Nerede Staj Yapılabilinir?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan prof.mute
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
4 Nis 2006
Mesajlar
34
Sayın arkadaşlar;
Sorularım SMMM stajı içindir.
1- Denetim ve gözetim altında staj nasıl oluyor. Firmada çalışan bir SMMM mi olması lazım? Yoksa firmanın bir SMMM bürosunun mükellefi olması mı lazım? Firmada tek stajer olaması ve bu stajerin muhasebeyle ilgili en yetkili kişi olmasımı gereklidir.
2- Stajdan sayılan süreler staj başladıktan sonra mı ? Yoksa öncemi olmalı? Stajer El Kitabınnda Kamu Kuruluşunda Görev Yapanlar isimli başlık var biraz kafam karıştı Devlet memurları staj yapabilirmi ?
Biraz uzun oldu ama kusruma bakmayınız?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
:oops: :lol: :P :D
 
Demetim ve gözetim altında ki stajda, staj yapılacak ticari işletmede ister bordrolu meslek mensubu olsun ister sözleşmeli meslek mensubu olsun bir stajyer staj yapabilir.
stajyer el kitabı' Alıntı:
Gözetim ve Denetimde yapılacak stajlarda staj-ın yapıldığı ticari işletmelerde yalnızca bir kişi staja başlayabilir. Burada asıl olan her bir ticari işletmede tek bir stajyerin olmasıdır. Bir ticari işletmede birden fazla bordrolu meslek mensubu ya da sözleşmeli meslek mensubunun bulunması durumunda da yine o işlet-mede yalnızca bir kişi staj yapabilir. Bu koşullarda aynı işletmede birden fazla stajyerin saptanması durumunda stajlar iptal edilecektir.

Stajdan sayılan süreler ister stajdan önce ister staj sonrası staj süresinden gösterilebilir örnek olarak
stajer el kitabı' Alıntı:
1-İktisat, Maliye, İşletme, Muhasebe, Finansman, Denetim ve Vergi ile ilgili alanlarda yüksek lisans eğitimi görenlerin bu eğitimde geçen süreleri, yüksek lisans diplomasının ve tezinin teslim edilmesi koşuluyla bir yıl olarak stajdan sayılır. Adayın yükseklisans diploma-sını stajı sırasında sunması durumunda, stajının bir yıllık bölümünün tamamlandığı kabul edilir. Tezsiz yüksek lisans eğitimi yapanlarda bu süreden yararlanabilirler.

Devlet memuru tanımı biraz geniş bunu şöyle açıklayalım,

staj yönetmeliği' Alıntı:
Stajdan sayılan süreler :
Madde 9 - Kanunun 6 ncı maddesinde belirtilen süreler, staj süresinden sayılır ve süre bu kadar kısalır.
Buna göre;
a) Kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisine sahip olanların bu yetkiyi aldıktan sonra kamu hizmetlerinde geçen süreleri staj süresinden sayılır.
Bu kapsamda Maliye Müfettişlerinin, Hesap Uzmanlarının, Bankalar Yeminli Murakıplarının, Gelirler Kontrolörlerinin ve bunların yardımcılarının veya stajyerlerinin, İl Defterdarlarının, Vergi Dairesi Müdürlerinin, Vergi Denetmenlerinin, Bağımsız Vergi Dairesi bulunmayan ilçelerde Mali Müdürlerinin kamu hizmetlerinde geçen süreleri kurumlarınca düzenlenen hizmet cetveli ile belgelendirilmek kaydıyla dikkate alınır.
b) Kamu kuruluşlarının veya bilanço esasında defter tutan kuruluşların muhasebe birimlerinde birinci derece imza yetkisini haiz, muhasebenin fiilen sevk ve idare edilmesinden veya mali denetiminden sorumlu bulunanların bu hizmetlerde geçen süreleri staj süresinden sayılır.
Kamu kuruluşlarının muhasebe birimlerinde birinci derece imza yetkisini haiz, muhasebenin sevk ve idare edilmesinden veya mali denetiminden sorumlu bulunanlar, bu hizmet sürelerini kurumlarından alacakları hizmet cetveli, imza sirküleri ve yazı ile belgelendirirler.
 
