fonradar

Noter Onaylı Faturalar

Üyelik
25 Eyl 2009
Mesajlar
1
Firmalarca notere onaylatılarak kullanılan faturalarda seri ve sıra no bilgileri bulunmalımıdır ? Elimde bulunan noter onaylı faturada seri no yok. faturayı düzenleyen firma ile görüştüğümde noter onaylı faturalarda seri no aranmayacağını bildirdi. konu ile alakalı yasal düzenlemelere nasıl ulaşabilirim.
 
Ynt: Noter Onaylı Faturalar

Seri no olmaması ile ilgili bir sorun bugüne kadar yaşamadım.Numaralama yaparken seri no yazmadığımız zamanlarda olabiliyor..Fakat en doğrusu tabiki yazmaktır.Yani numaralama A-01,A-02 şeklinde verilebilir.Matbaalar kanunda tam olarak öngörülen şekilde basım yaptıkları için noterden onaylatılan faturalarında aslında bunlarla örtüşmesi gerekir..kanunda zorunludur ama olmaması halinde de sorun yaşamamışımdır.213 sayılı V.U.K.nun 230.maddesinde faturada bulunması gereken asgari bilgiler sayılmıştır ve 1.sırada şu yer alır "Fatura düzenleme tarihi, seri ve sıra numarası"
Saygılar
 
Ynt: Noter Onaylı Faturalar

Kırtasiyelerden alınan fatura koçanını Noter tasdikledi. Manuel olarak kendimiz seri numaralarını yazdık. İşte 01-50 ye kadar, peki Seri no ya A yerine B yazılabilinir mi? yani A-01 yerine B-01 yazılır mı?
 
Ynt: Noter Onaylı Faturalar

Farketmez.Yalnız şuna dikkat edin.Örneğin noterden 3 koçan fatura onayladınız.1.koçan a-01,50 ye kadar 2.koçan a-51,100 e kadar iken 3.koçan b-101 den başlamayacak. O zaman b serisinin 101 den önceki faturalarını sorarlar.1.koçan a-01 2.koçan a-51 3.koçanda a-101 den başlayabilir.Koçanlara a,b,c diyede seri nolar vermeyin.a'dan başlarsa a'dan bitsin.Noter vergidairesine şöyle bilgi verecek.
Kaba tabirle " xxx firması a-01 den a-150 ye kadar fatuar onayladı"
Bu koçanlar bittiğinde tekrar fatura onaylayacaksanız b,c,d serisi kullanabilirsiniz.Aynı anda 1'den fazla koçan onaylıyorsanız aynı seri noyu vermeye dikkat edin.Saygılar
 
Ynt: Noter Onaylı Faturalar

FATURANIN ŞEKLİ:
Madde 230 - (Değişik madde: 30/12/1980 - 2365/34 md.)
Faturada en az aşağıdaki bilgiler bulunur:
1. Faturanın düzenlenme tarihi seri ve sıra numarası;
2. Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası;
3. Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası;
4. Malın veya işin nev'i, miktarı, fiyatı ve tutarı;
5. (Değişik bent: 04/12/1985 - 3239/19 md.) Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlemesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.
Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu Madde hükmü ile 231 inci Madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir.
Şu kadar ki nihai tüketicilerin tüketim amacıyla perakende olarak satın aldıkları malları kendilerinin taşıması veya taşıttırması halinde bu mallara ait fatura veya perakende satış fişinin bulunması şartıyla sevk irsaliyesi aranmaz.)

Normalde noterin seri ve sıra nosu olmadan onay yapmaması lazım, gözden kaçırmış olabilirler.
 
Üst