Ne yapmam gerekir

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sezgin34
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
merhabalar çalışmış olduğum şirkete asgari geçim indirimi ödemelerimi, yıllık ücretli izin paramı, vede maaşımı alamıyorum diye ihtarname çektim ve 3 gün içinde ödenmesini talep ettim, ihtarnamenin son günü muhasebe departmanından aradılar siz ihtarnamenizi geri çekin bizde alacaklarınızı hesaplayalım size birgün verelim ve o gün ödeyelim dediler bende hayır ödemelerimi yapın bende aldığıma dair belge vereyim dedim yoksa mahkemeye başvurucağımı söyledim telefonu kapattılar, bende bir şirket yetkilisi arkadası (patronun yeğeni) arayıp ben mahkemelerle uğraşmak istemiyorum sizde boşuna uğraşmayın benim çıkışımı verin tüm haklarımı ödeyin konu uzamadan kapansın dedim,arkadaş bana patronla görüşeceğini söyleyip beni haberdar edeceğini söyledi ve sonrasında arayıp tamam şirkete git muhasebe departmanından çıkış işlemlerini yaptır dediler. 3 gün boyunca şirkete gitmeme rağmen ve hergün aramama rağmen beni yarın halledicez çıkış işlemlerinizi diye oyalayıp durdular ve dün tekrar şirketi aradım ve bana çıkış işlemlerimin yapılmayacağını işe devam etmemin gerektiğini söylediler. bende sözlerine itimat ettiğimden dolayı işten çıkışım verildi diye işyerine gitmemiştim ve bugün öğrendimki beni yarın yarın diye oyaladıkları günler işe gelmediğim için tutanak tutmuşlar ve bu arada ihtarnamenin tebliğ tarihinden 4 gün sonra maaş hesabıma sigortaya gösterilen tutar kadar maaş ödemesi yapmışlar şimdi ne yapmam gerekir acaba

Ynt: ne yapmam gerekir

ihtarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 4 gün sonra demisiniz. bahsettiğiniz ihtarname sizin gönderdiğiniz ihtarnamemi, onların gönderdiği ihtarname mi. sizden işe gelmediğiniz için mazeret bildirmenizi istediler mi. Devamsızlık nedeniyle işten çıkarmanın uzun prosedürleri vardır. Bunlar yerine getirilmediyse mahkeme yoluyla haklarınızı kesinlikle alırsınız, işe iade de 4 aylık tazminat vs bunların içinde

Ynt: Ne yapmam gerekir

verdiğiniz bilgiler için tşk ederim ben gecen hafta pts günü noter aracılığı ile ihtarname çektim ve ertesi gün salı günü ellerine ulaştı perşembe günü beni aradılar siz ihtarnamenizi geri çekin bizde birgün verelim alacaklarınızı o gün ödeyelim dediler bende ödeme almadan bunu yapamayacağımı söyledim telefonu yüzüme kapattılar ertesi gün cuma günüde maaş hesabıma sigortaya bildirilen kısım kadar yarım maaş ödemesi yaptılar cuma günüde bir şirket yetkilisi ile konuyu görüştüm alacaklarım için dava açacağımı ve konunun aslında uzamamasını çıkışımın verilip alacaklarımın tüm haklarımın şirket tarafından belirlenen birgünde tarafıma ödenmesini söyledim bana tamam öyle yapalım çıkış işlemlerinizi yapıcaz dediler yeni haftaya girdiğimizde pts,salı ve çarşamba şirketi aradığımda yarın çıkış kağıdınızı vericez çok yoğunuz gibi söylemler ettiler en son perşembe günü şirketi aradığımda sizin çıkışınız verilmedi işe dönmenizi istyoruz dediler ve öğrendimki bu 3 gün için işe gelmediğimden dolayı tutanak tutmuşlar bana henüz gele bir ihtar tutanak ve tebligat yok ama dün diğer çalışanların maaş ödemeleri tam olarak yapıldı benim geri kalan elden ödenen maaşım verilmedi olay bundan ibaret

