nasıl denetçi olunur?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan wind_83
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
merhaba arkadaşlar,ben ilerde denetçi olmak istiyorum,bunun için ne yapmalıyım,nasıl bir yol izlemeliyim,söyleyeyebilir misiniz?

denetçi

Merhaba Sayın Wind,

Turmob'un 20.21.4.2006 tarihinde düzenlediği muhasebe forumda buna benzer bir soru sorulmuştu... soruyu belki de siz sormuş olabilirsiniz... Neyse, Orda da işin uzmanının ifade ettiği gibi, bağamsız denetim firmaların web sitelerine girip ordan form doldurmak...staj yapmak...en sağlıklısı bu... Veya bir YMM firmasında......

Kolay gelsin....

malesef...

gidemedim malesef,keşke gitme imkanım olsaydı ama o zaman çalışıyodum ve izin alamadım,denetim firmalarına girmek çok zor ama,hele deneyim olmadan girmek daha da zor,ben hemen hemen hepsine sitelerinden ulaşmaya çalıştım,ama hiç bir haber çıkmadı,ilerde denetçi olmayı istiyorum,ama bunun için tam olarak ne yapmam gerekiyo bilmiyorum,ne güzel,umarım herşey herkesin istediği gibi olur...

denetçi olmak için bir bağımsız denetim firmasında 3 yıl çalışmış olmak gerekli diye biliyorum,ama bu firma spk ya kayıtlı olmalı mı illa ya da bir ymm nin yanında staj yaparsak,o ymm 3 yıl sonra bize denetçi ünvanını verebiliyomu,bu konuda hiç bilgisi olan yok mu?

wind_83' Alıntı:
denetçi olmak için bir bağımsız denetim firmasında 3 yıl çalışmış olmak gerekli diye biliyorum,ama bu firma spk ya kayıtlı olmalı mı illa ya da bir ymm nin yanında staj yaparsak,o ymm 3 yıl sonra bize denetçi ünvanını verebiliyomu,bu konuda hiç bilgisi olan yok mu?

Merhaba,
denetçi ünvanı çok subjektif bir kavramdır. Kimlere denetçi denir kimlere denetçi denmez yasalarda mevcut değildir. Ama genel itibariyle Meslek kanununu referans alırsak YMM ve SMMM'ler denetim işi yapabilmektedirler.
SPK mevzuatında ise sadece 4 yıllık bir (adı geçen bölümler) fakülte bitirmek yeterlidir.
Bunlar dışında patronların sana vereceği denetçi ünvanıda olabilir.