Mükellefin Mali Müşavire Ulaşamadığı Durumda İzlenmesi Gereken Yol ?

Üyelik
30 Kas 2013
Mesajlar
4
Konum
istanbul
sorun şöyle gelir vergisi mükellefi muhasebeciye ulaşamıyor 1 yılı aşkındır muhasebecinin beyanname verip vermediği belli değil ne evrak almaya ne muhasebe ücretini almaya geliyor ama yaşadığı kesin mükellefin muhasebeci değiştirmesi için izlemesi gereken yol nedir?
 
Meslek mensubu hasta olabilir tutuklu olabilir kayıtlı olduğu vergi dairesi ve meslek odası yakın çevresi komşuları diğer müşterileri vasıtası ile bilgilenmiş olabilir haberdar olabilir sormanızda fayda var.İşlerini takip eden personeli veya bir komşu meslek mesubu olabilir araştırmak lazım Acaba sadece sizin işinizmi aksadı veya kendi beyannamelerini veriyormu araştırmak lazım.Sizin açınızdan vergi dairesinden e-beyan sözleşmesini iptal etmek meslek mensubunun verdiği beyannameler listesinden çıkmak için şifre alınız sözleşmenizi İptal ederek yeni bir meslek mensubu ile sözleşme yapar verilmeyen beyannameleriniz varsa öğrenebilir borç sorgulaması yaparak beyan edilip ödenmeyen borcunuz varsa öğrenebilirsiniz.Çok beklemişsiniz meslek mensubu sizin onayınız olmadan belgeler olmadan işlem yapmaz yapamaz belgelerinizi vermek için aramanız lazımdı meslek mensubu müşteriye karşı sorumlu hizmet alamamış olmanız maalesef beyanname verilmeme cezalarını önlemiyor.Vergi daireniz beyana çağrı yazısı çıkarmadı ise pişmanlıkla verdirerek az ceza ile kurtulma şansınız vardır.Geçmiş olsun.Umarım meslekdaşım sağ ve sihhattadir.
 
sorun şöyle gelir vergisi mükellefi muhasebeciye ulaşamıyor 1 yılı aşkındır muhasebecinin beyanname verip vermediği belli değil ne evrak almaya ne muhasebe ücretini almaya geliyor ama yaşadığı kesin mükellefin muhasebeci değiştirmesi için izlemesi gereken yol nedir?

Günaydın;

Öncelikle bu bana biraz zorlama bir soru gibi geldi. Bir yılı aşkın süredir evrak almaya gelmeyen bir insanın beyanname vermediği aşikar değil midir? Bu insanın telefonu, adresi, bürosu vardır, bir senedir, aranmaz mı? gidilip bakılmaz mı? Herşeyi geçtim bu insani vazifemiz değil midir? Yaşadığı kesin sözünüz ise iç acıtıcı.! Bence kendisine ulaşın ve akibetini öğrenin, sonrasında ise sözleşmeniz de neler yapmanız gerektiği zaten yazılıdır...!
 
Sayın Hasan ER verdiğiniz somut bilgiler için teşekkür ederim mali müşavir sağ ve sıhhatte...Farklı yerlerden ulaştığım bilgilerde verdiğiniz bilgilere yakın...

Sayın Candostum ben burada konuyu özetledim mesajda yazmadığım bilgiler var.burada dramatik bir hayat hikayesi anlatmadım iç acıtıcı bir durum yok ortada.Yaşadığı kesin dedim çünkü ölüm halinde değişkenlik gösterebilecek durumlar olduğu için cevap verecek arkadaşlar yanlış yorumlamasın diye.Buradaki mevzu mali müşavirin ilgisizliği ve mükellefin bilinçsizliğinden doğan bir durumdur.Malesef her meslek mensubu sandığınız gibi sütten çıkma ak kaşık değil görevini layıkıyla yapmayan mali müşavirlerde var sizde karşılaşmışsınızdır illaki.Konuya alakasız yerlerden bakmaya gerek yok.Teşekkür ederim.

Sayın Day-Dream bahsettiğim konu mükellefin açılışından beri devam eden bir durum yani 1-1 buçuk yıllık bir mükellefiyeti var açılıştan beri ne ücret ne evrak alınmaya gelinmiş.
 
Durum o kadar masum değil muhasebeciyi de topyekün suçlu ilan etmek de haksızlık.. bir yıldır uğramıyor beyanname verilmiyorsa önce mükellefi düşünmek gerekir. kendisi vergi vermeye gönülsüz sorumluluk bilincinde olmayan kul hakkını yemeyi seven biri olmalı aksi halde her ay(genel itibariyle) kdv beyannamesinin verileceğini üç aylık beyanname verileceğini maliyet ve karlılık hesabını bilen ticaret erbabı bilir. Bu durumda muhasebecisini bulur ve kardeşim hesabını sorar .. (Şayet beyanname verilmemişse geçmiş olsun mükellefe maliyenin muhatabı mükelleftir.) Sonraki suçlu muhasebecidir. Sözleşmeye uymama görev ve sorumluluklarını yerine getirmemiştir. Muhasebecisini değiştirmeli odasına şikayet etmeli ve karışlaştığı cezaların rucü hakkını kullanarak adli işlemlere başlamalıdır. Geçmişler olsun .
 
sayın samsunmaliye zaten söylemek istediğim topyekün mali müşaviri suçlamak değil mali müşavirin ilgisizliği ve MÜKELLEFİN BİLİNÇSİZLİĞİ olarak belirttim ticaret yapıyor fakat erbabı olamamış henüz.
 
