uyumsoft

Muhasebede Yapay Zeka Kullanımı: İş Yükünü Hafifletecek Fikirler Arıyorum

Üyelik
13 Nis 2025
Mesajlar
3
Konum
İstanbul
Merhaba ben Zafer. Her şeyden önce bir teknoloji sever, yazılımcı ve yapay zeka ile uygulama geliştiricisiyim. Yapay Zeka teknolojilerini uzun süredir kendi işime uyarladım ve aktif olarak yapay zeka üzerine çalışmaya devam ediyorum.

Muhasebe meslek çalışanlarının iş yüklerinin çok olduğunu biliyorum. İşlerini kolaylaştırmak, hızlandırmak, çok zaman kaybettiren rutin işlerinde yardımcı olabilmek adına neler yapılabileceğini araştırıyorum.

Bu konuda akla yatkın gelen/gelmeyen her düşüncenizi, mümkün olduğunca detay vererek benimle paylaşırsanız bende araştırma yapıp ne gibi programlar uygulamalar yapabileceğimize bakabilirim.

Örnek vermek gerekirse bir meslek çalışanı arkadaşım e-defter dosyalarını (berat, kebir vs) görüntülemekte sorun yaşadığını bildirip yardım istemişti. Yapay zekadan da destek alarak hızlıca bir Windows programı yaptım. Artık ilgili dosyaları çift tıklayarak gelir idaresinin istediği formatta kolayca görüntüleyip yazdırabiliyor. Kendisinin önerdiği uygun bir ücretle 1 yıl boyunca kullanılabiliyor. Reklam yapmaya gelmiş gibi görünmek istemediğimden dahası forum kurallarını da bilmediğimden link bırakmıyorum.

Sonuç olarak Yapay Zeka teknolojileri her gün büyük bir hızda gelişiyor. Kendi adıma bu teknolojileri kullanmak, bu teknolojileri sadece tüketen değil üreten olmak ve günün sonunda insanlara fayda sağlayan uygulamalar yapmak büyük bir mutluluk veriyor. Umuyorum ki önerilerinizle yeni fikirler yeni çözümler bulabiliriz.

Teşekkürler.
 
Merhaba,

Asagida aklima gelen bir kac ornegi yazdim. Umarim yardimci olur.

Kayit:
1) Odeme ile faturalarin eslestirilerek kapatilmasi. Bu surecte yazilimlar kullanilsa bile surec cok vakit aliyor ve kalite beklenenin altinda. Cari kart adlari ile bankada gozuken noktasi virgulune eslesmiyor. Her zaman tam bakiye odenmiyor, toplu fatura odenebiliyor. Musteri B2C ise, kisilerin birden cok adi ve birden cok soyadi olmasi olayi kompleks hale getiriyor.
2) Faturalarin taranip sisteme kayit edilmesi. Yazilimlar genelde sureci yonetiyor. Bir cok document capture tarzi yazilim var ancak, kullanici cogunda kendi secmesi gerekiyor yazilim hesap onerse bile kalite dusuk kaliyor. Eger veriler oldukca organize ise, belli bir kaliteye ulasiliyor (her fatura ayri ayri taranip ortak bir dosya altina ekleniyor. sistemde her fatura icin onceden belirlenmis hesaplar ve boyutlar mevcut ve sisteme ogretilmis ise)
3) Cari kart olusturma : Gelen fatura ve dokumanlara bakarak faturalari islemeden once sistem kartlarinn yaratilmasi
4) Hatalarin engellenmesi : Mukerrer kayitlarin engellenmesi. Eksik bilgiler var ise otomatik talep maillerinin olusturlmasi (bilgi talebi)

Duzenleme:
1) Musteriden gelen dokumanlarin dogru dosyalara siniflandirilmasi. Genelde hersey karisik gelebiliyor. Toplu taranmis faturalarin evrak bazinda ayrilabilmesi

Kontrol:
1) Hesap bakiyesi kontrolleri: Bankanin son gunku ekstresini alip her bankanin ve kasanin pdf teki rakam ile sistemdeki rakami karsilastirma (pdf yazdim ama farkli da olabilir. yazilima banka hesaplarina giris onayi risk yuzunden kapsam disi)
2) Cari bakiye kontrolleri: Ters bakiye veren cariler ile toplam islem buyuklugunun (bakiye degil) 70% ine tekabul eden cari hesaplara otomatik ekstre gonderilmesi, gelen verilere bakarak farklarin tespit edilmesi. Gelen dosyalarin formatlarinin farkli olusu, gelen cevaplarin binbir cesit olusu, gelmeyen cevaplar bu sureci manual hale getiriyor
3) Butce, mizan ve trend analizleri : one-off lar temizlenmeden aciklamak cok zor. cogu sistem otomatik rasyo analizi yapiyor, ama veriler temiz olmaz ise bir ise yaramiyor.

Yolsuzluk:
- Genelde buna ozel yazilimlar var ve fena degiller. Anormal satis iadeleri, ozellikle islerin yogun olmadigi saatlerde ise, banka ve carilerdeki garip hareketler vs.

Not: Duzenli ay sonu islemlerini yazmadim. Bunlar zaten cogu sistemde otomatik calisiyor veya power automate ile duzenlenebiliyorsunuz.
Zaman termini veya baska bir tetikliyici belirtip, kosul saglaninca sistemin amortisman hesaplamasi, kur farki calistirmasi, masraf merkezi dagilimlarini yapmasi vs. Yine beyananname cogu sistemde mevcut. Kimisinde ek ucret odemeniz gerekebiliyor, ama vergi dairesine ERP uzerinden gonderebiliyorsunuz.
 
Merhaba,
Değerli vaktinizi ayırıp paylaştığınız detaylı öneriler ve tespitler için çok teşekkür ederim! Bahsettiğiniz noktalar gerçekten çok aydınlatıcı ve üzerinde çalıştığım konulara harika bir bakış açısı sundu.

Bu değerli geri bildirimleriniz benim için çok kıymetli.

Tekrar teşekkürler!
 
Rica ederim. Buradaki iki malinin yuzde kacini chat gpt veya benzer bir program ile yazdigini merak ettim :)

Umarim kodlarin da tamamini AI yazmiyordur :) ve uzerinden kontrol ediyorsunuzdur.
 
Rica ederim. Buradaki iki malinin yuzde kacini chat gpt veya benzer bir program ile yazdigini merak ettim :)

Umarim kodlarin da tamamini AI yazmiyordur :) ve uzerinden kontrol ediyorsunuzdur.
:)) Tamamını çünkü kod yazmaktan bazen kafam duruyor. Bu arada neredeyse 2 yıldır yapay zeka ile kod yazıyorum asla tek başlarına tamamen işe yarar proje yazacak seviyede değiller. Ancak hata bulmada ya da kod yazma işini hızlandırma konusunda başarılılar.
Saygılar.
 
Üst