SAYIN OGÜN GÜNEŞ

DEVLET MEMURLARI İLE İLGİLİ AÇIKLAMANIZI OKUDUM AMA BURDA KAMUDA ÇALIŞILAN SÜRENİN STAJ DA SAYILMASI İLE İLGİLİ

BEN TİCARET LİSESİ MEZUNUYUM

ŞUAN KAMU KURUM KURULUŞUNDA 657 SAYILI KANUNA TABİ OLARAK ÇALIŞMAKTAYIM

STAJ YAPMA ŞANSIM VARMI
YADA STAJ YAPMAM İÇİN NELER YAPMAM GEREKİR

BU KONUDA BİLGİLENDİRİRSENİZ SEVİNİRİM

ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM
 
Kamudaki göreviniz yukardaki metinde sözü geçen görevler içerisinde mi?
 
şuanki görevim yukarıda belirtilen görevler içerisinde bulunmamaktadır.
hem kamu da çalışarak(örneğin nöbet usulu ) mesai saatleri içerisindede
stajımı tamamlaya bilirmiyim
 
Ogün bey cevaplarınız için teşekkür ederim. Yalnız; aklıma takılan bir iki detay var.
1 - Denetim ve Gözetim altında yapılan stajda işletmedeki stajerin muhasebe konusunda en yetkili olmasına ve / veya muhasebe konusunda tek çalışan olmasın gerek varmı ?
2 - SMMM'nin yanında stajer varsa; sözleşmeli oldu işletmede stajer bulunabilirmi ?
 
muhasebeci0110' Alıntı:
şuanki görevim yukarıda belirtilen görevler içerisinde bulunmamaktadır.
hem kamu da çalışarak(örneğin nöbet usulu ) mesai saatleri içerisindede
stajımı tamamlaya bilirmiyim
Eğer kamuda ki görevleriniz stajdan sayılmıyor ise , şirkette yada bağımsız bir meslek mensubnun yanında staj yapmanız gerekmekte , stajyerler her ay aylık bildirgelerini bağlı oldukları odaya verirler dolayısı ile ssk ya tabidirler en basit ayrım bu noktada ortaya çıkacak yani hem kamuda çalışıp hem stajınızı yapamazsınız çünkü çalıştığınız yer stajdan sayılmıyor.

prof.mute' Alıntı:
1 - Denetim ve Gözetim altında yapılan stajda işletmedeki stajerin muhasebe konusunda en yetkili olmasına ve / veya muhasebe konusunda tek çalışan olmasın gerek varmı ?
2 - SMMM'nin yanında stajer varsa; sözleşmeli oldu işletmede stajer bulunabilirmi ?

Denetim altında staj yapacak stajyerin tek yetkili olmasına gerek yok bildiğim kadarıyla
SMMM yanında birden fazla stajyer , stajını yapabilir ancak şirkette staj yapılacağı zaman aynı şirkette tek stajyere izin var.
 
Sayın Ogün bey ;

Sizin bilgilerinizden tekrar faydalanmak isterim. Sizin tavsiyeleriniz doğrultusunda İslam ÇANKAYA'nın staja başlama kitabını aldım. Ona çalışıyorum. Meslek hukuku dersinde madde 2 ve madde 45 te Meslek mensubunun bir işverene bağlı olarak hizmet akti ile çalışamaz diyor ve yasaklar altında belirtiyolar yalnız siz daha önceki bir soruma

