Müstahsilden alımlarda kesinti

Üyelik
27 Tem 2005
Mesajlar
72
Merhabalar,

Halde dükkanı olan bir şirket daha çok kendi nam ve hesabına mal alım ve satımı yapmaktadır. Müstahsillerden de çok miktarda alım yapmaktadır. Müstahsillerden yapılan alımları Ticaret borsasına tescil ettirmiyoruz.Daha önce %4 kesinti yapılmakta iken yayınlanan bir tebliğ üzerine %2 kesinti yapmaya başladık. Tebliğin içeriği hallerde yapılan alımlar ticaret borsasına tescil ettirilmiş gibi sayılır denilmekteydi. Fakat ikileme düştük acaba tebliğ müstahsillerin hallerde yaptığı teslimlerimi kasdediyor. Biz müstahsilin ayağına gidip orada alım yapıyoruz. Aacaba Müstahsilin ayağına gidip bağından, bahçesinden yapılan alımlarda halde kurulu bir işletme de satılıyorsa (ticaret borsasına tescil olmadığı halde) ticaret borsasına tescil ettirilmiş gibi işlem görür mü? stopaj kesintisi açısından.
Yani bu durumda ticaret borsasına tescil ettirmediğimiz alımları halde faaliyet gören işyerimizde %2 mi yoksa %4 kesinti yaparak mı almamız gerekir. Cevaplarınız için şimdiden Teşekkürler.
 
Ynt: Müstahsilden alımlarda kesinti

tebliğ numarasını verebilirmisiniz uygulamada % 2 yapanda var % 4 yapanda .yeni bir firma için borsaya tescil işlemi yaptırmayı düşünüyorum.
 
Ynt: Müstahsilden alımlarda kesinti

formda bu konu ile yazı var.Arama motorundan arayıp bir bakın olmazsa formda görüşürüz
 
Ynt: Müstahsilden alımlarda kesinti

188 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

Resmi Gazete Sayısı 22405
Resmi Gazete Tarihi 15/09/1995
Kapsam

02.06.1995 tarihli ve 22301 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4108 sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin 10, 11 ve 13 numaralı bentleri değiştirilmiş, aynı maddenin beşinci fıkrasında yapılan değişikliklerde 11 ve 13 numaralı bentlerinde yer alan tevkifat oranlarının farklılaştırılabilmesine ilişkin olarak Bakanlar Kuruluna yetki verilmiştir.
Öte yandan, 06.09.1995 tarihli ve 22396 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 95/7137 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin değişik 10, 11 ve 13 numaralı bentlerinde yer alan tevkifat oranları, 01.08.1995 tarihinden geçerli olmak üzere yeniden belirlenmiştir:

Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin değişik 10, 11 ve 13 numaralı bentlerinde yer alan ve 95/7137 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01.08.1995 tarihinden geçerli olmak üzere yeniden belirlenen tevkifat oranları konusunda aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.


2. ZİRAİ ÜRÜN BEDELLERİ İLE ZİRAİ FAALiYET KAPSAMINDA İFA EDİLEN HİZMET BEDELLERİ ÜZERİNDEN YAPILACAK VERGİ TEVKİFATI :

Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin l1 numaralı bendinde 4108 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle, çiftçilerden satın alınan zirai ürün bedelleri üzerinden yapılan vergi tevkifatı aynen korunmuş, buna ilave olarak zirai faaliyet kapsamında ifa edilen hizmetler için yapılan ödemeler de tevkifat kapsamına alınmıştır.

Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin 11 numaralı bendinde yer alan ödemeler üzerinden yapılacak olan ve 95/7137 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen tevkifat oranları aşağıda açıklanmıştır.

a) Zirai Ürün Bedelleri Üzerinden Yapılacak Gelir Vergisi Tevkifatı:

95/7137 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile zirai ürün bedelleri üzerinden yapılan gelir vergisi tevkifat oranlarında 93/5148 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen oranlara göre bir değişiklik yapılmamıştır.
Buna göre:

aa) Ticaret Borsalarında Tescil Ettirilerek Satın Alınan Zirai Ürün Bedellerinden Yapılacak Gelir Vergisi Tevkifatı:

Ticaret borsalarında tescil ettirilerek satın alınan zirai ürünlerin bedelleri üzerinden,

_ Hayvanlar ve bunların ürünleri ile kara ve su avcılığı ürünleri için % 1,
_ Diğer zirai ürünler için % 2,

oranında, eskiden olduğu gibi tevkifat yapılacaktır.

ab) Toptancı Hallerinde Satılan Yaş Sebze ve Meyvelerin Alış Bedelleri Üzerinden Yapılacak Gelir Vergisi Tevkifatı:

552 Sayılı Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 18 inci maddesine göre, toptancı hallerinde satılan zirai ürün bedelleri üzerinden yapılacak gelir vergisi tevkifatında, ticaret borsalarında tescil ettirilerek alınıp-satılan zirai ürünlere ait oranların uygulanacağı hükme bağlanmıştır."

Bu hüküm uyarınca, toptancı hallerinde satın alınan zirai ürünlerin bedelleri üzerinden de yukarıda ("aa" bölümünde) belirtilen vergi oranlarına göre vergi tevkifatı yapılacaktır.

ac) Ticaret Borsalarında Tescil Ettirilmeksizin ve Toptancı Halleri Dışında Satın Alınan Zirai Ürün Bedelleri Üzerinden Yapılacak Gelir Vergisi Tevkifatı:

Ticaret Borsalarında tescil ettirilmeksizin satın alınan zirai ürün bedelleri üzerinden yapılacak gelir vergisi tevkifat oranlarında da 95/7137 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bir değişiklik yapılmamış ve daha önceki oranlar aynen korunmuştur.

Buna göre, ticaret borsalarında tescil ettirilmeksizin alınıp-satılan zirai ürün bedelleri ile toptancı halleri dışında kalan yerlerde satın alınan zirai ürün bedelleri üzerinden,

_ Hayvanlar ve bunların ürünleri ile kara ve su avcılığı ürünleri için % 2,

_ Diğer zirai ürünler için % 4,

oranında, vergi tevkifatı yapılacaktır,

ad) Zirai Ürün Bedelleri Üzerinden Yapılan Vergi Tevkifatı İle İlgili 164 ve 185 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğlerinde Yer Alan Açıklamalar:

Zirai ürün bedelleri üzerinden yapılacak gelir vergisi tevkifatı ile ilgili olarak daha önce çıkartılan (15.09.1990 gün ve 20636 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan) 164 seri no.lu, (13.07.1995 gün ve 22342 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan) 185 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğlerinde yer alan açıklamalara göre işlem yapılacaktır.
 

Benzer konular

Üst