fonradar

Odenen Komiser Ucretinin Muhtasarda Gosterilmesi

Üyelik
9 Haz 2005
Mesajlar
49
anonim sirket kurulunda komisere odenen ucret icin stopaj ayirdim, bunu muhtasarda gosterirken odemelirin tur kodu ne olmalidir.
 
Re: odenen komiser ucretinin muhtasarda gosterilmesi

sontanburi' Alıntı:
anonim sirket kurulunda komisere odenen ucret icin stopaj ayirdim, bunu muhtasarda gosterirken odemelirin tur kodu ne olmalidir.

Sanayi il Müdürlüğüne bağlı olarak bakanlık tarafından genel kurul için görevlendirilen komiser için yatan ücrete stopaj ayrılmayacaktır.
 
damga vergisi

Diğer ücretler (012) dahil edip matrah ve damga vergisini beyan edip,ödeyebilirsin.(stopaj yok)
 
Merhabalar.

Komisere ödenen ücretten stopaj kesintisi olmadığını beyan ediyorsunuz.

Bu yeni bir değişiklik mi?

Dayanağı nedir.?

Herhalde atladım...

Geçen seneye kadar stopaj ve damga vergisi tevkifatı yapıp muhtasarda beyan ediyordum.

Değişikliğin dayanağını bildirebilirseniz sevinirim..

Kolay gelsin

Mehmet Tosun
 
Mehmet Tosun' Alıntı:
Merhabalar.

Komisere ödenen ücretten stopaj kesintisi olmadığını beyan ediyorsunuz.

Bu yeni bir değişiklik mi?

Dayanağı nedir.?

Herhalde atladım...

Geçen seneye kadar stopaj ve damga vergisi tevkifatı yapıp muhtasarda beyan ediyordum.

Değişikliğin dayanağını bildirebilirseniz sevinirim..

Kolay gelsin

Mehmet Tosun

Sayın Tosun,

Peki, "Komiser ücretine Gelir vergisi ve Damga Vergisi kesintisi uygulanacağına dair" sizin yasal dayanağınız nedir ?
 
Sayın ERGÜL

Senelerin verdiği alışkanlıkla komiser ücretlerinden gv+damga vergisi tevkifatı yaptım. Şimdiye kadar da yasal gerekcesini hiç merak etmedim.

Forumda konuyla ilgili soru ve cevapları okurken: herhalde değişiklik oldu da ben bu konuyu atladım düşüncesi ile formu takip edenlere sordum...

Biliyorsunuz foruma katılmak, bilgi ve birikimleri paylaşmak serbest.
Kimse, kimseyi sorulara cevap vermek için zorlamıyor..

Soru hakkında bilginiz var ve bilginizi paylaşmak istiyorsanız
yazarsınız.. Paylaşırız...

Değil se NARA atmanıza gerek yok.. SAYGILAR.
Mehmet Tosun
 
Mehmet Tosun' Alıntı:
Sayın ERGÜL

...............................
Soru hakkında bilginiz var ve bilginizi paylaşmak istiyorsanız
yazarsınız.. Paylaşırız...

Değil se NARA atmanıza gerek yok.. SAYGILAR.
Mehmet Tosun

Sayın TOSUN,

Cevabınızdaki seçmiş olduğunuz üsluba gecenin vermiş olduğu yorgunluğa bağlıyorum. Herhalde biraz gerginsiniz ! Bu nedenle seviyenize inmeyeceğim (şimdilik gayret ediyorum).

Mehmet Tosun' Alıntı:
Merhabalar.

Komisere ödenen ücretten stopaj kesintisi olmadığını beyan ediyorsunuz.

Bu yeni bir değişiklik mi?

Dayanağı nedir.?

Şükrü ERGÜL' Alıntı:
Sayın Tosun,

Peki, "Komiser ücretine Gelir vergisi ve Damga Vergisi kesintisi uygulanacağına dair" sizin yasal dayanağınız nedir ??

Mesajınızda "yasal dayanağınız nedir ?" diye herkese soru soruyorsunuz.
Ben de "sizin yasal dayanağınız nedir ?" diye size soruyorum.

