fonradar

Mühendislik Hizmetinde Ekspertiz Faaliyeti

Üyelik
21 Ağu 2006
Mesajlar
11
serbest meslek defteri tutmakla yükümlü olan inşaat mühendisi Serbest meslek makbuzu bastırarak belge düzenini bu şekilde sürdürmekle mükelleftir. Konu mühendisin bir banka ile sözleşme imzalayarak banka adına inşaat/bina ekspertizliği yapması dolayısıyla elde edeceği gelir serbest meslek geliri olarak mı düşünülecektir yoksa ticari faaliyet kapsamına mı girecektir ? Eğer ticari gelir olarak vergilendirilecekse yapılması gereken defter ve belge düzeni için bilgi verebilirseniz sevinirim. Kolay gelsin...
 
Ynt: Mühendislik hizmetinde ekspertiz faaliyeti

Ticari gelir olarak nitelendirilmesi taraftarıyım.

Gayrimenkul eksperliği mesleki bir bilgiye dayansa da, banka sözleşme yapılması lafından bu işin devamlılık arzeden bir iş olduğu ve mühendisinde bu işi devam ettirmek için organizasyon kuracağını (yanında adam çalıştıracak...vs) tahmin ediyorum.

Sonuç: Eksperlik işi serbest meslek faaliyeti olsa da işin bir organizasyona dönüşmesi ile ticari kazanç elde etmeye başlar.
 
Ynt: Mühendislik hizmetinde ekspertiz faaliyeti

Bu konuyu daha önce gündeme getirdim ancak net bir cevap alamamıştım. Hatta Vergi Dairesindeki yetkili müdür yrd ve şeflerle de görüştüm onlarda net bir cevap veremediler. Yani serbest meslek faaliyeti ve ticari faaliyet bir arada yürütüldüğü zaman nasıl bir belge ve defter düzeni olmalıdır. Kimisi hem serbest meslek makbuzu, hemde fatura bastırılıp, serbest meslek makbuzundaki gelirleri serbest meslek defterine, fatura daki gelirleri de işletme defterine kaydedilmesi gerekir dedi. Kimi side olay artık serbest meslek faaliyeti olmaktan çıktığı için sadece fatura kesilmesi ve gelirlerin tamamının işletme defterine kaydedilmesi gerektiğini söyledi. Açıkçası bu konuda bir çelişkiye düştüm. Yani serbest meslek faaliyetinde stopaj söz konusu. Acaba ticari faaliyet ile beraber yapıldığı zaman stopaj zorunluluğudamı kalkıyor.
 
Ynt: Mühendislik hizmetinde ekspertiz faaliyeti

Konu bize o kadar da uzak değilki.

Örnek.

Yeminli mali müşavirlik firmaları:

Hizmet açık bir şekilde serbest meslek kapsamında ama fatura kesiyorlar.
 
Ynt: Mühendislik Hizmetinde Ekspertiz Faaliyeti

Ama bahsettiğimiz YMM firmaları şirket bünyesinde faaliyet gösteriyorlar. Şirket adı altında yapılan her türlü serbest meslek faaliyetleri ya da zirai faaliyetler "ticari kazanç" hükmünde olup vergilendirilmesi de yine ticari kazanç hükümlerine göre yapılır. O anlamda fatura kesilmesi normal ve olması gerekendir.

Benim bahsettiğim gerçek şahıs işletmesidir.
 
Ynt: Mühendislik Hizmetinde Ekspertiz Faaliyeti

Bu konuyla ilgii basit bir kıstas:

Yine YMM örneğiyle; bir YMM tek başına en falza kaç şirkete bakabilir. Dönem sonundan geçici vergiye kadar 6 hafta var. haftada 3 şirkete gitse 18 şirket eder. yani 1 kişiye 20 şirket normal bir rakam.

Bu YMM'nin 40 firması varsa işletmesi şahıs işletmesi bile olsa fatura keser. Yanına 1 yardımcı bile almışsa fatura keser. Çünkü iş organizsyona dökülmüştür. Serbest meslek tanımından uzaklaşmıştır.

Yani mühendis yanında 1 işçi bile çalıştırsa fatura kesmelidir.
 