Sn.İbrahim beyin sonuca ilişkin yeterli cevabı vermiş olduğu kanaatindeyim doğrudur.
Müsaadenizle anlamaya çalışalım.
A.Geniş anlamda ki ücret kapsamında AGİ nin ödenmemesi ,ödenmemiş olması durumu,
B.Hak etmiş olmasına rağmen ,işcinin ücretinin ödenmemesi,ödenmemiş olması durumu,
KARŞISINDA işverenle çekişme içine girmek istemeyen işci,belirtilen nedenlerden dolayı sözleşmesini feshetme hakkına sahiptir.
C.İşcinin alacaklarının takibi yoluna başvurması gayet doğal, işci tarafından haklı sebebler ortada iken, bu olayımızda işverenin işciyi( tabiri caizse) kandırma yoluna giderek,sözlü tahhütlerde bulunması sonra gereğini yerine getirmemesi ve dahi devamsızlık gösterek fesih yoluna gitmesi, iyi niyet ölçüleri ile bağdaşmayacağı gibi, işcinin gerçek iradesini gizleme,yok sayma,sözleşme ve kanunu dan doğan yükümlülüklerini yerine getirmeme durmları sözkonusudur.
D.Bu durumlar ortada iken ,işcinin işe davet edilmesi karşısında,işbaşı yapmak istememeside gayet doğal, zira işci alacakları ödeninceye kadar iş görme edimini yerine getirmektende kaçınabilir.
E.Sözlerden ziyade önemli olan ortadaki gerçeklerdir.Haklısınız.

Ben işten çıkış işleminin yapıldığını düşünmüştüm. çektiğiniz ihtarnamenin içeriği burada önemli. . Bu aşamada olayın hukuksal boyutu daha ağırlıklı, En doğrusu bir avukata danışmanız olacaktır.

pazartesi gününe kadar bekleyip bir avukat ile görüşüp ona göre haraket edicem şu an için yapabileceğim en doğru yol bu sanırım , tşk ederim ilginiz ve verdiğiniz bilgiler için.

sn.İbrahim bey büyük ihtimalle ihtarname de"alcaklarımın .../....tarihine kadar ödenmesini,ödenmemesi halinde anılan tarih itibariyle iş sözleşmesini feshetmiş olacağını"zaten bildirmiş olmalı,bu şekilde iradesini ortaya koymamış"alacaklarımın en kısa sürede(3-5 gün içinde)ödenmesini talep ediyorum"demiş olması ve bu sürede işcinin işine devam etmemesini;sözleşmenin unsurlarında işverenin "ücret ödeme" yükümünü halen yerine getirmemiş olması karşısında, işcinin iş görme edimini yerine getirmekten kaçınmasını haklı görebiliriz diye düşünüyorum.

Haklısınız Şeref Bey, dediğim gibi ihtarnamenin içeriği önemli

şeref bey ben ihtarnamemde alacaklarımı alamadığımı 3 gün içinde maaş hesabıma yatırılmasını aksi takdirde yasak yollara başvuracağımı ve kanunen iş görme borcunu yerine getirmeme hakkına sahip olduğumu belirttim sadece

EVET Sn.İbrahim beyin dediği gibi içerik önemli,katılıyorum.
sn.sezgin34 gönderdiği "ihtarname"nin içeriği olması gerektiği gibi değil,bir önceki "ileti"mde dediğim gibi yazılmış İSE de bu durum,halen işcinin alacaklarının işveren tarafından ödenmemesi,ödenmemiş olmasına istinaden,işcinin bu haklı sebebe bağlı olarak iş görme edimini yerine getirmekten kaçınması durumu,işciye bu imkanı verdiği kanaatindeyim.

peki ben şimdi çekmiş olduğum ihtarnameye istinaden alacaklarımın ödenmediği gerekçesi ile tekrardan noterden ihtarname çekip iş sözleşmemi fesih edip haklarımı talep edebilirmiyim ?işe gelmediğim için tutulan tutanaklar bana bir engel çıkarırmı ? Gerçi ortada bir iş sözleşmeside yok daha önce talep etmeme rağmen şirket tarafından sözleşme yapılmadı ve haklarım bana bildirilmedi 4 yıldırda bu firmada çalışıyorum. Birde merak ettiğim tutanakların bir geçerlilik süresi varmıdır yani işverenin bugün tuttuğu bir tutanağı 6 ay yada daha uzun bir süre sonra ortaya atıp sen böyle böyle yaptın sözleşmeni fesh ediyorum diyebilme hükmü varmıdır ?

iş Kanunu ilgili maddeler

İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı

MADDE 25. - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.

