fonradar

Ödenmeyen K. Geçici Verginin Yıllık Kurumlar Vergisinden Mahsubu

Üyelik
31 Ocak 2007
Mesajlar
8
2006 yılında ödenmeyen geçici vergiler kurumlar vergisinden mahsup yapıldı daha sonra bu geçicilerin ödenmediği anlaşıldı ve cezası ile birlikte ödemeleri yapıldı ödemeler yapıldıktan sonra şimdi vergi cezası geldi v.u.k. 341 (yersiz mahsup yüzünden) şimdi ödediğimiz geçici vergiler yanıcak mı_?
:(
Nasıl bi yol izlememiz gerekir???
 
Ynt: Ödenmeyen K. Geçici Verginin Yıllık Kurumlar Vergisinden Mahsubu

Sn acemi_muhasebeci
Ödemediğiniz k.geçici vergileri mahsup ettiğinizi ve ödenmediği anlaşılınca k.geçici vergileri cezası ile birlikte ödemelerini yaptığınızı söylüyorsunuz. Söylediklerinize göre zaten ödenmeyen k.geçici vergilerin hem aslını, hem cezasını hem de gecikme bedelini ödediğinizi belirtiyorsunuz. Bu durumda tekrar ceza gelmesi biraz garip değilmi?
 
Ynt: Ödenmeyen K. Geçici Verginin Yıllık Kurumlar Vergisinden Mahsubu

vd görüşün. yıllık beyan dönemi başladıktan sonra nasıl geçici v ödediniz? ödeyememeniz gerekirdi.
 
Ynt: Ödenmeyen K. Geçici Verginin Yıllık Kurumlar Vergisinden Mahsubu

ÖDEMEDİĞİNİZ GEÇİCİ VERGİYİ MAHSUP ETMENİZDEN DOLAYI TEKRAR CEZASI İLE ÖDEMİŞSİNİZ.YANİ KURUMLAR VERGİSİNİ AZ ÖDEMİŞSİNİN BURDAKİ TERSLİĞİ ANLAMADIM
 
Ynt: Ödenmeyen K. Geçici Verginin Yıllık Kurumlar Vergisinden Mahsubu

ödemediğiniz geçici vergisinin cezası olarak yazdığınız ceza sakın gecikme zammı olmasın gelen ceza ihbarnamesi vergi ziyaı suçu cezasıdır. Çünkü Vergi ziyaı suçu işlemiş bulunmaktasınız. Vergi Ziyası Suçu : Mükellefin veya vergi sorumlusunun vergilendirme ile ilgili ödevleri zamanında yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesinden dolayı verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesi veya eksik tahakkuk ettririlmesini ifade eder. Vergi ziyaı suçu işleyeneler kayba uğrattıkları verginin bir katı kadar vergi ziyaı cezası ve aylık %2 oranında gecikme faizi tahakkuk ettirilir.
 
Ynt: Ödenmeyen K. Geçici Verginin Yıllık Kurumlar Vergisinden Mahsubu

Sn.acemi_muhasebeci,
Merhaba.
Mükellefe,
Ödemediği geçici vergiyi Yıllık Kurumlar Vergisi Beyannamesinde(Gelir vergisi beyannamesinde) ödenecek vergiden mahsup edilmesi nedeni ile Vergi Ziyaı cezası kesilir.

252 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde Yıllık gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannamesinde geçici verginin mahsup işleminin yapılması için geçici verginin mutlaka ödenmiş olması gerektiği açıkça belirtilmiştir.
VUK.341:
Vergi ziyaı, mükellefin veya sorumlunun vergilendirme ile ilgili ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi yüzünden verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesini veya eksik tahakkuk ettirilmesini ifade eder.
Buna göre kesilen cezanın yerinde liği hukuksal olarak tartışılmaz.
Hakkaniyetli midir, değil midir? konusu ancak sohbet konusu olabilir.

Sorunuza gelince:Sonradan ödediğiniz(GV veya KV beyannamesinden sonra)geçici vergiyi bir dilekçe ile istediğiniz bir borcunuza mahsup isteyebilir veya borcunuz yoksa iade talep edebilirsiniz.
 