Gözetim ve Denetimde yapılacak stajlarda stajın yapıldığı ticari işletmelerde yalnızca bir kişi staja başlayabilir. Burada asıl olan her bir ticari işletmede tek bir stajyerin olmasıdır. Bir ticari işletmede birden fazla bordrolu meslek mensubu ya da sözleşmeli meslek mensubunun bulunması durumunda da yine o işletmede yalnızca bir kişi staj yapabilir. Bu koşullarda aynı işletmede birden fazla stajyerin saptanması durumunda stajlar iptal edilecektir.

diye bir cevap vermiştiniz.

biraz aklım karıştı. Altı çizili olan sözcüklerin arasında bir farkmı var. Yoksa ben kanunu yanlış mı anlıyorum. Kanunu bana bi açıklarmısınız. SMMM olduktan sonra illa büro mu açmalıyız. Bir firmada çalışamazmıyız. Olursa nasıl olur olmazsa nasıl olmaz.
 
Oradaki kasıt bağımsızlıkla ilgili, Serbest muhasebeci olmak için yeterlilik sınavına girip SM ünvanını alabilirsiniz ancak diler bağımsız çalışırsınız dilerseniz bir şirkette çalışırsınız.
 
İyi de abi ;

Adamlar yasaklar arasına almışlar. nasıl bağımsızlıkla ilgili benim anlamadığım o bazı ilanlarda SMMM ruhsatlı arıyoya büyük şirketler yani öyle bi çalışma oluyomu o zaman ünvanın mı değişik oluyo. SMMM olmuyonda başka bi şeymi oluyon yetkilerini kullanamıyon mu ?SMMM olmak için o kadar uğraşıyoz. Bi de uyarıdı kınamadı uğraşılmasın sonraşimdiden bilelim tedbirimizi alalım konuyu tam anlayalım. Ders çalışırken aklımı kurcalamasın.
 
Merhaba,
3568 sayılı meslek yasamızın "Yönetmelikler" başlıklı 5. maddesi

Kod:
     Yönetmelikler
  Madde 50 - Bu Kanunla ilgili olarak aşağıda belirtilen hususlar çıkarılacak yönetmeliklerle düzenlenir.
     a) Serbest muhasebeci malî müşavirlik ve yeminli malî müşavirliğe ait çalışma usul ve esasları.
     ........
     e) Ruhsat verilmesi ve ünvanın kullanılması.
     ........   
     m) Kanunun uygulaması ile ilgili diğer hususlar.
demektedir.
Bu yetkiye istinaden yayımlanan ".......MÜŞAVİRLERİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK" MADDE 44

Kod:
     Hizmet Akdi ve Çalışamama
     Madde 44 - Serbest muhasebeciler, serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler gerçek ve tüzel kişilere tabi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akdi ile çalışamazlar.
demekte, aynı yönetmeliğin 61/b-bb maddesi ise
Kod:
     Haklar
     Madde 61 - Ruhsat almış olan meslek mensupları bağımlı veya meslek konusu dışında başka işlerde çalıştıkları, ya da mesleki faaliyette bulunmadıkları hallerde;
     a)  Meslek kütüğündeki kayıtları, kanunlarında mani bir durum yoksa veya kendi istekleri dışında silinemez.
     b)  Meslek kütüğüne kayıtlı olmaları halinde;
     aa) Odalar ve birliğin faaliyetlerine katılırlar,
     bb) Üyelikten doğan haklarını kullanırlar.
şeklinde düzenlenmiştir.
Bu hükümlerden benim anladığım, ben eğer belgemi almış ve ünvan kullanmaya hak kazanmışsam bordrolu olarak çalışırken 44. madde gereği SMMM olarak bağımsız bir işyeri açamayacağm, ama 61. madde gereğince üyelikten doğan tüm haklarım saklı kalacaktır.
Vergi Usul Kanununun "Vergi Beyannamelerinin İmzalanması ve Yeminli Mali Müşavir Tasdik Raporları" başlıklı Mükerrer 227. maddesi ise
Kod:
  Mükerrer Madde 227 - Maliye Bakanlığı :
     1. Vergi beyannamelerinin 3568 sayılı Kanuna göre yetki almış serbest muhasebeci, serbest muhasebeci malî müşavir veya yeminli malî müşavirler tarafından da imzalanması mecburiyetini getirmeye, bu mecburiyeti beyanname çeşitleri, mükellef grupları ve faaliyet konuları itibariyle ayrı ayrı uygulatmaya,
     2. .....
demektedir. Dikkat etmenizi istediğim ibare "3568 sayılı Kanuna göre yetki almış" şeklindeki ibaredir. Yani maddeye göre serbest olarak çalışmak zorunlu değildir. Zorunlu olan 3568 sayılı yasaya göre yetki almış olmaktır.

