fonradar

Öğrenciye Verilen Burs

Üyelik
11 Mar 2006
Mesajlar
13
Merhaba

Müşterimiz olan birtane şirket yoksul bir öğrenciye burs vermek istiyor. Fakat biz bu şirketin vermiş olduğu burs için ne gibi işlem yapmalıyız, şirket vermiş olduğu bursu nasıl belgelendirecek ve KV'sinden nasıl indirim konusu yapacağız. Yevmiye kayıtları nasıl olacak bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Yardımlarınız için teşekürler.
 
Burs ödemeleri

merhaba aşağıda maliye bakanlığının yaayınlamış olduğu Mukteza sizi aydınlatır diye tahmin ediyorum.
kolay gelsin ömer dalımdu


T.C.

İSTANBUL VALİLİĞİ
İl Defterdarlığı

Katma Değer Vergisi Gelir
Müdürlüğü

TARİH: 31.10.2003
SAYI : KDV.MUK.B.07.4.DEF.0.34.18.29.6088
KONU : Burs ödemelerinin şirket kayıtlarında gider
olarak gösterilip, gösterilemeyeceği ve KDV
açısından yapılacak işlem

…………………… ŞTİ



İlgide kayıtlı dilekçenizde, firmanızın üniversitede eğitime başlayan bir öğrencinin eğitim masraflarını karşılayarak eğitim süresince part-time çalıştığı, eğitimi bittikten sonra’da tam gün istihdam edilmesinin öngörüldüğü, firmanız tarafından bu iş için seçilen eleman ……..’da yabancı dilde mühendislik eğitimi veren vakıf üniversitelerinin birinde eğitim göreceği, bu şahıs için ödeyeceğiniz eğitim ücretlerinin faturalarının muhasebe kayıtları altına alınacağı belirtilerek KDV ve Kurumlar Vergisi beyanlarında değerlendirilmesinin mümkün olup olmadığı konusunda görüş sorulmaktadır.

5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 13. maddesinde, safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazanç hakkındaki hükümleri uygulanır hükmü yer almıştır. Buna göre kurum kazancının tespitinde Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 14. maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinde yer alan giderler indirilecektir. Gelir Vergisi Kanunu’nun 40/1. maddesinde ise, “Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespitinde indirilebileceği hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesinde; “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı) tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez………..” hükmü yer almıştır.

Diğer taraftan, aynı Kanunun 94. maddesinde kimlerin tevkifat yapmaya mecbur oldukları sayılmış olup, aynı maddenin 1. bendinde ise “Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61. madde de yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç) 103 ve 104. maddelere göre vergi tevkifatı yapılacağı” hükme bağlanmıştır.

Ayrıca, Gelir Vergisi Kanunu’nun 28. maddesinde ise;

“Tahsil ve tatbikat giderleri karşılığı olarak yapılan aşağıda yazılı ödemeler gelir vergisinden istisna edilmiştir.

1. Resmi ve özel müesseseler ve şahıslar hesabına yabancı memleketlerde tahsilde veya stajda bulunan öğrenci ve memurlara gider karşılığı olarak verilen paralar (Özel müesseseler tarafından yapılan ödemeler, benzeri Devlet öğrenci ve memurlarına verilen miktardan fazla olduğu takdirde, aradaki fark ücret olarak vergiye tabi tutulur).(Asli görev veya memuriyet dolayısiyle alınan ücretler bu istisnaya dahil değildir);

…” hükmü yer almıştır.

Bu hükümlere göre, yurt içinde ve yurt dışında tahsilde bulunan öğrencilere aşağıdaki şekilde verilen burslar gelir vergisinden istisna edilmiştir.

- Eğitim masrafları karşılanacak kişilerin, okulu bitirdikten sonra burs veren işletmede hizmet yükümlülükleri nedeniyle, çalışacaklarını gösterir bir sözleşmenin düzenlenmesi ve bu durumun vergi incelemesi sırasında inceleme elemanına kanıtlanması;

- Burs verilecek öğrencilerin, Türkiye’nin her tarafında eğitim gören öğrenciler arasında bir yarışma sınavı sonunda kazanan kişilerden olması;

- Bursun süresinin ve karşılanacak eğitim giderleri miktarının işin önemi ve genişliği ile orantılı olması,

durumunda ücret sayılan bu ödemelerin Gelir Vergisi Kanunu’nun 28. maddesi uyarınca gelir vergisinden istisna tutulması gerekmekte olup, şirket kayıtlarında gider olarak gösterilmesi mümkündür.

Öte yandan, yukarıda sayılan şartları sağlamadan gerçekleşen burs ücretlerinin ise Gelir Vergisi Kanunu’nun 61, 103 ve 104. maddelerine göre vergiye tabi tutulması gerekmekte olup, şirket kayıtlarında gider olarak gösterilmesi mümkün bulunmamaktadır.

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1/1. maddesine göre, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin vergiye tabi tutulduğu hükme bağlanmıştır.

Buna göre, eğitimi boyunca firmanızda part-time, eğitimi bitince tam gün istihdam edilecek öğrenciye verilecek burs Gelir Vergisi Kanunu’nun ücret ile ilgili hükümlerine göre vergilendirileceğinden katma değer vergisinin konusuna girmemektedir.

Diğer taraftan, sözkonusu ödemenin öğrenciye burs ücreti olarak değilde okula okul taksidi olarak ödenmesi halinde KDV ödeneceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Üst