Ynt: Ödenmeyen K. Geçici Verginin Yıllık Kurumlar Vergisinden Mahsubu

Sn meslekdaşım
Ayrıca vergi ziyaı cezası için uzlaşma talep edebilirsiniz.Bu durumda genellikle cezanın
1/10'unu ödeyip bu olayı da bu şekilde kapatabilirsiniz.
Ayrıca Sn Yüksekkaya
"Buna göre kesilen cezanın yerinde liği hukuksal olarak tartışılmaz.
Hakkaniyetli midir, değil midir? konusu ancak sohbet konusu olabilir."
diyorsunuz hazır yeri gelmişken bence de bu konuyu sohbet konusu yapmak lazım.Kesilen vergi ziyaı cezasının hakkaniyetine çekince koyduğunuz zaman aslında hukuki boyutunu da çekince koymanız lazım çünkü hakkaniyetsiz bir işlem hukuka uygun olmaz.
Burada idare ceza kesiyor ve gerekçesinde de;
"1- Vergilendirme ile ilgili ödevlerini yerine zamanında getirmediğinden veya
2- Eksik yerine getirdiğinden veya
3- Vergiyi zamanında tahakkuk ettirmediğinden veya
4- Eksik tahakkuk ettirdiğinden" sana ceza kestim diyor.
Şimdi 341.maddeye bakıldığında bunlardan bahsediliyor.Hepsini tek tek inceleyelim.
Bence;
1 ve 2. maddeler vergilendirme ile ilgili görevleri gelir vergisi veya kurumlar vergisi beyannamelerini kanuni süresi içinde veren mükellefler için geçerli olmaması gerekir.Burada mükellef beyanname vermek suretiyle vergilendirme ile ilgili görevlerini kanuni süresi içinde yerine getirmiştir.
3. madde ise vergi zaten dönemleri itibariyle zamanında geçici vergi adı altında tahakkuk ettirilmiştir.Ha Ali Veli Ha Veli Ali ne fark eder.Zaten ne kadar ödeneceği belli bir verginin zamanında tahakkuk ettirilmediğinden bahsi kadar saçma bir şey olamaz.
Bu benim görüşüm saygılarımla
 
Ynt: Ödenmeyen K. Geçici Verginin Yıllık Kurumlar Vergisinden Mahsubu

Sn.stdy,
Hayırlı günler.
Bakınız işte cevabı zaten siz güzelce verdiniz.İkimizin düşüncesinde temelde hiç fark yok.
Buna göre kesilen cezanın yerinde liği hukuksal olarak tartışılmaz. derken Mevcut Kanuni uygulamayı esas almak gerektir.
Hakkaniyetli midir, değil midir? konusu ancak sohbet konusu olabilir.derken konunun yeni düzenlemesinde dikkat edilmesi gereken hususların varlığını işaret etmek istedim.

Bizim esas aldığımız hukuki düzenlemeler olduğu için cevabında bu istikamette verilmesi soruyu yönelten arkadaşlarımızın da bu yönde hareket etmelerini temindir.

Yoksa bu mevzuya kadar konuşacak ve düzeltilmesi istenecek o kadar sıkıntı mevcut ki.
fakat bu zeminlerde yapılan görüş bildirimleri ve konu ile sınırlı tartışmalar maalesef başkaca değerlendiriliyor ve başkaca alanlara veya kişisel kavgalara çekiliyor.Bu sebepten sınırlı kontrollü bir tartışma alanına ihtiyaç fazlasıyla mevcut.
Böylesine seviyeli bir tartışma alanı aslında bizimle beraber masanın öbür tarafında faaliyet gösteren teknokratlarada
fayda sağlar.
Fakat işte maalesef çok alanda denenmesine rağmen başarılı olunamadı.
İnşallah bir gün.
Ne diyelim.
Tartışma kültürümüzünde zaman içinde ilerlemesi lazım.
 
Üst