Bu hükümlere göre Maliye Bakanlığı bordrolu çalışan meslek mensuplarının (doğru bir kararla) sadece bordrolu olarak çalıştığı işyerine ait beyannameleri imzalamasına, açılış ve terk bildirimlerini yapmalarını olanaklı kılan tebliğleri yayımlamıştır.
 
Yani SMMM olursak. Bir şirkette çalışabiliriz fakat sadece o şirket için tüm yetkilerimizi kullanabiliriz. Başka şirketlerle ilgilenemeyiz. Sanırım anladım çok teşekkür ederim.
 
Gelir İdaresi Başkanlığı; sık sorulan sorular' Alıntı:
Bağımlı çalışan meslek mensubunun vergi beyannamesi imzalama yetkisi var mıdır?
Bağımlı çalışan meslek mensupları sadece bağımlı çalıştıkları mükellefe ait beyannameleri imzalayabilirler. Bağımlı çalışanların bu mükellef dışında başka mükelleflerin beyannamelerini imzalama yetkileri yoktur.
 
Selam arkadaşlar haziran/2006 staj başlangıç sınavını kazandım. kazanan diğer arkadaşlarıda kutluyorum

Bir bankadanın genel müdürlüğünde çalışmaktayım bir kaç soru sormak istiyorum bilen arkadaşlar cevaplar ise çok sevinirim şimdiden teşekkürler...

1-Bankaların hangi biriminde staj yapılabilir? muhasebe bölümü mü? bütçe müdürlüğü mü? mali işlemler mi? müşavirlik bölümü mü? veyahut istediğimiz her hangi birisi olabilir mi?
2-Bankada emekli sandığı göre sigortalıyım uygunmudur?
3-Tezsiz yüksek lisans diplamasını sunduğumuz zaman ne kadarı stajdan sayılır tezli yüksek lisans ile farkı var mı?
4-Özel üniversitelerin 2 yada 3 dönemlik tezsiz yüksek lisansları sayılıyor mu?
 
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebecilik Staj Yönetmeliği
Kod:
d) Resmi tatil ve izinlerle, Birlik ve TESMER’ce yapılan eğitim veya değerlendirmelerde geçen süreler stajdan sayılır. Ayrıca bilgisayar, yabancı dil kursları ile lisansüstü ve doktora eğitiminde geçen süreler aşağıdaki şartlarla stajdan sayılır.
2- Lisansüstü diploma ve tezinin ibraz edilmesi şartıyla iktisat, maliye, işletme, muhasebe, finansman, denetim ve vergi ile ilgili alanlarda lisansüstü eğitim görenlerin bu eğitimde geçen sürelerinin bir yılı (Bu bentteki haktan yararlananlar 1 inci bentteki haktan yararlanamazlar.),

Kod:
Madde 15 - 1. Serbest Muhasebeci adayları stajlarını Yeminli Mali Müşavir, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir veya Serbest Muhasebecilerin yanında ve/veya onların denetim ve gözetiminde yapabilirler.
2. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir adayları ise stajlarını Yeminli Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin yanında ve/veya onların denetim ve gözetiminde yapabilirler

Yönetmeliğin tamamı için tıklayınız.
 
Üst