Mükellefin Defterini İade Etmenin Doğru Yolu Nedir?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan DİDAR
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba,
Kriz vs nedenlerle tahsilat yapılamayan mükelleflerin artış göstermektedir.Gayrıfaal, işini bırakmış yada ödeme yapmayan mükellefler gereksiz yere zaman ve moral kaybına sebep olmaktadır.Bu mükelleflerle yolları ayırmanın en kısa ve doğru yolu nedir? Teşekkürler.

Ynt: mükellefin defterini iade etmenin doğru yolu nedir?

Öncelikle sözlü görüşün. Sizde kalmasında ısrarlı veya almayacaklarını söylerler ise noterden "Ödemelerinizi aksattığınız için x tarihinden itibaren sözleşmenizi tek taraflı fes ediyorum." şeklinde ihtar çekin.

Ynt: Mükellefin Defterini İade Etmenin Doğru Yolu Nedir?

Sevgili meslektaşım,

Meslek mensupları, muhasebesini ya da mali müşavirlik hizmetlerini yaptıkları müşterilerinin, muhasebe işini kendilerinden almaları durumunda, devir teslim tutanağı düzenleyerek bağlı bulundukları odalarına vermeleri gerekmektedir.
Bildirim mecburiyeti, SM, SMMM ve YMM?lerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ile zorunlu hale getirilmiştir. Bu durum, ?Meslek Mensuplarının Çalışma Usul ve Esasları? başlığı altında özetle; ?sözleşmenin feshiyle ilgili 26. maddesinde: ?Tarafların haklı nedenlerle veya karşılıklı rızaları ile aralarındaki sözleşmeyi her zaman feshedebilecekleri, bu takdirde alınmış olan defter ve belgelerin bir ay içinde ?devir teslim tutanağı? düzenlenmek suretiyle sahiplerine geri verileceği, devir teslimin gerçekleşmediği takdirde durumun meslek mensubu tarafından odaya bildirileceği? biçiminde hüküm altına alınmıştır.

Ancak, tüm yazılı ve sözlü hatta yukarıda meslektaşımızn önerdiği biçimde noter kanalıyla yapılan ihtara karşın devir teslim tutanağının gerçekleşmemesi ve müşterinin defterlerini almamsı durumunda defterlerin meslek mensubu tarafından ilgili vergi dairesine tutanakla teslim edilmesi gerekmektedir.

SMMM Gökhan Dede

Ynt: Mükellefin Defterini İade Etmenin Doğru Yolu Nedir?

Slm

Gökhan bey böyle yazıyor ama uygulama böyle değil vergi dairesine hiç defter götürdünüzmü bilmiyorum ama almıyorlar. Ben götürdüm hemde 4-5 defa farklı mükelleflerin.Ama üstünden uzun zaman geçti belki bazı şeyler değişmiştir.

Kolay gelsin