MADDE 26. - 24 ve 25 inci maddelerde gösterilen ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz.

Bu haller sebebiyle işçi yahut işverenden iş sözleşmesini yukarıdaki fıkrada öngörülen süre içinde feshedenlerin diğer taraftan tazminat hakları saklıdır.

İlk "ihtarname"de fesih iradenizi açıkca ortaya koymadınız.sadece sözkonusu alacaklarınızın ödenmesi konusunda talep de bulunmuşsunuz,halende ödenmemiş olduğuna göre bu defa,sözkonusu nedenleri ileri sürerek iş sözleşmesini feshettiğinizi, bu nedenle de yasal haklarınızın tarafınıza ödenmesi şekinde kesin iradenizi ortaya koymanız uygun olacaktır.
Öbür taraf dan işverenin kendince,ileri sürdüğü sebebler(büyük ihtimallr devamsızlık) olabilecek ve bu sebeblere bağlı olarak haklı nedenle sözleşmenizi feshettiğini size bildirecek, sonuçta olay yargıya taşınacak ve hakim karar ını verecek.
Elbette ücrete ilişkin işyeri kayıtları konusuna göre 5 veya 10 yıl süreyle saklanmalıdır.Sözkonusu tutanaklar GERÇEĞİ YANSITMIYOR İSE 100 tanede olsa bu davada hakimin vereceği kararı etkilemez,ancak doğruluk payı var ise elbette etkileyecektir.
Son olarak ,ifade ettikleriniz ölçüsünce olayın esasından(işcinin aylık ücret veya geniş anlamda ücrete ilişkin alacaklarını ödemeyen işverenin bu tutumuna karşın işcinin işgörme edimini bu sebeblere-haklı nedenlere bağlı olarak yerine getirmekten kaçınma hali)size-işciye bu imkanı verir düşüncesindeyim.burada tüm ifade olunanlarıda sn.avukat ınız ile paylaşarak, gecikmeden son "ihtarname"yi işvereninize göndermenizi öneririm.

İşçilik alacakları ödeninceye kadar iş görme ediminden kaçınma hakkı , işe gitmemek demek değildir.
( konu ile ilgisi çok fazla olmasa da, arada hatırlatmak istedim izninizle)

Dediğinizin elbette doğrudan konuyla ilgisi bulunmaktadır.Bu noktada düşüncem,işverenin kusuru nedeniyle işgörme borcunu yerine getirmeyen işci, işe gelirse bu sürede-çalışmasada ücretinide talep edebilir,bu olayda gelmediği için talep edememeli.
İş görme borcunu ifa etmekte kaçınan işcinin iş akdinin de bu nedenle feshedilemeyeceği ,yerine işci alınamayacağı da ortada.
(Ancak,dediğiniz gibi "işcilik alacakları ödeninceye kadar iş görme ediminden kaçınma hakkı,işe gitmemek değildir"cümlenizi önemsiyorum.amayargı kararı bulamadım.bulan var ise paylaşmakta fayda var)

