi vermişler, muhasebeci adı altında hırsızlıklar yapılmış.Bunları hepimiz biliyoruz.Ben yeni nesil meslek mensublarının daha işlerine sahip çıktığını görüyorum.
Biraz daha zaman ihtiyacımız var, ve ciddi kriterlere, sınava ve staj zorunluluğuna karşı değilim. sınav yada staj olmasaydı, şuan karşımda kimleri mali müşavir olarak görecektim düşünmek bile istemiyorum.

Hem bağımlı çalışırken hemde büro açmanın yasak olması bir yandanda mantıklı geliyor. Zaten bizim işimiz , işini hakkıyla yapmaya kalktığında cidden çok zor.Bunları da düşünmek lazım.
 
Ynt: Muhasebecilere Yapılan Haksızlık!!!!

Evet, bu mesleğe tabiri caiz ise elini kolunu sallayan herkesin girdiği ortada..nerdeyse. Mesleği hakkıyla, severek, layıkıyla yapanları ayrı tutuyorum, lütfen üzerlerine alınmasınlar. Ama hepiniz biliyorsunuz, hekimlik mesleğinde bir TUS sınavı....adamların kabusu. Geceli gündüzlü çalışıyorlar...tek seferde de veren kaç kişi oluyordur bilmiyorum. Ben SMMM yeterlik sınavlarını tek seferde. Oysa bu olmamalıydı. Elbette olur ama bu kadar olmamalydı. Sınav soruları bence çok kolay ve kesinlikle belirli bir standart, kalite ölçmüyor. Vetemeyen, 4-5 sefer girip, kurslara para yatıran arkadaşlara acıyorum....veremiyorlarsa sadece çalışmadıkları için...ya da arkadaşımızında belirtiği gibi meslekle alakası olmayan tabiri caiz ise muhasebe ve mevzuat cahili oldukları için.

Ben fikirlerimi yine tekrar etmek istiyorum.

Sadece para toplamak için sınav yapılmasın, saçma sapan CD'ler okutulmasın. Maksat para ise bunu açık açık söylesinler, gerekirse tek seferde alsınlar. Mesleğe rağbet bu şekilde değil...sınavları doğru dürüst yapmakla sağlanır.

Mesleki sınavlar o derece zor olmalı ki, ben SMMM'yim dediğimde çevremdeki insalar, vay be...bravo dercesine bana baksınlar.

Ama bu saygınlık sadece sınavla değil, elbette mesleği icara edenler tarafından da sağlanmalı.

Ayrıca bence bilgi ölçme sınavları örneğin 5 yılda bir tekrarlanmalı. Kendini yenilemeyen kişiler bu meslekte kalmamalı.

Ayrıca yasaklar kaldırılmalı. Dediğim gibi layıkıyla bu yükün altına girmeyi gözü yiyenler em ücretli çalışır, hem bağımsız. Bir doktor ve avukat bu yönden engellenmiyorken biz niye engelleniyoruz.

Saygılar.
 
Ynt: Muhasebecilere Yapılan Haksızlık!!!!

Ben yeterlilik sınav sorularını hazırlasaydım adaya bir örnek üzerinden önce büroyu açtırır, sonra mükellefin kendisine müracatı üzerine şirket kuruluşu yaptırır sermaye kayıtları paralelinde aylık işlemler, işçi çalıştırmasından tututunda şirketin kapanışı, ortaklara kar dağıtımını içeren, hesap planını kuruluşu , maliyet hesabı neticesinde fiyat teklifleri vb... geniş bir yelpazede soru hazırlardım üstelik kanun kitapları açık sınav yapardım.
 
Ynt: Muhasebecilere Yapılan Haksızlık!!!!

Ogün Güneş her sınava girecek kalıp halinde ezberler ve ezberi kuvvetli bir çok meslek mensubu olur. örnek olaylar yaratılıp hangi kanunlara bakılması gerektiği gibi sorular daha yararlı olur. (örn; mükellef ft kesmedi ise hangi hakkında hangi kanuna göre işlem yapılır? gibi.)
-/-
ilgilenenlere ek bilgi;
mb gelir uzmanı (A) sınav soruları
mb gelir uzmanı (B) sınav soruları
 
Ynt: Muhasebecilere Yapılan Haksızlık!!!!

Adem ÜNLÜ ' Alıntı:
... Ama dediğim gibi ruhsatını almış olan bir muhasebeci hernangi bir yerde bağımlı olarak çalışıyor ise kesinlikle büro açamıyor. ...

Sayın Adem ÜNLÜ,

Diğer bazı başlıklar altında arkadaşların belirttiği sorunlar içersinde, olmasını istediğiniz şekilde hem bağımlı hem de serbest işyeri olması belge kiralama/kullandırtma yanlışlığını yasal hale getirebilecektir. Bunu da gözardı etmemek gerekir.
 
Ynt: Muhasebecilere Yapılan Haksızlık!!!!

Sevgili nane, istedikden sonra herşeyi ezbere alır insan.fakültede ekonometri dersinde kitap defter açık sınav olurduk ama kıl payı geçerdik.. Ogün beyin dediğide olabilir aslında. Sonuçta meslek olarak hiç yerinde durmayan, dinamik, sürekili değişen ama bi okadarda aynı kalan sektördeyiz.Ne sorulduğu yada nasıl sorulduğu değilde, kimlerin meslek mensubu olacağı ve gerçekten işini hakkıyla yapabilen mevzuata hakim meslektaşlar yetiştirmek. Ama nereye kadar, mevzuat dediğimiz şey okadar genişki derya deniz, hangisini öğrenicezz , buda ayrı bi konu : ) uzmanlaşmak ve grup oluşturmak gerekicek galiba zamanla,

Zaten belgesini kiralayanı anlayabilmiş değilim. Belkide devlet kanadında mükellefin suçlarından yada cezalarında yarı yarıya meslek mensubuda suçlu sayılırıyor.ama uygulamada bişi yok. ciddi cezalar meslek mensubunada yansıtılırsa , zor kiralarlar belgelerini : )
 
Üst