Burada gücenecek yada başka anlamlar çıkaracak ne var !

Soru; "gelir vergisi yada DV kesintisi" yaptığınıza göre sizin bilginiz vardır ve bizi aydınlatırsınız diye sorulmuştur. Yoksa siz onu neden o şekilde yapıyorsunuz diye sizi elşetirmek amacıyla sorulmamıştır. Böyle bir hakkımın olmadığını biliyorum ve bu şekilde yapmayacak kadar görgüsüz değilim ve de gerekli olgunluğa eriştiğimi tahmin ediyorum.

Bilgi ve bilgi paylaşma önerinizi ise; merak ediyorsanız, vermiş olduğum diğer cevaplara baktığınızda görmüş olursunuz.

"NARA : bağırma... coşma anında sarhoşların {vs.} savurduğu nida."

Bu konuda yorum yapmayacağım (bunu mesajımın başındaki belirttiğim ruh halinize bağlıyorum)....
 
Danışmanızda 94 yılından beri GV + DV tahukkuku yapıp ödediğini söylemişti. Şimdi ise ödenmicek gibi laflar dolaşmaya başladı. Hangisi doğru ? ? ? ?
Sayin ustadların bu konu hakkinda bi yorumlari yok mu ???? :?:
 
selamlar

yardımcı bilgi olması açısından Sn. SEVİĞ'in 25 temmuz tarihli köşe yazısını bilginize sunmak istiyorum



DÜNYA

25.07.2005,PAZARTESİ

Genel kurul toplantılarında komiser görevlendirilmesi



BİZE GÖRE / Veysi Seviğ


"Sermaye Şirketlerinin Genel Kurul Toplantıları ve Bu Toplantılarda Bulunacak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Komiserleri"nin görev, yetki ve nitelikleri ile bunlara yapılacak ödemeler ayrı bir yönetmelik ile belirlenmiş bulunmaktadır.

Yönetmeliğin sekizinci maddesi hükmü gereği olarak "Anonim şirketlerin kuruluş, olağan, olağanüstü ve imtiyazlı pay sahipleri genel kurulu toplantıları ile ortak sayısı yirmiden fala olan limitet şirketlerin genel kurul toplantılarında komiser bulundurulması zorunludur..." Bu bağlamda "Komiserin yokluğunda yapılan toplantılarda alınan kararlar muteber değildir."

Komiserin toplantıda hazır bulunabilmesi için, toplantının yer, gün ve saatini bildirmek suretiyle toplantı tarihinden en az 10 gün önceden örneği yönetmelik ekinde bulunan ve şirketi temsil ve ilzama yetkili kişilerce imzalanmış bir dilekçe ile başvurunun "İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü"ne yapılmış olması gerekmektedir.

Ancak genel kurul; denetçiler veya tasfiye memurları tarafından toplantıya çağrılmış bulunuyorsa, bu takdirde başvuru dilekçeleri bunlar tarafından imzalanacaktır. Başvurunun on günden daha kısa bir sürede yapılabilmesi başvuru merciinin uygun görüşüne bağlıdır.

Genel kurul toplantılarının yoğun olduğu dönemlerde komiser görevlendirilmesinde bir aksaklığa yol açılmaması için toplantıya davet işlemlerine başlamadan önce gün alınması hususunda gerekli düzenlemeleri yapma yetkisi başvuru makamına ait bulunmaktadır.

Başvuru dilekçesine aşağıdaki belgelerin eklenmesi gerekmektedir.

. Genel kurul ile ilgili şirket yönetim kurulu kararının noter tasdikli bir örneği veya karar defterinin ilgili sayfasının şirket yetkililerince aslına uygunluğunun tasdik edilmiş fotokopisi ve tasdik eden şahsın imza sirküleri,

. Dilekçeyi imzalayanların imza sirküleri ile toplantıya çağrılanların göreve seçildiklerini gösterir Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi,

. Genel kurulun azlık tarafından toplantıya çağrılması halinde kendilerini yetkili kılan mahkeme kararının bir örneği,

. Gündem,

. Komiser ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu,

dilekçeye eklenmek zorundadır.