Ynt: Mühendislik Hizmetinde Ekspertiz Faaliyeti

değerli doğan erman kardeşim gvk'nun 40/2.maddesine göre ödenmeyen ssk primleri ile ilgili bir sonununuz var.sizin sorununuz burda ssk primleri değil,ssk işveren hissesinin gider yazılıp yazılmayacağıdır.SSk işveren hisseleri kanun maddesinde bahsedildiği gibi gider yazmanız mümkün olmayacağı kanaatindeyim.bununla ilgili maliye sigorta yorumları dergilerinde benzer bir çok örnek bulunmaktadır. ve yine hatırlarsanız bununla ilgili bir örnek msn'den göndermiştim size, aksi taktirde vergi ziyaına sebebiyet olacaktır.
 
Ynt: Mühendislik Hizmetinde Ekspertiz Faaliyeti

http://www.ivdb.gov.tr/Mukteza/gv/ornek282.htm

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ
İl Defterdarlığı
Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü

Sayı : B.07.4.DEF.0.34.11/GVK-61
Konu : Ekspertiz (değerleme) işi yapan harita mühendisinin kazancının nasıl
vergilendirileceği hk.

....................... GELİR MÜDÜRLÜĞÜNE

.............................tarafından Defterdarlığımıza verilen ve bir örneği görüşümüz ekinde gönderilen ..........04.2003 tarihli dilekçenin Müdüriyetimizi ilgilendiren hususları aşağıda cevaplandırılmıştır.

Bilindiği gibi 193 sayılı Gelir vergisi Kanunu’nun 61. maddesinin 1 ve 2. paragrafında “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.” hükmü yer almıştır.

Aynı maddenin 3. paragrafının 5 numaralı bendinde de “Bilirkişilere, resmi arabuluculara, eksperlere, spor hakemlerine ve her türlü yarışma jürisi üyelerine ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler” in bu Kanun’un uygulanmasında ücret sayılacağı hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanun’un “Serbest Meslek Kazancının Tarifi” başlıklı 65. maddesinde “Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

Serbest meslek faaliyeti, sermayeden ziyade şahsi mesaiye ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.” hükmü yer almaktadır.

Bu hükümlere göre harita mühendisi olmanıza rağmen bina, arsa işyeri gibi gayrimenkullerin değerini tespit eden eksperlik faaliyetiniz bir işverenle aranızdaki hizmet akdine ve bir işyerine bağlı olarak icra etmeniz durumunda, elde edeceğiniz kazancın ücret olarak; kendi nam ve hesabınıza icra etmeniz durumunda ise elde edeceğiniz kazanç serbest meslek kazancı olarak değerlendirilecek ve vergilendirme buna göre yapılacaktır.

Bilgi edinilmesini ve Müdüriyetinizi ilgilendiren hususlarında cevaplandırılarak görüşümüzle birlikte mükellefe bilgi verilmesini rica ederim.
 
Ynt: Mühendislik Hizmetinde Ekspertiz Faaliyeti

Sayın Gürbüz AÇIKBAŞ ilginize teşkkürler...
Vergi dairesiyle görüşmemizde sizin bilgilendirdiğiniz mukteza öreneğindede açıklandığı gibi bu faaliyetin bağımlı olarak yapılıp yapılmadığına göre defter tespiti söz konusu oluyor. Malum bir mühendisin bağımlı olarak çalışması serbest meslek faaliyetinde bir işyerinin olmadığı anlamınada gelmektedir. Kendi mühendislik alanında da expertizlik yapacağı gözönüne alınarak bu faaliyetin serbst meslek faaliyeti olduğu ve s.meslek defteri onayı ile s.meslek makbuzu kullanma mecburiyeti doğmaktadır.
Ayrıca Yeminli Mali Müşavirlik örneği ile karşılaştıran üstatlar içinde bilgi için belirtmek istiyorum; mühendislik hizmetlerinde onaylayabilecekleri projeler belli kıstasalarla sınırlandırılmaktadır (m2, kws vs ) ancak bankalar ve mühendislik odaları expertiz raporlarında yıllık veya dönemlik iş hacim sınırı koyamaktadırlar. igilerinize teşekkürler... iyi çalışmalar.....
 
Ynt: Mühendislik Hizmetinde Ekspertiz Faaliyeti

İyi akşamlar
Bende de bir ltd.şti inşaat mühendislik şirketi var Bankalar ile yaptğı ekspertizlik işleri işlerde tefkifat olduğundan her işe ayrı ayrı fatura kesiyor
560 ytl altında oldumu tevkifat uygulamıyor
 

Benzer konular

Üst