fonradar

Nazımın Hesapları

tanca

Katkı Sunan Üye
Üyelik
12 Şub 2006
Mesajlar
747
Konum
istanbul
şirket müşterilerden aldığı çekleri bankaya blokeye veriyor herşey normal işleniyor ancak ahbap çacuş onbaşı ilişkisine dayanarakdan dayıoğlu ve emmioğullarından çok yüksek miktarda hatır çeki alıyorlar ve her iki tarafda muhasebesine kesinlikle işlemiyor bu çekleri ve bizim firma bankaya veriyor vadesi gelmedende iade alıp yenisiyle değiştiriyor şimdi öğrenmek istediğin bormal çeklerle birlikde bankaya verilen bu hatır çeklerini 900 nazım hesaplarında mı işlemek lazım normalde şu kayıtları yapıyorduk

1-çek geldi 101 portföy b 120 a
2-bankaya verdik 101 a bankası teminat b 101 portföy a
3-banka çek hesabına geçti 102 çek hesabı b 101 teminat a
4-normal hesaba geçti 102 tl hesabı b 102 çek hesabı a

bu kayıtlar normal yapılan kayıtlar gerçi hatıra çekleri kayda girmeyecek hep iade olacak ama sonuçda 101 de bankaya verilenlerde görünüyor banka kayıtlara giriyor tam olarak nasıl kayıt etmemiz lazım bu çekleri acaba
 
bu kayıtlar normal yapılan kayıtlar gerçi hatıra çekleri kayda girmeyecek hep iade olacak ama sonuçda 101 de bankaya verilenlerde görünüyor banka kayıtlara giriyor tam olarak nasıl kayıt etmemiz lazım bu çekleri acaba
Bu çekler adından da belli olduğu gibi hatırası vardır. Kimseye verilmez saklanır.
 
Firma sahibi dışarıdan alıp kayıtlarına girmediği çeki cirolasın firmaya versin firma da cirolasın bankaya versin 101 portföydeki çekler hesabına ortaklar hesabını çalıştırarak atsın.
 
1-Karşı firma size hatır çeki verdiğinde

930 TEMİNAT ALINAN KIYMETLER 250.000
930.00 Teminat Alınan Ticari Senetler
931 TEMİNAT KIYMET VERENLER 250.000
931.00 X Ltd. Şti.
2-Bu çeki bankaya bloke hesabına teminata verdiğinizde bankadın çek hesabında görüleceği için

101 01 002 A Bankası teminat hesabı 250.000
930.00 Teminat Alınan Ticari Senetler 250.000
 
1-Karşı firma size hatır çeki verdiğinde

930 TEMİNAT ALINAN KIYMETLER 250.000
930.00 Teminat Alınan Ticari Senetler
931 TEMİNAT KIYMET VERENLER 250.000
931.00 X Ltd. Şti.
2-Bu çeki bankaya bloke hesabına teminata verdiğinizde bankadın çek hesabında görüleceği için

101 01 002 A Bankası teminat hesabı 250.000
930.00 Teminat Alınan Ticari Senetler 250.000



burda bir yanlışlık var. Nazım hesaplar hiç bir zaman gerçek hesaplarla karşılaşmaz.
 
Peki şirket hatır çeklerini almış bankaya vermiş banka extresinde görünüyor bu durumda 101 teminattaki çeklere bu hesabı virmanlamazsa nasıl olacak bu iş?
 
1-Muhasebe kayıtlarında " hatır çeki, hatır senedi "diye bir kavram yoktur.
2-Çek , senet, poliçe, vardır.
3-Hatır çeki veya senedi teoride adı pek geçmeyen ama uygulamada çok rasladığımız bir olaydır
4-Hatır çeki de alınsa yapılacak kayır normal çek gibidir
5-Nazım hesaplar daima kendi aralarında çalışan kayıtlardır.
6-Hatır çeki veya senedi normal kayda alınır, ayrıca nazım kaydı da yapılır. Ancak kendi içinde karşılaşır.
 
