Öncelikle müşterinizin fiyat elastikliği o müşterinin müşterilerinin fiyat elastikliğinin bir faktörüdür, buna katılıyorum ancak öyle basitçe toplayıp bölerek aradaki ilişkiyi formülüze edemezsiniz.
Ayrıca müşteriniz özelinde onların şirket içi bilgilerine erişmeden bu doğru bir hesaplama yapamazsınız ancak çalıştığı sektörün fiyat elastikliğini bulup (Türkiye genelinde vs) bu veri ışığında karar alabilirsiniz.
Bunun dışında fiyat elastikliği istatistiksel bir sonuçtur ve örneklemden ve örneğin bulunduğu şartlardan etkilenir. Dar bir örneklem ile bir sonuca varamayabilirsiniz ama yine size yol gösterebilir. Dikkat etmeniz gereken sonuca olduğundan fazla anlam yüklememeniz ve mantıksal olarak açıklayamadığınız istatistiği kullanmamanızdır.
Sezonsallık sonucu etkiler, fiyatınızın piyasanın altında / üstünde olması sonucu etkiler, hizmet sektöründe satılan her hizmetin birbirinden farklı olması sonucu etkiler, özellikli durumlar sonucu etkiler, vs.
Örneğin futbolda bir analiz yaptınız ve uzaktan çekilen her 15 şutta gol olduğunu farkettiniz. Takımınıza giderek maçta devamlı uzaktan şut çekmelerini isterseniz hezimete uğrarsınız, muhtemelen hiç gol atamazsınız. Ama detayına inerek hangi bölgelerden atılan şutların daha efektif olduklarını çıkarabilirsiniz, daha detaya inip şut çekilirken şut çekenin önü açık mıymış, kaleyi nasıl bir pozisyondan görüyormuş, perdeleme yaparak defans ve/veya kalecinin önü kapatılmış mı, kaleci pozisyon olarak tam kale çizgisi üzerinde miymiş yoksa ileride miymiş, defans bloğu yerinde miymiş, şut yerden mi havadan mı çekilmiş, falso vb kriterlere kadar inerek hangi pozisyonlarda şut çekmelerinin daha iyi olacağı konusunda futbolcularınıza yetenekleri doğrultusunda telkinde bulunabilirsiniz. Özet olarak önce rakamım neden oluştuğunu analiz edip, olayın mantığını anlayıp, sonra diğer bilgiler ile birleştirmeniz gerekir. Sadece bir veri üzerinden karar almak/almaya çalışmak fayda sağlamaz.