Muhasebede Fişleme İşlemi?

Üyelik
19 Kas 2005
Mesajlar
60
Merhaba Arkadaşlar/Üstadlarım;

İçinde bulunduğum tabiri caiz ise ustadan çırağa miras kalan muhasebe sistemini yasalar çervesinde bir düzen içinde takip etmek istiyorum.

Bu konu ile ilgili muhasebe fişlemi işlemi yapıyoruz. 10 günlük olarak ve tahsil, tediye, mahsup olarak muhasebeye kaydettiğimiz işlemleri birleştiriyoruz. Biz bunu dediğim gibi usta çırak olarak eskiler örnek alınırak yapılıyor.

Fişleme işleminin düzeni hakkında bir yönetmelik, tebliğ vs var mıdır?

Bu konuda ki yardımlarınızı bekliyorum.

Şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar, hoşçakalın.
 
doğrusu dikkatimi çeken başlık oldu fişleme deyince bizim muhasebeye kadar uza dı mı bu iş diye merak edip baktım.sonra benim ilk aklıma gelen fişleme değilmiş buna sevindim. senin soruda yazdığın 10 günlük işleme şekli fatura düzenleme süresi 7 güne düştüğünden 7 şer günlük fişler halinde işlemen gerekmekte bu durumda da son 7 günlük fişin ayına göre 1 ila 3 gün olarak değişebilmektedir. En uygun olan fişleri 5 er günlük işlemen. Hayırlı akşamlar dilerim.
 
rıza özbek' Alıntı:
................................
senin soruda yazdığın 10 günlük işleme şekli fatura düzenleme süresi 7 güne düştüğünden 7 şer günlük fişler halinde işlemen gerekmekte ...............

Hayırlı akşamlar dilerim.

Sayın Özbek

bu süre halen V.U.K. Md. 219 göre 10 gün olarak devam etmekte.

acaba siz başka bir hususa mı vurgu yapmak istediniz?

hayırlı akşamlar

saygıyla
 
rıza bey fatura kesme süresi ile defterlere kayıt etme süresini karıştırdı herhalde bence en iyisi günlük işlemek. muhasebeciler günlük işlemek varken ne için on günlük işler ki?
 
fişler

VUK nunda kayıt nizamına ilişkinm 219 ncu madde dikkatli incelendigi takdirde görülecektir ki kayıtlar normalde günü gününe yapılır ama kayıtların defterler intikali icin 10 günlük bir kayıt zamanı suresi tanınmış bunun haricinde günlük işlemler muhasebe fişine dayanılarak yapılırsa istenirse 45 gün lük icinde de kayıt yapıla bilir buda şunu ifade eder günlük muhasebe fişlerini toplayıp bir icmal bodrosu yapılırsa bun istinaden 45 günlügüne bir madde yapmak suretiyle kayıp yapılabilir manası cıkmaktadır .
Genelde bu tür uygulamayı işlemleri yogun olan kuruluşlar yapmaktadır .

a) Muamelelerin işin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin intizam ve vuzuhunu bozmayacak bir zaman zarfında kaydedilmesi şarttır. Bu gibi kayıtların on günden fazla geciktirilmesi caiz değildir.

b) Kayıtlarını devamlı olarak muhasebe fişleri, primanota ve bordro gibi yetkili amirlerin imza ve parafını taşıyan mazbut vesikalara dayanarak yürüten müesseselerde, muamelelerin bunlara işlenmesi, deftere işlenmesi hükmündedir. Ancak bu kayıtlar, muamelelerin esas defterlere 45 günden daha geç intikal ettirilmesine cevaz vermez.

c) Günlük kasa, günlük perakende satış ve hasılat defterleri ile serbest meslek kazanç defterine muameleler günü gününe kaydedilir.
 
Üst