Bu söyledikleriniz doğru ancak soruya bakarsak hatır çekini muhasebeye işlemiyorlar 336 ile alakası yok ve bankaya veriyorlar 101 bankadaki teminatlarda görünüyor ve vadesi dolmadan geri iade alıp yenisiyle değiştiriyorlar 101 için nazım hesapları yerine 336 mı kullanılmalı zira kaşı tarafın kaydında görünmüyor ve alan firma borçlu gibi görünecek 320 de carisi olan firmaların 336 da görünmesi sıkıntı çıkartmaz mı
 
Sayın Arkadaşlar,

Piyasa tabiriyle hatır çekleri en çok problem olan işlemlerin başında geliyor, ve yeni çek yasaları ve MASAK'a göre çeklerin dolaşımı kayıt altında tutuluyor. Ticaretin konusu olmayan bu tür çeklerin uygun olmayan bir şekilde ekonomik yapının içine alınması ( verip alma işlemlerinin kaydı yokken bankaya verirken yapılma zorunluluğu) yine MASAK tarafından ciddi takibe alınabilir bir durum. Taraflardan birinin hatta ikisinin de ikrazatçılık ve daha ağır suçlarla suçlanması da ayrı.

Tabi hatır çekleri olduğu ( ve anlatımdan da ticari faaliyetle hiç ilgisi olmadığı varsayımıyla ) 101 hesap kullanılsa dahi 320 ve 336 hesaplar da olamaz, 131/331 hesaplarda. Çek bankaya ibraz edildiğine göre 900 hesaplarda takibi de doğru değil. Bu tür durumlar için önerim ve tavsiyem "126. Verilen Depozito Ve Teminatlar" veya "226. Verilen Depozito Ve Teminatlar" ve diğer taraf için de "326. Alınan Depozito Ve Teminatlar" veya "426. Alınan Depozito Ve Teminatlar" olmalıdır. Doğrudan alışverişin konusu olmasa da alınan ve verilen teminat olarak düşünülmesi daha bir doğru olabilir. Bilindiği gibi çek hesaplarında kayıtlı bulunan belgeler daha önce "çek kayıt defterlerine" yazılıyordu defter zorunluluğu kalktı ancak çek bordrosu düzenlenmesi ve bu bordroda çekin tüm ayrıntılarının (ciro dahil) kayıt altında tutulması zorunlu oldu. Bu arıntıları çeki bankaya vermek üzere kaydetmek ve gerektiğinde ibraz etmek zorunluluğunda bulunduğunuzdan çekin hareketiyle ilgili herkesin başının derde de girme ihtimalini gözönünde bulundurmanızı hatırlatırım.
 
Depozito teminat hesaplarının kullanılması makuldür. Çünkü bir inceleme olursa ticari faaliyetle ilgisi olmayan bir çekin/senedin alınmasının nedeni izah edilemez.


Bir nokta daha hatır çekleri/senetleri genelde cirolu olmaz. Çünkü işin içeriği zaten ticari değil, cirolar varsa ticari dolaşıma girmiş gerçek bir kıymetli evrak söz konusu olur zaten.

Bu tip hatır çekleri doğrudan keşideci ve lehdar arasında oluyor .
 
126-326 son derece mantıklı görünüyor peki firma alıcılarla sözleşme anlaşma yapsa yurtdışından sizin için mal getiriyorum sizde bana teminata verin bu çekleri dese teminata aldığı çekleri de bankaya takasa verse sanırım en mantıklısı bu olur.
 
Çek veya senet bir "ödeme aracı" bu ödemenin bir ticari faaliyet karşılığı olması olağan durumdur. Satılan bir mal veya hizmet karşlığı olursa zaten sözleşmeye bile gerek yok. Hatır çeki değildir.
Söyledğiniz yol bence de en uygunudur.
 
Üst