Göründüğü şekliyle durum,
işverenin devamsızlık nedeniyle haklı sebebi gibi görünmekte.
Bu sebeple fesih nedeniyle de işveren doğal olarak kıdem tazminatını ödemeye yanaşmayacaktır.
Olayı mahkemeye yansıtmadan çözebilme ihtimali pek yok gibi görünmekte.
Devamsızlık nedeniyle fesihte, işverenin uyması gereken şekilsel kurallar var elbette, bunların en başında ihtar gönderip, işe davet etmeli, savunma hakkınızı kullanmanızı hatırlatmalı, sonrasında bir cevap vermezseniz fesih yoluna gitmeliydi. Bunları yapmayan işveren, 1-0 mağlup çıkmış oluyor zaten maça amaaa;
siz de ilk ihtarınızda , alacaklarınız ödenmezse sözleşmenizi feshedeceğinizi ,yani halen feshetmemiş olduğunuzu belirtmiş, kendi kalenize golu atmışsınız. İşverene de gün doğmuş böylelikle.
Olayı netleştirebilmek açısından;
ücretiniz asgari ücret mi? AGİ, maaşınızın içinde ödeniyor olabilir mi?
Maaş ödemeleriniz ne kadar zamandır, hangi sürelerle gecikti? açıklarsanız daha doğru yanıt bulmak mümkün olabilecektir.
İlk ihtarınızda belirttiğiniz izin ücretlerinizin ödenmemesi geçerli bir sebep-haklı bir istek değildir.
İş ilişkisi devam ettiği sürece, kullanılmamış izinlere ait ücretlerin ödemesi yapılmaz.İzin hakkı çalışırken ücrete çevrilemez kanunen.

şeref aydemir ' Alıntı:
Dediğinizin elbette doğrudan konuyla ilgisi bulunmaktadır.Bu noktada düşüncem,işverenin kusuru nedeniyle işgörme borcunu yerine getirmeyen işci, işe gelirse bu sürede-çalışmasada ücretinide talep edebilir,bu olayda gelmediği için talep edememeli.
İş görme borcunu ifa etmekte kaçınan işcinin iş akdinin de bu nedenle feshedilemeyeceği ,yerine işci alınamayacağı da ortada.
(Ancak,dediğiniz gibi "işcilik alacakları ödeninceye kadar iş görme ediminden kaçınma hakkı,işe gitmemek değildir"cümlenizi önemsiyorum.amayargı kararı bulamadım.bulan var ise paylaşmakta fayda var)
İşgörme borcundan kaçınan işçinin, haklı durumda olsa da, çalışılmadan geçirilen bu süreler için ücret hakkı olmayacağına dair yargı kararları mevcut.

Öncelikle belirteyim ki hukuki cevap açısından olay basit değil,bu nedenle el cevap olarak "evet"yada"hayır"zor.
Her olayın ve bu olayında kendine özgü şartları çerçevesinde karar verilir ve verilecektir.
Sn.Keremcem in düşüncelerininde haklılığı vardır.Kesin olan şey olayın yargıya taşınacağıdır.
Konu hakkında buraya kadar yapılan paylaşımlar sonucunda olayın esasından yola çıkarak vardığım kanaat ;
a.İlgilinin ücret alacağının süresinde ödenmemiş olması nedeniyle işe gitmeyerek iş sözleşmesini haklı nedene dayalı olarak feshetmiş olduğu,
b.İş görme ediminden kaçınan işcinin bu nedenden dolayı çalışmadığı süreye ilişkin ücretinin ödenmemesinin;yasanın amacına aykırı olacağı ve bu durumun,işciler çalışmadığı sürece işverene ödeme yükümü getirmemesi karşısında,bir nevi ücretsiz izin niteliğine dönüşeceği,hatta işverenin işcilere ücretsiz izin vermek isemesi karşısında, işcinin kabül etmmesi sonucu ,işverenin bu yasal boşluğu kullnmasına sebebiyet vereceği, dolayısıylede ilk etapta işverenin kusuru nedeniyle başlayan bu hukuki sürecin işcinin aleyhine gelişeceği,neticede iş görme ediminden kaçınma fiilinin kağıt üzerinde kalacağı,sonuç itibariyle nasıl ki,İK.M.83/3 e göre"işcinin çalışmaktan kaçındığı dönem içinde ücreti ve diğer hakları saklıdır."yani bu durumda ücretleri ödeniyor ise yasanın bütünlüğü açısından bu olayda da ödenmelidir.
Bu konuda son yargı kararlarını merak ediyorum!..