fonradar

Muhasebede Kullanılan Fişler

Üyelik
30 Eyl 2005
Mesajlar
10
Değerli form üyeleri, Muhasebede kullanılan Mahsup, Tediye, Tahsil Fişlerinin yasal dayanağı hakkında bilgi verebilirmisiniz.
Teşekürler......
 
Sayın turakuru.
Muhasebede kullanılan fişler için yasal bir zorunluluk yoktur. Fiş kullanmanın en önemli yararı, kayıtlarda daha iyi bir kontrol olanağı sağlamasıdır. İşlemler önce fişlere daha sonra defterlere kayıt edildiğinden, doğrudan deftere kaydetmeye kıyasla daha az hata yapılır.
Muhasebe fişi kullanmanın diğer bir yararı da, defterlerin işlenme süresi yönündendir. Bu konuya VUK. nun 219. maddesi ile açıklık getirilmiştir.

Kayıt Zamanı
Madde No 219
Kapsam
(2365 sayılı Kanunun 32'nci maddesiyle değişen madde) Muameleler defterlere zamanında kaydedilir. şöyle ki:
a) Muamelelerin işin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin intizam ve vuzuhunu bozmayacak bir zaman zarfında kaydedilmesi şarttır. Bu gibi kayıtların on günden fazla geciktirilmesi caiz değildir.

b) Kayıtlarını devamlı olarak muhasebe fişleri, primanota ve bordro gibi yetkili amirlerin imza ve parafını taşıyan mazbut vesikalara dayanarak yürüten müesseselerde, muamelelerin bunlara işlenmesi, deftere işlenmesi hükmündedir. Ancak bu kayıtlar, muamelelerin esas defterlere 45 günden daha geç intikal ettirilmesine cevaz vermez.

c) Günlük kasa, günlük perakende satış ve hasılat defterleri ile serbest meslek kazanç defterine muameleler günü gününe kaydedilir.

Dikkat edilirse, maddede en önemli hususlardan biri, yetkililerin imza ve parafının bulunmasıdır.

Saygılarımla.
 
Sayın Sezer,

Daha önce forumda tarafımdan Madde 219 kayıt zamanı ile ilgili yorumlar aktarılmıştı. Bu konuyla ilgili farklı yorumlar olduğundan forumda da tartışılmasını istemiştim. Maalesef Tamer Başkan haricinde başka katkıda bulunulan olmadı. Peki size soruyorum 219 maddenin a bendinde muhasebe fişini kullanmayan küçük ölçekli işletmeler yevmiye defterine kayıt süresinin azami on gün olduğu, b bendinde ise muhasebe fişini kullanan organize olmuş büyük ölçekli işletmeler yevmiye defterine en geç 45 gün içinde kayıt yapabilir yorumuna katılıyormusunuz? Katılmıyorsanız gerekçeli açıklarmısınız?

Şayet Katılıyorsanız Muhasebe Fişine Kayıt zamanı nedir? Örneğin 1 Ocak-31 Ocak arasındaki işlemleri 31 Ocak tarihli tek bir muhasebe fişine kaydedebilirmiyiz? Edersek Yevmiye defterine nezamana kadar kayıt edilecek?

Saygılarımla,
 
Sayın KAPADOKYA50.
VUK. 219. maddesine benim yorumum, "Belgeler, 10 gün içinde fişlere kayıt edilir. Fişler de 45 gün içinde deftere kayıt edilmelidir." şeklindedir.
Verdiğiniz örnekte, 01 Ocak-31 Ocak tarihleri arasındaki belgeleri 31 Ocak tarihli tek bir fişe kaydetmeniz uygun olmaz. Zira, 01 Ocak tarihli belgeyi 30 gün sonra, 01-20 Ocak belgelerini de 10 günden daha geç bir sürede fişe kaydetmiş olursunuz. Bu da kanuna uygun değil.
Saygılarımla.
 
Sayın SEZER;


V.U.K'un 219 maddesi ile kanun koyucu
a bendinde işlemlerin işin hacmine ve icabına uygun olarak muhasebenin düzen ve açıklığını kaybetmeyecek şekilde belli bir sürede kaydedilmesi şartdır.(kayıt edilecek yer yasal defterlerdir). Bu süre hiç bir şekilde 10 günden fazla olamaz.
Yani muhasebe fişi kullanmadan işlemlerini doğrudan doğruya deftere kaydeden işletmeler örneğin bir mal ve hizmet satışı için düzenlenen faturanın, düzenleme tarihinden itibaren en geç 10 gün içinde defterlere kaydedilmesi zorunludur. Kayıtlarını doğrudan doğruya deftere kaydeden (muhasebe fişini, priminato ve bordrolara kullanmayan ) işletmeler kayıtlarını 10 günde bir işlemek suretiyle ayda 3 kez kayıt yapabilirler.

b bendine göre Kayıtlarını devamlı olarak muhasebe fişleri, priminato ve bordro gibi yetkili müdürlerin imza ve parafını taşıyan mazbut vesikalara dayanarak yürüten işletmelerde, işlemlerin muhasebe fişlerine işlenmesini deftere işlenmesi hükmünde saymıştır. Ancak muhasebe fişine yapılan kayıtlar, işlemlerin esas defterlere en geç 45 gün içinde kaydedilmesi zorunludur. Bu nedenle kayıtlarını muhasebe fişine işleyen işletmeler esas defterlere en geç 45 günde intikal ettirmesi zorunludur. Dolayısıyla örneğin bir mal alışı için düzenlenen faturanın düzenlenme tarihinde aynı zamanda muhasebe fişine işlenirse esas deftere en geç 45 gün içinde kaydedilmesi zorunludur.
 
Üst