Toplantının yetkili organ ve kişi tarafından davet edilmediğinin anlaşılması halinde komiser görevlendirilmez.

Mevcut düzenleme çerçevesinde toplantıların mesai günleri içinde yapılması esastır. Hafta tatillerinde genel kurulun yapılması yetkili makamın uygun görüşüne bağlıdır.

Dini ve milli bayram günlerinde ise görevlendirme ve dolayısıyla genel kurul toplantıları yapılamaz.

Toplantı eğer yurtdışında veya Ankara Büyükşehir Belediye hudutları içinde ise başvurunun "Sanayi ve Ticaret Bakanlığı-İç Ticaret Genel Müdürlüğü"ne yapılması gerekmektedir. Bu bağlamda komiser görevlendirme yetkisi genel müdürlüğe ait bulunmaktadır. Ancak genel müdürlükçe belirlenen ilkeler çerçevesinde Ankara Büyükşehir Belediyesi hudutları içinde yapılacak toplantılara Ankara "İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü" tarafından görevlendirme yapılabilir. Ankara Büyükşehir Belediyesi hudutları dışındaki yerler ile diğer illerde yapılacak toplantılar için başvuru "İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü"ne yapılır, ancak bu toplantılarda komiser görevlendirme yetkisi valiliklere aittir.

Valiliklerin yetki vermesi halinde aşağıdaki nitelikleri haiz memurlar arasından görevlendirme ilgili kaymakamlıklarca yapılabilmektedir. Şöyle ki;

. Görev unvanına bakılmaksızın, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı veya il müdürlüklerince düzenlenen eğitime katılmış ve bu eğitim sonunda bakanlık tarafından yapılan sınavda başarılı olan,

. Görev sorumluluğuna ve temsil yeteneğine sahip bulunan,

. En az lise ve dengi okul mezunu,

kişilerden kaymakamlarca komiser ataması yapılabilir.

Şirketlerin genel kurul toplantılarında görevlendirilen komiserlerin zaruri giderlerini karşılamak üzere her yıl Bütçe Kanunu'nun (H) cetvelinin (I-B) bendi ile tespit edilen devlet memurlarına ödenen en yüksek yurtiçi gündelik tutarının iki katı; resmi tatil günleri için üç katı ödeme yapılmaktadır. Bu nedenle ilgili şirket tarafından bu tutarlara tekabül eden vergi ve yasal kesintiler süresi içerisinde vergi dairesine yatırılmak üzere kesildikten sonra kalan miktar Ankara'da "İç Ticaret Genel Müdürlüğü" adına, diğer illerde "İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü" adına Kamu Haznedarlığı uygulamasına yönelik olarak bankalarda açılan hesaplara yatırılır.

Toplantı mahalline gidiş ve dönüş ilgili şirket tarafından sağlanacak araçla yapılır. Bunun mümkün olmaması halinde yol giderleri gider belgeleri ibraz edilmek koşuluyla ilgili şirket tarafından karşılanır. Ancak kendi aracıyla gidilmiş veya gider belgesinin ibraz edilmemesi halinde şirketçe hiçbir ödeme yapılmaz.

Genel kurul toplantılarının komiser görevlendirilmesinden sonra herhangi bir nedenle ertelenmesi veya yapılmaması halinde yapılan ödeme şirkete iade edilmez.

saygıyla
 
Sayın sontanburi,


Sayın heerdeem değerli bir yazarımız'dan alıntı yapmıştır.

Ben de size KANUNİ DAYANAĞI'nı belirtiyorum.


7/8/1996 tarihli ve 22720 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan
Sermaye Şirketlerinin Genel Kurul Toplantıları ve Bu Toplantılarda Bulunacak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Komiserleri Hk.Yönetmeliğin 34. maddesi,


29/6/2005 tarihli ve 25860 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan
Sermaye Şirketlerinin Genel Kurul Toplantıları ve Bu Toplantılarda
Bulunacak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Komiserleri Hakkında
Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 7. maddesi ile aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


MADDE 7 — Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"İlgili şirket tarafından bu tutarlara tekabül eden vergi ve kanunî kesintiler süresi içerisinde vergi dairesine yatırılmak üzere kesildikten sonra kalan miktar Ankara’da Genel Müdürlük adına, diğer illerde il müdürlükleri adına Kamu Haznedarlığı Genel Tebliğinde belirtilen bankalarda açılacak hesaplara yatırılır."

