Muhtasar Beyanname Verilmeyecek Haller

derman.smmm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Ağu 2006
Mesajlar
101
GVK Md. 98 uyarınca; 94'üncü madde gereğince vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanlar bir ay içinde yaptıkları ödemeler veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergileri ertesi ayın yirminci günü akşamına kadar ödeme veya tahakkukun yapılmadğı yerin bağlı olduğu vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar. denmektedir.

Muhtasar Beyannamenin boş olarak verilmeyeceğini biliyoruz. Ancak bazı konularda tereddüte düştüm.

1) İşçi çalıştırmayan bir mükellefin sadece işyeri kirasından kaynaklanan bir stopaj kesintisi olduğunu düşünün. Kira kontratında kira bedelinin tamamı kiranın başlangıç ayı olan Ocak ayında verilsin diyelim. Ocak Ayı Muhtasar beyannamesine, yıllık kira tutarının tamamı nı yansıtıp sonraki aylarda muhtasar beyanname verilmeyecek mi?

2) Kiranın da olmadığını düşünün. Sadece mükellefe verilen hizmet karşılığı muhasebe ücreti var. S.M.Kazancında tahsilat esası geçerli olduğuna göre meslek mensubu da yıl içinde Haziran ve Aralık ayında muhasebe ücretini alıp Serbest Meslek makbuzu kesmiştir. Şimdi bu durumda muhtasar beyanname sadece Haziran ve Aralık ayları için mi verilicek.

Sormak istediğim muhtasar beyanname yıl içinde sadece stopaj söz konusu olduğu zaman mı verilir? Verilmesine gerek olmadığı durumlarda, bu durumu Vergi Dairesine bildirmek gerekir mi?

Yorumlarınız İçin Şimdiden Teşekkür Ediyorum...
 
merhaba benim de şöyle bir sorum var;
irtibat bürolarında ücretlerden stopaj kesintisi olmadığından muhtasarda 12 koduyla gayri safi tutar yazılırken stopaj kısmı 0 yazılıyor.peki bunu hiç yazmasak olur mu
 
!!!

Sn Bozok

İrtibat Bürolarında GVK’nın 94. maddesi kapsamında herhangi bir ödeme yaptıkları takdirde bu madde kapsamında Stopaj yönünden mükellefiyet tesis ettirilerek gerekli tevkifat yapılmalı muhtasar beyanname ile beyan etmeleri ve ödemeleri gerekir. İrtibat bürolarında çalışan ücretliler için herhangi bir muafiyet yoktur.
 
sayın derman.smmm;


T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü


Sayı :B.07.1.GİB.4.34.l6.01/GVK-98

Konu :Gayrifaal mükellefin muhtasar beyanname vermesi gerekip gerekmediği hk.


İlgi : Tarihsiz dilekçeniz.

…………………….Değer Vergisi Grup Müdürlüğünden hakkınızda alınan ilgi dilekçeniz incelenmiş olup aşağıdaki hususların belirtilmesine gerek duyulmuştur.

Bilindiği üzere 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 98.maddesi uyarınca kanunun 94.maddesi gereğince vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanlar bir ay içinde yaptıkları ödemeler veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergileri ertesi ayın yirminci günü akşamına kadar ödeme veya tahakkukun yapıldığı yerin bağlı olduğu vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar.

Bu hükme göre tevkifata tabi herhangi bir ödemenin veya tahakkukun bulunmadığı aylar için muhtasar beyanname verme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Diğer taraftan 3065 sayılı KDV Kanunu’nun 1/1. maddesinde Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, 40/3. maddesinde; “Herhangi bir vergilendirme döneminde vergiye tabi işlemleri bulunmayan mükellefler de beyanname vermek mecburiyetindedirler.

Yine aynı Kanunu’nun 41/1. maddesi gereğince, 01/01/2004 tarihinden itibaren mükellefler ve vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar Katma Değer Vergisi beyannamelerini, vergilendirme dönemini takip eden ayın 20.günü akşamına kadar (5035 sayılı Kanunundan önce 25’i) ilgili vergi dairesine vermekte yükümlüdürler.

Kanunun 41/4. maddesinde ise “işi bırakan mükellefin KDV beyannamesini işin bırakıldığı tarihi izleyen ayın 20’inci günü akşamına kadar (5035 sayılı Kanundan önce 25’i) verilir.” denilmektedir.

Buna göre, henüz kanuni tasfiyesi tamamlanmamış olan ve dolayısıyla mükellefi devam eden şirketlerin boş da olsa Katma Değer Vergisi beyannamesi vermeleri gerekmektedir.

Bilgi edilmesini rica ederim.

Başkan a.
Grup Müdür V.

Muhtasar beyanname, kesintiye tabi herhangi bir ödeme olmadığı dönemlerde verilmez.Beyanname verilmediği zaman dilekçe verilmeside zorunlu değildir ancak vergi dairelerinin "neden beyanname verilmedi" sorusuna muhatap olmamak yada gereksiz yere bu soruyu sorarak meşgul olmamaları için dilekçe ile bilgi verme yaygın bir uygulama.Ancak süresinde dilekçe ile bildirme zorunluluğu da bulunmadığından dilekçe verilmediğinde herhangi bir ceza uygulanmasıda söz konusu değildir.


VUK nun 231/5. maddesi; "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır."

KDV K nun 10/a. maddesi; KDV ni doğuran olayın "Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması"

KDV K nun 10/c. maddesi; KDV ni doğuran olayın "Kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısmının teslimi veya bir kısım hizmetin yapılması"

hallerinde KDV doğmaktadır der.

Özellikle biz hizmet veren muhasebeciler için kdv açısında proğlem olmaktadır.

1 sıra nolu MSUGT nin Muhasebe Usul ve Esasları - Dönemsellik Kavramı şöyle der;

4 — Dönemsellik Kavramı:

Dönemsellik kavramı; işletmenin sürekliliği kavramı uyarınca sınırsız kabul edilen ömrünün, belli dönemlere bölünmesi ve her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak saptanmasıdır. Gelir ve giderlerin tahakkuk esasına göre muhasebeleştirilmesi, hasılat, gelir ve kârların aynı döneme ait maliyet, gider ve zararlarla karşılaştırılması bu kavramın gereğidir.

Bu kavramın, işletmeler açısından geçerliliğinin bulunmadığı veya ortadan kalktığı durumlarda ise, bu husus mali tabloların dipnotlarında açıklanır.

Bu kavrama göre bir hesap yılını veya ayını aşkın kiralama hizmetlerinde kiralama bedeli kiralamanın başlangıcında peşin ve tamamen tahsil edilmiş olsa dahi bunlara ait gelir kaydı kiralamanın ait olduğu ay ve yıllık hesap dönemleri dikkate alınarak yapılacaktır.

Kolay gele...
 
Teşekkürler

Sayın M.Hayri ANDAÇ,

Kaynak göstererek vermiş olduğunuz cevap için çok teşekkür ediyorum. Kafamda bu konu ile ilgili soru işareti de kalmamış oldu.

İyi çalışmalar.
 
Re: !!!

turk_bey' Alıntı:
Sn Bozok

İrtibat Bürolarında GVK’nın 94. maddesi kapsamında herhangi bir ödeme yaptıkları takdirde bu madde kapsamında Stopaj yönünden mükellefiyet tesis ettirilerek gerekli tevkifat yapılmalı muhtasar beyanname ile beyan etmeleri ve ödemeleri gerekir. İrtibat bürolarında çalışan ücretliler için herhangi bir muafiyet yoktur.
GVK 23/14 Maddesinde açıklandığı üzere stopaj yoktur.Saygılar
 
GVK 23/14 :
Kanuni ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan dar mükellefiyete tabi işverenlerin yanında çalışan hizmet erbabına, işverenin Türkiye dışında elde ettiği kazançları üzerinden döviz olarak ödediği ücretler;

Sayın Seda Bozak,
Bu maddenin konu ile ilgisini anlayamadım. Verdiğiniz kanun metninde irtibat bürosunda çalışan personellerin stopaja tabi olmayacağı anlamını nasıl çıkarttınız merak ettim...
 
sanırım seda hn farklı bir şey anlatmak istiyor. yada sanırım konular karıştı.
 
Üst