Smmm mesleği toplumda değerini bulamamış bir meslektir. Avukatlarla işi olan bilhassa ağır ceza davalarında nerden nerden bulup avukata ödeme yapıyor bazı müşterilerimiz ise sağolsunlar meslek mensubunu en son ödeme yapılacaklar grubuna dahil ediyorlar .Gecinecek para kazanamayan meslek mensubu mecburen daha fazla iş yapmaya çalışıyor büroları ödeme yapan müşteriler sırtlıyor düzenli ödeme yapmayan müşterile arada geçiniyor ödemeyeni bıraksa mevcutlara daha faydalı olacak hobilerine sevdiklerine zaman ayırabilecektir her meslek mensubnun hobisi olmalı dinlenmeye fırsat yaratmalıdır sayın müşterilerin ne işleri ne paraları biter ancak ötelersen biter .20 yıl önceden alamadığımız sildiğimiz alacaklar var her şeye para bulanlar bize geldimi tıss oluyorlar.Oysa meslek mensubu ücretlerini zamanında tam olarak alsa daha az müşteri ile çalışmakla iktifa edecek saldırgan olmayacak yaptığı işler daha düzgün çıkacak yardımcı personel çalıştırabilecektir.Ödeme yapmayan sayın müşterilerde başka yere gidince bu işin ödemesiz yapılmadığını anlayacak ya ödeyip hizmet alacak yada eksik hizmetler nedeni ile işletmelerin ortağı olan idareden gelecek cezalara katlanacaktır.Genelde ceza gelenler işi bozulan düzeni bozulan mükelleflerde oluyor işini takip eden mükellefler işlerini yürütüyorlar.Sağlık sorunları olduğunda yetişmiş eleman işleri götürebilecektir.Yalnız çalışan meslek mensupları açısından hizmet her zaman sıkıntılıdır hasta olmaya şehir dışına gitmeye hakkı yoktur müşteri aradığında bulmak işinin görülmesini ister personel aynı bilgileride versede illede büro sorumlusundan hizmet alarak ikna olur.Yıllar önce Almanyadan izine gelen bir arkadaşı bir öğleden sonra bir etkinliğe balık tutmaya götürmüştüm arayıpta bulamayan bir müşteri alaylı bir şekilde bu günü hatırlatmaya devam ediyordu. Hizmet değerlenmemekte müşteri açısından ne yaptı 3 fatura işledi bu kadar para olurma diye değerlendirilmektedir.Oysa meslek mensubu müşterinin haberi olmadan da onu düşünür
işlemlerini günü gününe yapmaya devam eder.Bazen acaba pamukmu satsa idim diye düşünürüm hacimli maldır göz doldurur.Meslek oturarak masa başında yapılan bir iş olduğu için meslek mesupları genelde kalp damar diyabet kireçleme ve fazla kilo gibi problemlerle karşılaşır.Meslek mensubu uzun süre hasta olursa ameliyat olursa bürosu dağılır işi görülmeyen müşteri mecburen gider duruma göre personeli veya yakın meslek mensupları yardımlar ama nereye kadar her kesin yapacağı günlük işleri var.Mart ayında bypass olmak zorunda olan arkadaşlarımız var şeker nedeni ile gözünü kaybeden neden ben diye ruhsal çöküntüye uğrayan arkadaşlar var önce sağlık ve huzur olması gerektiğinden borlu ise yatırımları varsa hayatı allak bullak olmaktadır.Bu mahsurlar göz önüne alarak iyi anlaşan 2-3-4-5-6( ne kadar çok olursa iyidir ) meslek mensubunun bir arada çalışmasını çevremde ve formlarda işlememe rağmen arkadaşlarımız nedense paylaşmayı sevmiyor ve işbirliği olmuyor.Halbuki birlikte çalışılsa daha güçlü olunur işi olan hasta olan rahat gidebilir ihtisaslaşma olur iş bölümü olur müşteri ile direk muhatap olunmayacağı için tahsilat düzelir saygı görürüz. Kdv nin yarın son günü gece bir telefon uzak bir şehirde amcan terki hayat etmiş hızla gitmek lazım e yapılacak kdv ler var personel yoksa düşünün o meslek mensubu ne hale gelir her halde biraz daha yaşlanır.Meslek sorunlarını konuşarak irdelemek lazım ne dersiniz arkadaşlar.İyi çalışmalar.
 
Hasan Bey, meslek ile alakalı iyi bir yaklaşımla genel ve derin sorunlardan bahsetmişsiniz burada konuyla alakalı ne ile ilişkilendirdiğinizi anlayamadım ama ben kendi adıma birşeyler söyleyeyim.Kendimi meslekten sayacak kadar görmüyorum yolun çok başındayım yaşım 24 ve yaklaşık 3 yıllık bir büro tecrübem var ama faks fotokopi ile başlamadım işe biraz daha dolu çalışıyorum tabi ücretten büyük oranda feragat ederek..meslek sorunları ile konuşacak bilgi ve tecrübem donanımım yok.forumda da yeniyim ilk mesajım bu soruya gelen cevaplar bir çözüm,yapıcı, fikir alışverişi, sohbet ortamı yaratacak şekilde değil eleştirisel yaklaşımlar oldu.(mükkellef niye arayıp sormamış suç muhasebecide değil, geçmiş olsun gibi ) burada bir suçlu aranmıyor zaten bu zamana kadar ne yapılmadığı değil bundan sonra ne yapılması gerektiğiydi benim sorum ? bu mükellef benimde hizmet aldığım mükellefiyet adına bilinçsiz genç bir tanıdık bu konuyu bana danıştı bende bilgi adına öğrenmeye çalışıyorum...burada üstadların daha yapıcı yaklaşımlarla yanıt vermesi gerekir dediğiniz gibi konuşarak...
 
Haklısın ama çok doluyuz sende bizi anla :) Yoksa söylediklerin düşüncelerin çok güzel ama Hasan Üstad o kadar güzel yazmış ki
 
Üst