"Toplantı mahalline gidiş ve dönüş şirket tarafından temin edilecek araçla sağlanır. Bunun mümkün olamaması hâlinde yol giderleri gider belgeleri ibraz edilmek kaydıyla şirket tarafından karşılanır. Kendi aracıyla gidilmiş veya gider belgesinin ibraz edilmemesi hâlinde şirketçe hiçbir ödeme yapılmaz."


Saygılar.




NOT: Sayın TOSUN, sizden sadece bunu istemiştim.
 
Sayın Ergül,

Üzerinde durmayın. Her halde Sn. Tosun'un şekerinin yüksek olduğu bir zamana denk geldi konu..

Yönetmeliği bende inceledim, aklıma bir soru takıldı.

Evet yönetmelikte kanuni kesintilerden söz edilmiş ama, örneğin stopaj kesilip kesilmeyeceği değişik yönetmeliklerle mi belirlenir, yoksa GVK 94. maddeye göre mi hareket edilir?

94. maddede komiser bedeline yönelik bir stopaj var mıdır?

Bu konunun açıklığa kavuşması lazım bence.. Yoksa yönetmelikte kesintilerden söz edilmesi yeterli değil.
 
Sayın KURDOĞLU,


Yapılan davranışa canım sıkılmadı değil. Biz burda hiç bir menfaat gözetmeden bilgi birikimimizi, tecrübemizi, vaktimiz olduğu müddetçe forumdaki arkadaşlarımıza aktarmaya çalışıyoruz. Bundan da büyük keyif alıyorum. Bir de arkadaşımızın ! hitap şekline bakın !

Neyse biz işimize bakalım. 61/5'e göre ücret ve 94/1' e göre gelir vergisi kesilmesi gerekir herhalde.

Çünkü "Şirketlerin genel kurul toplantılarında görevlendirilen komi­serlerin zaruri masraflarını karşılamak üzere her yıl Bütçe Kanununun (H) cetvelinin (I – B) bendi ile tespit edilen Devlet memurlarına ödenen en yüksek yurtiçi gündelik tutarının iki katı; resmi tatil günleri için üç katı olarak ödenir." ibresinden belirlenen ücret üzerinden kesilmesi gereken vergilerden sonra net tutarın bedelin yatırılması istenmektedir.

Saygılar.
 
Merhaba,
Ben bu güne kadar komiser ücretini ücret olarak değerlendirmedim. Gelir Vergisi kanunu 61. madde (Sayın Ergül belirttiği için söylüyorum özelliklede 5. bendi) kapsamında olmadığını düşünüyorum. Ödemeler Sanayi Müdürlüklerinin (bir kamu tüzel kişiliği) hesaplarına yatırılmakta ve kişilerle hiç bir şekilde muhatap olunmamaktadır. Bu nedenle benim görüşüm ücret olarak değerlendirilemez ve 94. madde kapsamında bu tür ödemeler ile ilgili bir hüküm olmadığı içinde herhangi bir kesinti yapılmaması gerekir şeklindedir. Eğer ödeme komiserlerin şahsına yapılmış olsaydı durum değişirdi tabiki. Yönetmelikteki hüküm sanırım ne olur ne olmaz şeklinde bir düşünceyle konulmuştur. Bir yönetmeliğin kanunun üzerinde olması düşünülemez bile.

Benzer şekilde kamu personeline yapılan bir ödememiz mevcut. Çalışan güvenlik personelimizin silahlı eğitimleri Emniyet Müdürlüğü mensupları tarafından yapılıyor ve ödemeler kuruma değil şahıslara yapılmakta. Ben bunu ücret olarak değerlendiriyor ve kişilere vergi kesintilerini yaparak ödetiyorum. Bu ödememizi eğer kuruma yapmış olsaydık durum yine değişecek ve kesinti ortadan kalkacaktı.
 
Üst