fonradar

Müteahitlik Faaliyeti Daire satışları Hesap İşleyişi

stajer311

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 May 2006
Mesajlar
318
Merhaba

Bir müteahit 2 yıl sonra bitmek kaydı ile sözleşme yaparak başkasına ait arsa üzerine kat karşılığı daire yapıp satacak.

Toplamda 16 tane olan dairenin 10 tanesi müteahiite kalacak 6 tanesi arsa sahibine

1-Tekdüzen hesap planında genel olarak hangi hesaplar kullanılması gerekecek.?

2-Arsa sahibine kalacak olan 6 dairenin satışı yapıldığında vergilendirilmesi nasıl olacak. Daireler tamamen bittiğinde mi vergilendirme olacak.

3-Müteahite kalan daireler yıllara yagın olduğu için bittiği yıl mı vergilenmesi gerekiyor.

4-Müteahite kalan dairelerin satışı için alınan bir kısım paralar bankaya yatırılıp Avans niteliğinde üzerine ......daireye ait avans ödemesidir şeklinde yazılması yeterli olu mu?


5- Daireler bitmeden 1 dairenin faturası kesilirse bu fatura KDV beyanına dahil edilip geçici vergiye dahil edilmemesi mi gerekir? Bunun için 350 hesaba mı aktarılması gerekir.

Bu konuda yardımcı olrusanız memnun olurum. Teşekkürler.
 
Ynt: Müteahitlik Faaliyeti Daire satışları Hesap İşleyişi

Bir kere ortada bir YYİO yok, YYİO'nun unsurlarından hiç biri de yok, birden çok yıla sirayet eden her inşaat işi YYİO değildir. Sizin yapacağınız iş kat karşılığı arsa işi.

1-Kullanmanız gereken hesaplar 150,151,152,600,620,340 gibi hesaplar olacak.

2-Arsa sahibine daireler satılmayacak arsanın karşılığı olarak devredilecek. Arsa sahibi size arsayı devrederken, ayrıca 6 daire inşaat bitiminde arsa sahibine devredilirken emsal bedel üzerinden KDV hesaplayacaksınız.

3-Daha önce söylediğim gibi YYİO değil.

4-Müteaahit satacağı 10 daire için inşaat devam ederken avans niteliğinde ön tahsilat yaparsa, bankaya yatan tutarları 340'a kayıt edersiniz.

5-KDV Kanunu md.10/b'ye göre teslimin yapılmasından önce fatura kesilmesi KDV açısından vergiyi doğuran olaydır. Bu durumda satış bedeli üzerinden KDV hesaplanması gerekir, ancak ticari kazanca eklemek için inşaatın bitip mülkiyetin devrini veya konutun alıcının fiili tasarrufuna bırakılmasını beklemek gerekir.

6-YYİO olduğu için 350 yok, yalnız erken ödenecek kdv için 340/391 kaydı yapılmalı.
 
Ynt: Müteahitlik Faaliyeti Daire satışları Hesap İşleyişi

Cevaplarınız için teşekkür ederim.

2. sorumda şunu anlatmak istemiştim.

Arsa karşılığı olarak arsa sahibine devredilen daireleri arsa sahibi sattığında, arsa sahibi nasıl vergilendirmesi gerekir?Bunun için vermesi gereken beyanname vb. nasıl olmalıdır.
Teşekkürler.
 
Ynt: Müteahitlik Faaliyeti Daire satışları Hesap İşleyişi

Rica ederim.

Arsa sahibi tarafından alınan daireler beş yıl geçmeden satılırsa GVK mük.md.80/6 uyarınca değer artış kazancı olarak değerlendirilecektir. Tabi burada önemli olan mükellefin bu işi devamlılık ve ticari organizasyon unsurlarını taşıyacak şekilde yapmaması. Örneğin her yıl 1-2 arsa alıp kat karşılığı müteaahitlere veriyorsa burada bir devamlılıktan söz etmek gerekecek ve elde edilen kazanç ticari kazanç olacaktır, aksi halde daha önce de belirttiğim gibi değer artış kazancı.
 

Benzer konular

Üst