Numune

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ırmak
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
merhaba
benim bi sorum olacaktı yardımcı olursanız çok sevinirim.yurtdışından bir numune ürün isteğimiz oldu.faturası 350 usd geldi ve havale ettik tutarı.bu faturanın muhasebe kaydı nasıl olmalıdır.?

150.50 ithalat masrafları
320.20 yurtdışı müşteri

doğrumudur?

Ynt: Numune

Merhaba,

Mal İthal edilip stoklara girene kadar 159 hesapta takip edilir. Bence kayıtlarınız

1) Fatura kaydı

159 350 usd (Borç)
320 350 Usd (Alacak)

2) Ödeme Kaydı

320 350 usd (Borç)
102 350 usd (Alacak)

3) Malın Stoğa Girişi (Gümrükten çekilmesi) (ben ticari mal olarak düşündüm)

153 350 usd (borç)
159 350 usd (alacak)

Not: Tabiki bu ithalatla ilgili tüm masraflarında 159 hesapta biriktirilip 3. kayıtta olduğu gibi
153 hesaba aktarılması gerekir.

bilginize teşekkür ederim.normal yüklü miktarda ithalat için böyle yapıyorum ama küçük numune sadece kargoyla gelen malzeme için sormuştum.

Merhaba, kargo ile gelecekse, gider hesabına veya stokla ilgili bir hesaba almanız uygundur.

siz 150 hesaba almışsınız, bu numuneyi imalatta kullanacak iseniz, kaydınız doğrudur. kullanmayacaksanız gider hesaplarına atabilirsiniz.

1- benim bildiğim numune mal bedelsiz olur. Eğer bir bedel karşılığı gelmişse ticari mal olarak değerlendirilmelidir.

2-Ancak, numune malın işyerine getirilmesine kadar yapılan giderlere ait ödeme ise 153 hesapta takip edilebilir. (numune maldan daha sonra sipariş verilmesi ve ithal edilmesi şartıyla). Aksi takdirde 153 hesapta takip edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü olmayan bir malın maliyeti olmaz..

3-Eğer numune mal beğenilmez ve sipariş verilmezse söz konusu giderler 689 hesapta izlenebilir. Ben başka hesap bulamadım.

689 DİĞER OLAĞAN DIŞI GİDER VE ZARARLAR
Yukarıda tanımlanan hesaplar (600-601-602....681) kapsamı dışında kalan diğer olağandışı gider ve zararlardan oluşur...

iş temponuzda zaman ayırıp verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim.