fonradar

ödenen eksik işçiliğe ait prim gidermidir

MELEK

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
200
kat karşılığı inşaat yapan limited şirket, ilişiksiz belgesi almak için müracaat etmiş ve 5500,00 YTL eksik prim ödenmiş bu 5500,00 YTl nin tamamı gidermidir.
 
Sayın MELEK,

Asgari işçilik uygulaması nedeniyle, bildirilmesi gereken asgari işçilikten az tutarda asgari işçilik bidirimi yapılmış olması nedeniyle, kurumca hesaplanan fark ssk primleri, Sosyal Sigortalar Kurumu'na fiilen ödendiği tarihte gider yazılabilir.

İnşaatın bitim tarihi iskan aldığı tarihtir. Asgari işçilik te iskan almadan önce yapılan bir harcamadır.
Bu nedenle ödediğiniz asgari işçilik fark primleri, Kat karşılığı yaptığınız daire/dükkanlar satılmadığı takdirde inşaat maliyet bedeline, satışı yapıllmışsa tamamını gider olarak kurum kazancından indirebilirsiniz kanaatindeyim.

Saygılar.
 
EKSİK FARK İŞÇİLİĞİN GİDER KAYDI

SSK.'YA ÖDENEN EKSİK FARK İŞÇİLİK TUTARI K.K.EDİLMEYEN GİDER OLARAK KAYITLARA ALINACAK.ANCAK MALİ KARIN VERGİLENDİRİLMESİNDE MATRAHA İLAVE EDİLECEK.ÇÜNKÜ FİİLEN ÇALIŞANLARA AİT ÖDENMİŞ SSK.PRİMLERİ GİDER OLARAK VERGİ
MATRAHINDAN İNİDİREBİLİR.SELAMLAR.
 
Sayın Baran,

Eksik prim tamamlama olayında ödememe söz konusu değildir. Zaten bu tutarlar, eksikliğin hesaplanıp ödenmesiyle ortaya çıkar. Dolayısıyla KKEG işlemi yapmak söz konusu değildir.

Prim tamamlama gideri, ilgili iş cari dönemde gelir tablosuna aktarılacaksa, o işin maliyetine kaydedilir.

İlgili iş, bir dönem önce gelir tablosuna aktarılmış olup da, prim tamamlama işlemi sonraki döneme kaldıysa, bu durumda o işle ilgili kesin kabule kadar yapılan diğer giderlerle birlikte "681- Önceki Dönem Gider ve Zararları" hesabına alınmalı, o yolla giderleştirilmelidir.
 
ASGARİ FARK İŞÇİLİĞE AİT ÖDENEN PRİMLERİN GİDER KAYDI

SAYIN KURDOĞLU,

GVK.'NUN 40/2.MADDESİNDE "HİZMETLİ VE İŞÇİLERİN İŞYERİNDE VEYA İŞYERİNİN MÜŞTEMİLATINDA İADE VE İBATE GİDERLERİ,TEDAVİ VE İLAÇ GİDERLERİ, SİGORTA PRİMLERİ..............." ŞEKLİNDEKİ HÜKÜM İNCELENDİĞİNDE FİİLEN ÇALIŞANLARA AİT SSK.PRİM ÖDEMELERİNİN GİDER KAYDININ YAPILABİLECEĞİ KANISINDAYIM. ASGARİ FARK İŞÇİLİĞE AİT ÖDENEN SSK.PRİMİNİN GVK.40.MADDESİNİN HANGİ BENDİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLECEĞİ HUSUSU YORUMA AÇIKTIR.SAYGILARIMLA,
[/b]
 
Sayın SMMMBARAN,

Üstada katılıyorum.


GVK 40/2. maddesi, sizin de dediğiniz gibi ücretlerle ilgili giderlerdir ve bu konu 2. fıkra açısından gider yazılır mı yazılmaz mı düşünülür.

Fakat, eksik çıkan işçilik bedelleri 40/1. maddesindeki,

"1. Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler;" kapsamında değerlendirilmektedir. Vergi incelemelerinde de bu yönde düşünülmektedir.

