fonradar

Müteahitin Kendine Fatura Kesmesi

stajer611

Katkı Sunan Üye
Üyelik
24 Ağu 2012
Mesajlar
261
Konum
ANKARA
Merhaba
Kendi arsası üzerine 5 daire 1 dükkan inşa eden bir şahıs dükkanı satacağından müteahitlik faaliyeti açılarak mükellef olmuştur. Bina bitmiş dükkanı satmış 5 daire yi ise kiraya verecek. Mükellefiyeti yine müteahitlik olarak devam etmek istiyor. Bu durumda kendine kalacak 5 daire için 2 yol var.
1-Aktife alarak kiraya vermesi ve her ay kira faturası keserek KDV sini vs. ödemesi gerek. Fakat mükellef her ay kira faturası kesip KDV ödemek ile uğraşmak istemiyor.

2. Kendi adına fatura keserek kira gelirleri için GMSI kira geliri beyan etmek. BU yöntem daha kolay bir yöntem olarak tercih ediliyor.
Sormak isteiğim 2. yöntemde kendi adına maliyet bedeli üzerinden fatura edilmesimi gerekir. Bazı görüşlerde %5 kar koyularak kesilmesi gerekiyor. %5 kar koyularak kendine kesmesi yanlış değilmi sonuçta burada bir kar yok... Tabiki yarın bunları 2-4 yıl sonra satarsa gider pusulası ile işletmeye dahil edip üzerine kar koyup satarak fatura düzenlemesi gerekir.

Kısaca kendine fatura ederken direkt yapılan maliyet bedeli üzerinen fatura edilmesinde sakınca olur mu? Teşekkürler.
 
Kendine kalacak olan 5 daireyi 3.şahıslara satması durumunda hangi fiyattan satacaksa kendisine de o fiyattan satış göstermesi gerekir (emsal değer).
 
Kendine satışta kar amacı yok ki.... 3. şahıslara yapılacak satış gibi vergilenmesi yanlış olmaz mı?.
Söyleki 80.000 tl ye mal ettik 120.000,00 tl ye kednimize kestik faurasını 40.000, tl kar. Aradan 2-4 yıl geçti müşteri çıktı aynı anda 2 yada 3 adetini bir kerede sattık. Bu satış ticari faaliyet olarak değerlendirileceği için ya yeniden mükellef olacak. Yada devam ediyorsa mükellefiyeti gider pusulası ile işletmeye dahil edilip üzerine kar koyulup satılacak. Bu durumda 2 defa kar etmiş ve vergi verilmiş olunmaz mı. Teşekkürler.
 

Benzer konular

Üst