Mükellef Açısından Bir Olay

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan champell59
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
C

champell59

Ziyaretçi
Sevgili Meslektaşlar,

Geçenlerde bir arkadaş benden bir konuda yardım istedi. Konu şu; arkadaşın kendisi esnaf 15 yıldır aynı meslek mensubu ile çalışıyor. Fakat 2003 ten sonra işler kesat gitmeye başlıyor. Meslek mensubuna ve diğer kişilere ödemelerde sıkıntı yaşıyor. Bu sene iflas bayrağını çekiyor. Meslek mensubuna 2.500 TL civarında borcu var. Bu borcu meslek mensubu ile anlaşarak yapılandırmak istiyor fakat Meslek mensubu buna yanaşmıyor, paranın hepsini getirmesini istiyor, dükkanın kapanışını vermiyor, boş beyanname vermekle tehdit ediyor.
Olay bundan ibaret. Burada mağdur olan yaptığı hizmetin karşılığını alamayan meslek mensubu tabiiki. Fakat arkadaş iyiniyetiyle senet yapmayı, borcu taksitlendirmeyi önermiş olduğu halde buna yanaşmayan yine meslek mensubu.
Bu konudaki görüşlerinizi yazabilirmisiniz. Meslek mensubunun böyle davranmaya hakkı var mı ?

Ynt: Mükellef Açısından Bir Olay

İki tarafında huyunu suyunu buradan bilemeyeceğimiz için yorumsuz.

Mükellefin 2.500 tl borcu var diyorsunuz ve senetle taksitli ödemeye yanaşıyorsa neden meslek mensubu zora koşuyor ki işi. Adam zaten iflas etmiş ve ödeyeceğini söylüyorsa bence kabul etmeli.

Bazen olur ki 1 kuruş bile alamıyoruz eyvallah demek zorunda kalıyoruz

Bana kalırsa meslek mensubunun yapacağını söylediği işlemlere (beyanname vermeme vb.) yetkisi bulunduğu gibi, uzlaşmaya çalışan bir mükellefe bu şekilde yaklaşması pek etik olmamış. Ne yapacak yani batmış adamdan canını isteyecek değil ya..

Bu durumda meslek mensubunun bağlı olduğu odadan mükellef yardım isteyebilir.

Burada kişilerin yaklaşımı önemli müşteri meslek mensubuna ne dedide böyle davranıyor. Ne insanlar insanın gözünün içine baka baka yalan söylüyor adamın canına tak etmişte olabilir. Ama uzlaşma her zaman en iyisidir.