Ayrıca, gider kabul edilmeyen ödemelerle ilgili olarak, eksik işçilik bedellerinin gider kabul edilmemesi ile ilgili hiçbir yasa maddesi de yoktur. Ayrıca bütün vergi incelemelerinde, bu konu tartışma konusu dahi olmadan kabul edilmiştir.

Bilindiği gibi, asgari işçilikle ilgili işlerde, işin bitiminden itibaren, gerekli hesaplamalar yapılmakta ve sonuca göre çıkan eksik işçilik farkı işverenden tahsil edilmektedir. Eksik işçilik farkı, ssk müdürlüğünün, genel müdürlüğünün veya mahkeme kararına göre ödenebilmektedir. ssk müdürlüklerinin ve genel müdürlüğünün eksik işçilik farklarını kabul etmeseniz dahi, mahkeme kararına göre ödenen işçilik tutarını gvk 40. ve 41. maddeleri açısından kabul etmek zorundayız.

Yapılan bu tip işlerde, sonradan meydana çıkan bu tip giderlerin, genel gider olarak giderleştirilmesinde hiçbir yasal engel yoktur.
 
eksik prim

yasadan kaynaklanan eksik primlerin tamamlanması işlemi sonucu ödenen tutarın KANUNEN KABUL EDİLEN GİDER olması gerekir. Yasal zorunluluktan doğmaktadır.
 
Vergi mevzuatımıza göre bir giderin kanunen kabul edilen veya edilmeyen gider olarak değerlendirilmesindeki temel kriter kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi çerçevesinde yapılıp yapılmadığıdır. Yapılan giderle kazancın elde edilmesi ve idamesi arasında doğrudan ve açık illiyet bağının bulunmaması halinde, yapılan gider vergi matrahının tespitinde dikkate alınamaz.

İşletme adına yapılsa dahi, bir giderin işle ilgisi çok açık olarak kurulamıyorsa bu giderin matrahtan indirimi kabul olunmaz ancak yatırılan ssk primi çok açık bir şekilde ne için ve nereye yatırıldığı net olarak bilinmektedir.Dolayısıyla K.K.E.G olarak ele alınmaması gerekir.

İllaki K.K.E.G olarak yazılsa bile hepsi değil yatan ssk primin % 14 işçilik hissesinin K.K.E.G olarak yazılması kalanın gider olarak ele alınması gerekir diye düşünüyorum.
 
Sn.SMMMBARAN,
İnşaat işlerinde eksik ödendiği gerekçesi ile tamamlatılan pirimler
işletmenin gideridir diye düşünüyorum.Çünkü SSK pirimlerinin hangi halde gider yazılamıyacağı SSK kanunu 80.maddesinde açıkça belirtilmiştir.Bize ışık tutacak 2. yasa maddesi ise G.V.K. 41.maddede sayılan hususlardır
ki olayımızın burada da yer almadığını görüyoruz.Dolayısıyla işletmenin üstlendiği ve ödediği bu gideri vergi matrahına eklemesini gerektiren bir yasa maddesi yoktur diye düşünüyorum.
Saygılarımla
Kemal Özel
 
Değerli Meslekdaşlar;

Bu konuya bir de şöyle mi baksak; eksik işçilikten dolayı SSK ca tarh edilen eksik işçilik primi bir ceza nitelğinde midir? Yoksa normal bir prim midir?

Bana göre normal bir primdir. Çünkü;

- SSK mevzuatının 140. maddesinde sayılan İPC kapsamında değildir.

- Direkt işçiliğe bağlı tamamlayıcı bir maliyet unsurudur.

- Gelir V.K. da belirtilen gider kabul edilmeyen ödemeler kapsamında değildir.

Bu nedenlerle SSK ca tarh edilen eksik işçilik primi vergisel yönden kabul edilen bir giderdir.

Sonuç olarak normal bir maliyet unsuru olarak kayıtlanmalıdır.
 
Üst